Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση Πολιτων Ερμιονίδας Δελτίο Τύπου για τις εξελίξεις στο Σταυρό Διδύμου.

Δελτίο Τύπου
11/10/2013

Η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας θεωρεί ότι η επιλογή του κατεστραμμένου και μη λειτουργικού χώρου της εγκατάστασης δεματοποίησης στον Σταυρό Διδύμου είναι παράλογη και απολύτως παράνομη.
-Απορούμε επειδή <δεν απαιτείται> νεα Περιβαλλοντική Μελέτη για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλλο διαχείρησης
δεδομένου ότι Μ.Π.Ε για την μέχρι τώρα εγκατάσταση, η οποία ήταν ανεπαρκέστατη, δεν τηρήθηκε μέχρι σήμερα στο
ελάχιστο.
Πράγμα προβλεπτέο που δυστυχώς επαληθεύεται από την σημερινή τραγική πραγματικότητα.
- Το ότι προβλέπεται < προσωρινά…> δε, δεν καθησυχάζει.
Υπενθυμίζουμε ότι < προσωρινή > ήταν επίσης και η λεγόμενη < λύση > του δεματοποιητή.
Στο χώρο αυτό η μονη επέμβαση που είναι επειγόντως απαραίτητη να γίνει
  είναι η περιβαλλοντολογική αποκατάσταση.η οποία πρέπει να περιλαμβάνει και την διαχειριση των επιχωμένων απορριμμάτων που ακόμη καίγονται και μολύνουν.
Θεωρούμε ότι εκχέρσωση δασικής έκτασης για προσωρινή απόθεση των δεμάτων απορριμμάτων είναι έπίσης παράλογη , και παράνομη καθως λόγω της καταστασης των δεμάτων
η μόνη λύση είναι πλέον η άμεση μεταφορά τους σε νόμιμο χώρο απόθεσης..
Το κόστος μεταφοράς του να ενσωματωθεί στο κόστος περιβαντολλογικής αποκαταστασης του χώρου.Η αποκατάσταση πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα και να αποτέλεσμα σοβαρής και αξιόπιστης μελέτης.
Οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές ,αναπόφευκτες λόγω της επιλογής του Δήμου Ερμιονίδας να αποθέτει χύδην απορρίμματα παρόλες τις επισημάνσεις ,  προειδοποιήσεις για τον επερχόμενο κίνδυνο πυρκαγιάς .
Οι ευθύνες για την καθυστέρηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην δημιουργία των κεντρικών υποδομών διαχείρισης στην Περιφέρεια είναι υπαρκτές και σοβαρές .
Ζητούμε την άμεση ανακληση της έγκρισης της ΑΕΠΟ και τον άμεσο ορισμό άλλου χώρου στα όρια του δήμου Ερμιονίδας για την εγκατάσταση
Επειδή πάγια θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να αποφασίζει, ζητούμε απο τον δήμο Ερμιονίδας να ολοκληρώσει την διαδικασία επιλογής του κατάλληλου χώρου για αυτό σε συννενόηση με τους δημότες του το συμφέρον των οποίων πρέπει να υπηρετεί πρωτίστως
Αφου ολοκληρωθεί η διαδικασία χωροθεσίας για την οποία επιτέλους πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι διαδικασίες διαβούλευσης που προβλέπει ο ‘Καλλικράτης”
ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική αποδοχή της απόφασης.
Επίσης απαιτούμε :
Tην εκπόνηση αξιόπιστης Μ.Π.Ε.απο μηδενική βάση για το νέο χώρο
Η Ερμιονίδα σαν κοινωνία πρέπει να αντικρύσει την αλήθεια και τα πραγματικά στοιχεία και να θέσει θέμα σαν πρωτεύον θέμα να
ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις απο την αλόγιστη απόρριψη και καύση των απορριμμάτων της
Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο μας θα καταθέσεις αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για εκκίνηση της διαδικασίας .για  κάθε πιθανό υπεύθυνο “ΦΕΚ 190.Α/2009 Περιβαλλοντική Ευθύνη για την Πρόληψη και την Αποκατάσταση των Ζημιών στο Περιβάλλον – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2004/35/ΕΚ για να διασφαλίσει όσο είναι δυνατόν την αποκατασταση του χώρου δεματοποίησης” όπως αποφασίστηκε στη τελευταία Γενική Συνέλευση των μελών .
Τέλος ζητούμε απο το Δήμο Ερμιονίδας να δημοσιοποιήσει την σχετική αλληλογραφία που αφορά τη διαδικασία έκδοσης της τροποποιημένης ΑΕΠΟ.
Το Δ.Σ