Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αλλάζουν οι όροι στη λειτουργία των λαϊκών αγορών

Το νέο νομοσχέδιο για τον  εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του πλαισίου για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές, παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της Μ. Εβδομάδας,  περιλαμβάνει έξι βασικούς άξονες.

Αναλυτικότερα, με το νέο νομοσχέδιο :
  1. Κωδικοποιείται όλη η νομοθεσία για το υπαίθριο εμπόριο. Συγκεντρώνονται 15 νομοθετήματα σε ένα νόμο, για τις λαϊκές αγορές και τις βιολογικές αγορές.
  2.  Οι θέσεις των πωλητών στους τόπους εμπορίου, θα αποφασίζονται με ετήσια δημόσια κλήρωση, παρουσία Δικαστικού, βάσει και των προτάσεων του ΟΟΣΑ.
  3. Επιτρέπονται περισσότερα προϊόντα στις λαϊκές αγορές, ενώ οι επαγγελματίες θα μπορούν να συνδυάζουν κατηγορίες προϊόντων που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα, βάσει και των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Ενδεικτικά, πλέον στις λαϊκές θα βρίσκει κανείς και άλλα προϊόντα όπως π.χ. αλλαντικά, ζυμαρικά παραδοσιακού τύπου κλπ.
  4. Ρυθμίζεται ο σαφής χωροταξικός διαχωρισμός, μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών, στις λαϊκές, προστατεύοντας τον ανταγωνισμό.
  5.  Θεσπίζονται αυστηρές κυρώσεις και για πρώτη φορά και ποινικές κυρώσεις, για λόγους προστασίας του καταναλωτή, αλλά και του νομίμου εμπορίου. Π.χ. όποιος διαθέτει μη ασφαλή τρόφιμα ή όποιος απασχολεί υπάλληλο με "μαύρη εργασία" θα τιμωρείται με τουλάχιστον 3 μήνες φυλάκιση, ενώ όποιος πουλάει χωρίς άδεια, φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους -ενώ πριν υπήρχε μόνον διοικητικό πρόστιμο.
  6.  Εισάγεται ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου  για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.
 
Πρ.Ε.Π.Ε.