Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Το νεράκι του Θεού

Όταν είχε παρατεταμένη ανομβρία, οι αγρότες μας κατέφευγαν στις λιτανείες. Μικροί τις είχαμε προλάβει. Δεν απαιτούσαν βροχή, αλλά με το Κύριε Ελέησον παρακαλούσαν τη θεία δύναμη, αν θέλετε τη Φύση, να τους ελεήσει. Ούτε καθόριζαν πόσο βροχή θέλουμε. Απλά, όταν ήταν υπερβολική την λέγανε Θεομηνία, χωρίς άλλη αξιολόγηση και χωρίς παράπονο. Αυτά ήθελε η Θεία δύναμη, αν θέλετε η Φύση.
Κατέβαινε το Καταφύκι και άλλα ρέματα στις κοίτες τους ανεμπόδιστα και ευεργετικά στον κάμπο. Και οι αγρότες δεν πήγαιναν κόντρα στα φυσικά φαινόμενα, αλλά μαζί με αυτά για να τα εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Στην Ερμιόνη εκεί που έσπαγε το νερό στο κάμπο υπήρχαν 700 στρέμματα αμπέλια που ποτίζονταν από την πλημμύρα του Καταφυκιού. Χωρίς το κατέβασμα του Καταφυκιού τα αμπέλια δεν είχαν απόδοση. Δεν περίμενε η Ερμιόνη απλώς να βρέξει, αλλά να κατέβει το Καταφύκι που εκτός των αμπελιών ήταν ευεργετική η πλημμύρα του και για τους ελαιώνες αλλά και τα εσπεριδοειδή. Αυτό που προσπαθούσαν ήταν να την ρυθμίσουν προς όφελος της παραγωγής.
Ποιος είπε να κτίζουμε πάνω στα ρέματα;
Να μπαζώνουμε τα ρέματα;
Να τα φράζουμε με σύρματοπλέγματα και τσιμεντοπεζούλες;
Ποιος είπε να εκτρέπουμε τα ρέματα χωρίς μελέτη και χωρίς σκοπό;
Ποιος είπε να κτίζουμε εκεί που με βεβαιότητα πλημμυρίζει ο τόπος;
Ποιος  έκανε τον βάλτο των Φλαμπούρων οικόπεδα - αγροτεμάχια; Ο βάλτος είναι βάλτος άσχετα αν είναι δημόσιος ή ιδιωτικός. Και στις δύο περιπτώσεις πλημμυρίζει.
Ποιος φτιάχνει όλες αυτές τις θηριώδεις τσιμεντένιες κατασκευές που εγκλωβίζουν τα νερά και κάνουν τους δρόμους ποτάμια;
Είναι πολλά τα ερωτήματα, Μία η απάντηση.
Τα κάνει ο άνθρωπος - πολίτης - δημότης, με την ανοχή και την αδιαφορία της Διοίκησης.
Και μετά βγαίνουμε και δημοσιεύουμε φωτογραφίες της θεομηνίας και των ζημιών που έκανε, όπου αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι σε τι φταίει ο ουρανός, γιατί σε όλες βλέπουμε έργα ανθρώπων που προκάλεσαν τις καταστροφές.
Το εξ ουρανού σήμα λοιπόν είναι διπλό:
Φράγματα, για να έχετε νερό για να πίνετε και να ποτίζετε και να ενισχύετε την ποιότητα και ποσότητα των υπόγειων νερών.
Φράγματα, γιατί εμποδίζουν αποτελεσματικά τα πλημμυρικά φαινόμενα, και έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος από όλες αυτές τις κατασκευές που έχετε κάνει και φυσικά δεν πρόκειται να αφαιρέσετε από το 'τοπίο'.
Άρα η παράταξή μας έπρεπε από τον πρώτο χρόνο να έχει μια πλήρη μελέτη φραγμάτων και συναφών έργων. Και τα υπόλοιπα να έτρεχε για χρηματοδότηση.

Έρρωσθε, 
Βασίλης Γκάτσος