Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Απολίτικες εκλογές και καθαρόαιμα pedigree! Άρθρο του κ. Λουκά Κούτρα, μέλους της Ρι.Κ.Ερ. Συμμετοχή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η πολυσυλλεκτικότητα που χαρακτηρίζει τους περισσότερους συνδυασμούς (όπως πάντα εξαιρείται το ΚΚΕ που θέλει πρωτίστως να μετρήσει την δύναμή του), οδηγεί σε απολίτικες εκλογές. Με μια πιο προσεκτική ματιά, θα δούμε ότι ο όρος «απολίτικες» στις τοποθετήσεις αυτές (καθόλα σεβαστές) είναι ταυτόσημος με τον όρο – ας μου επιτραπεί η λεξιπλασία – «ακοματικές». Εκλογές δηλαδή με συνδυασμούς που δεν έχουν αυστηρή κομματική ταυτότητα.

Θυμόμαστε τον καιρό όπου ο υποψήφιος δήμαρχος ήταν καθαρόαιμο κομματόσκυλο (με τα απαραίτητα πιστοποιητικά καθαρότητας), και προερχόταν από εσωκομματικές διαδικασίες. Ο σκοπός και το πρωτεύον κριτήριο επιλογής υποψηφίου λοιπόν ήταν το χρώμα που θα πάρει ο χάρτης το βράδυ, κατά την τηλεοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Νικούσε το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, τόσους δήμους «πήρε» ο ΣΥΝ (τότε) κλπ.  Τα είδαμε τα χαΐρια τους!

Φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αναζητούν τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα του δήμου τους, με βάση την προσφορά τους, το ήθος, τους και όχι με βάση τα κομματικά κατάστιχα. Τάση που «ξενίζει» σε ορισμένους, που βλέπουν την κομματοκρατία να ξεθωριάζει σιγά - σιγά, αρχίζοντας η φθορά της απ τα χαμηλότερα επίπεδα δημόσιας διοίκησης.

Αυτή είναι η εξέλιξη. Η μη ισχύ του υπό συζήτηση εκλογικού νόμου με τα μεικτά ψηφοδέλτια, μόνο ως αμυντική αντίδραση του κομματικού T-REX μπορεί να εκληφθεί. Έτσι, απορούν αρκετοί γιατί η Ρι.Κ.Ερ. Συμμετοχή λόγου χάρη , δεν είναι η εκλεκτή κάποιας τοπικής κομματικής οργάνωσης. Και γιατί να είναι, ρωτώ εγώ. Η κίνησή μας άλλωστε, δεν συστάθηκε για να παράσχει καλές υπηρεσίες σε κανένα κόμμα, παρά μόνο στους πολίτες της Ερμιονίδας.

Οφείλουμε να εστιάσουμε στα ζέοντα προβλήματα της περιοχής και να επιλέξουμε τον συνδυασμό εκείνο που πιστεύουμε ότι έχει τα κατάλληλα πρόσωπα, αλλά και το ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης, να προσφέρει λύση και να πάει την λειτουργία των ΟΤΑ στο επόμενο, ποιοτικό βήμα. Να δώσει περισσότερες λύσεις απ ότι υποσχέσεις, να προάγει και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ερμιονίδας (αυτός είναι ο χώρος ευθύνης του Δήμου), να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες (ISO, γιατί όχι), να εξασφαλίζει την συμμετοχή του πολίτη στα τεκταινόμενα, να δίνει λόγους στους νέους να μένουν ή να επιστρέφουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Οι δημοτικές εκλογές είναι μια άκρως πολιτική διαδικασία, όχι απαραίτητα κομματική. Ας ξεχωρίσουμε αυτές τις έννοιες και μην συγχέουμε τα «καλά παιδιά» που δεν είναι με «εμάς» με τους ανθρώπους που έχουν όρεξη και ικανότητα να προσφέρουν. Και αυτά τα δύο χαρακτηριστικά δεν ορίζονται από κομματικά μητρώα, δυστυχώς για κάποιους, ευτυχώς για κάποιους άλλους. Ας αφήσουμε τα κομματικά pedigree στην γενικευμένη προεκλογική αμηχανία τους και ας ψηφίσουμε λύσεις, προγράμματα, δράσεις, πρόσωπα άφθαρτα, με γνώμονα την ίδια την Ερμιονίδα.


Ότι άλλο θέλετε είναι αυτές οι δημοτικές εκλογές, απολίτικες δεν είναι.

Λουκάς Κούτρας
Μέλος της Ρι.Κ.Ερ. Συμμετοχή
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος

(σημείωση Ιστολογίου: Τα ενυπόγραφα άρθρα απηχούν τις απόψεις του συντάκτη)