Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Κίνδυνος από τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Κεφαλονιά


Κίνδυνος από τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Κεφαλονιά 
Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τον νέο ισχυρό σεισμό στην Κεφαλονιά εμφανίστηκε, μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά των συναδέλφων του που το πρωί υποστήριζαν πως ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα.
Όπως τόνισε, το επίκεντρο του σεισμού καταγράφεται στο ίδιο ρήγμα με το σεισμό της προηγούμενης εβδομάδα, και σημείωσε ότι επρόκειτο για αναμενόμενο μετασεισμό, ο οποίος θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία και μπορεί να δώσει και μετασεισμό μεγέθους 5,2 ρίχτερ, ενώ ανέφερε πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για τους επόμενους δύο μήνες.
Στην εκπομπή παρενέβη και ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα που είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2012 το περιοδικό Hot Doc, για τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες σε μία σεισμογενή περιοχή όπως είναι αυτή της Κεφαλονιάς.
Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά τη θριαμβευτική ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, τα οποία συλλέγονται εδώ και δεκαετίες και θα παραχωρηθούν σε εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν τις γεωτρήσεις.
Όπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με μικροσεισμούς, μεγέθους γύρω στα 3 ρίχτερ, και υπογράμμισε πως αν γίνουν γεωτρήσεις με τη μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης πάνω ή δίπλα σε ρήγμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τη σεισμική συμπεριφορά της περιοχής.
Ο Άκης Τσελέντης συμφώνησε πως πράγματι θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα αν γίνονταν γεωτρήσεις σε ενεργό ρήγμα, και ζήτησε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να μην αγνοηθεί ο παράγοντας αυτός.
Πηγή: koutipandoras.gr