Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Γιάννης Δημαράκης "ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ"

Η απερχόμενη δημοτική αρχή έθεσε στους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο του 2010 το πρόγραμμά της, τους στόχους της, το όραμά της. Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το «καλοπροαίρετον» δηλαδή τις αγαθές προθέσεις της να υλοποιήσει όλα αυτά τα φιλόδοξα και μεγαλόπνοα, τα οποία υποσχέθηκε.
Δυστυχώς όμως για τους πολίτες όχι μόνο δεν υλοποίησε τα υψηλά υπεσχημένα, τα οποία ο νυν Δήμαρχος τότε διεκήρυττε και μάλιστα με σχεδόν υπερφίαλο τρόπο αλλά απέτυχε να διαχειριστεί απλά και καθημερινά πράγματα, αυτό που με απλά ελληνικά λέμε «καθημερινότητα του πολίτη».
Ενδεικτικά υπενθυμίζω τους σπασμένους λαμπτήρες, τους σκοτεινούς δρόμους, τις λακκούβες, τα παντού πεταμένα σκουπίδια, ακόμα και έξω από τα σχολεία.
Οι πολιτικοί βεβαίως δεν κρίνονται από τις προθέσεις τους, αλλά από το αποτέλεσμα, το οποίο επιφέρουν. Και η απερχόμενη δημοτική αρχή (Δήμαρχος, Δημ. Σύμβουλοι και οι συνεργάτες τους) αξιολογούνται ως μη αποτελεσματικοί.
Τα ίδια πρόσωπα λοιπόν που δεν έφεραν το ποθούμενο αποτέλεσμα στο Δήμο γιατί πρέπει να πιστέψουμε ότι τώρα κάτω από νέους συνδυασμούς, που οι ίδιοι πλαισιώνουν, θα είναι αποτελεσματικοί;
Σήμερα στο «χάρτη» της Ευρώπης αλλά και πολλών περιοχών της Ελλάδας φιγουράρουν οι «έξυπνες πόλεις», πόλεις δηλαδή που δεν περιμένουν από τις κρατικές επιχορηγήσεις - οι οποίες σήμερα είναι περιορισμένες - να βελτιώσουν τη καθημερινότητα των πολιτών τους αλλά εστιάζουν στις δικές τους δυνάμεις.
Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν με μικρό κόστος όπως π.χ. η οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, όπου οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα από τους υπαλλήλους μέσα από διαδικασίες αυτοματισμού που επιτυγχάνονται με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (ISO 9001).
Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία δεν χαρίζονται αλλά διεκδικούνται μπορούν να ανοίξουν αξιόλογες προοπτικές για τους πολίτες. Αυτά είναι προγράμματα (ΕΣΠΑ) που προωθούν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτιστικές υποδομές, υποδομές υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, έργα ψηφιακής σύγκλισης κ.λ.π.
Επιπροσθέτως προγράμματα (Erasmus, Progress) που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση (ιδιαίτερα των νέων), την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ανέργων.
Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν με βάση την κοστολόγησή τους γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνουν εφικτά.
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης όλων αυτών των δειγματοληπτικά αναφερομένων προγραμμάτων θα αξιοποιηθούν και συμπολίτες μας με εξειδίκευση και τεχνογνωσία, οι οποίοι ως ειδικοί σύμβουλοι θα προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους, μετέχοντας σε εθελοντισμό απροσχημάτιστο χωρίς υλική ανταπόδοση.
Οι έξυπνες λύσεις είναι αυτές που οδηγούν στις έξυπνες πόλεις και σ’ αυτές προσβλέπουμε και γι’ αυτές μοχθούμε.
Γιάννης Δημαράκης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Δημοτική Συνεργασία Ερμιονίδας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Δημήτρη Σφυρή.