Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Φιλουμένα

«Φιλουμένα Μαρτουράνο» από το Θ.Ο.Ε.
          Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας βρήκε έναν θαυμάσιο τρόπο να τιμήσει όχι μόνον τον επετειακό εορτασμό της εορτής της μητέρας αλλά και γενικότερα το πρόσωπο της Μάνας μέσα από το θεατρικό έργο «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο.
         Το έργο μάς μετέφερε στην αστική κοινωνία της Νάπολι στα μέσα του 20ου αιώνα μέσα από μια εξαιρετική κωμική ηθογραφία με αλληλοσυγκρουόμενα πρόσωπα και καταστάσεις. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έδειξαν τον επαγγελματισμό τους ενσαρκώνοντας πειστικά όλους τους θεατρικούς χαρακτήρες αναδεικνύοντας με χιούμορ την τρυφερότητα αλλά και την ρεαλιστική πραγματικότητα του έργου.
         Η εναλλαγή του κωμικού στοιχείου με το τραγικό, που μας οδηγεί στο Σατυρικό Δράμα του 5ου αιώνα π.Χ., η απλοϊκότητα των ηρώων, που μας οδηγεί στους χαρακτήρες της Μέσης Κωμωδίας του Μενάνδρου και η θεματολογία των ερωτικών περιπετειών με την επίκαιρη σάτιρα, χαρακτηριστικά της Commedia dell’ arte, επιβίωσαν στην απόδοση του έργου «Φιλουμένα Μαρτουράνο».
        Το έργο λυρικό και ρομαντικό στο σύνολό του εξύμνησε το λατρευτό πρόσωπο της μάνας, αυτής που όταν πρόκειται για τα παιδιά της υπερβαίνει τα όρια και καταπατά τους ανθρώπινους νόμους.
       Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Σίδερη, σκηνοθέτη της παράστασης, στους ηθοποιούς για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους, στον κ. Μανιάτη για τη μουσική ένδυση του έργου και σ’ όλους τους συντελεστές αυτής της αξιόλογης παράστασης.
      Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας με την εθελοντική εικοσαετή και πλέον προσφορά του στο χώρο του θεάτρου κάνει πράξη τα λόγια του Ιάκωβου Καμπανέλλη «το θέατρο είναι ένα μεγαλοφυές ψεύδος που μας ανεβάζει ψηλά για να συναντήσουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

Τίνα Αντωνοπούλου – Δημαράκη