Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Επανεκδίδονται όλα τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη

Την επανέκδοση των απάντων του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, µε τη φροντίδα επιτροπής ειδικών, αποφάσισε το το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού.

 Πρωτοβουλία για την επανέκδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη υπό καλύτερους όρους από τους σηµερινούς και την προώθηση του έργου του στην Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιχειρεί να πράξει όσα δεν έχουν πράξει ώς τώρα οι ίδιες οι Εκδόσεις Καζαντζάκη που έχουν τα πνευµατικά δικαιώµατα του έργου του µεγάλου Κρητικού διανοούμενου.«Επιβάλλεται η επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, µε ερµηνευτικά σχόλια και σηµειώσεις από έγκυρους µελετητές και µε τυπογραφική εµφάνιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις» αναφέρει το κείμενο της απόφασης. Παράλληλα, «η Επιτροπή θα συγκεντρώσει: α) όλα τα ανέκδοτα χειρόγραφα (ηµερολόγια, επιστολογραφία κ.λπ.) αναζητώντας τα όπου και αν βρίσκονται, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε χέρια ιδρυµάτων ή ιδιωτών και β) όλα τα κείµενα που έχουν δηµοσιευθεί κατά καιρούς σε περιοδικά, επιθεωρήσεις, εφηµερίδες κ.λπ. Αφού
ολοκληρωθεί το έργο της συγκέντρωσης, τα κείµενα θα εκδοθούν σε ενιαίους τόµους, συνοδευόµενα από ερµηνευτικά σχόλια και σηµειώσεις ειδικών µελετητών».
«Οσο για τις µεταφράσεις, όπου είναι αναγκαίο θα πρέπει να γίνουν από την αρχή στις κυριότερες ξένες γλώσσες από ειδικούς και έµπειρους µεταφραστές», αναφέρει επίσης η απόφαση που φέρει την υπογραφή της γενικής γραµµατέως του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού Λίνας Μενδώνη. Στο κείμενο διευκρινίζεται πως «Η εν λόγω επιτροπή θα συνεργάζεται µε τις Εκδόσεις Καζαντζάκη - Πάτροκλος Σταύρου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το Ιδρυµα “Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη”, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τη ∆ιεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και ενδεχοµένως µε άλλους φορείς».
Σημειώνεται πως οι Εκδόσεις Καζαντζάκη πέρασαν από τη χήρα του Νίκου Καζαντζάκη, Ελένη, στον Κύπριο φιλόλογο και πολιτικό – υφυπουργό παρά τω προέδρω του Μακαρίου – Πάτροκλο Σταύρου όταν η κα Καζαντζάκη πέθανε σε ηλικία 101 ετών το 2004. Η Ελένη Καζαντζάκη υιοθέτησε τον Πάτροκλο Σταύρου το 1982 και του µεταβίβασε τις εκδόσεις το 1995, µε γονική παροχή.
Για τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του Νίκου Καζαντζάκη έχουν γίνει δίκες ανάµεσα στον Πάτροκλο Σταύρου και ορισµένους από τους κληρονόµους του λογοτέχνη, ενώ µε τον εκδότη έχει έρθει σε αντιπαράθεση και η ∆ιεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη που έχει επικεφαλής τον δικηγόρο Γιώργο Στασινάκη.
Την επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Πολιτισµού αποτελούν οι: Αθανάσιος Αγαθός (λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών), Γιώργης Γιατροµανωλάκης (οµότιµος καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών), ∆ηµήτριος Γουνελάς(αναπληρωτής καθηγητής ΝεοελληνικήςΦιλολογίας Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης), Αγγελος ∆εληβορριάς (διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη), Σταύρος Ζουµπουλάκης (διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία»), ΤάκηςΘεοδωρόπουλος (συγγραφέας, πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου),Μιχάλης Κοπιδάκης (καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών), Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή (αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τµήµατος Πανεπιστηµίου Κρήτης), Κωνσταντίνος Παπαδάκης (δικηγόρος, αντιπρόεδρος Μουσείου Καζαντζάκη), Νικόλαος Παπαδάκης (διευθυντής Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»), ∆ηµήτρης Φίλιας(αναπληρωτής καθηγητής Λογοτεχνικής Μετάφρασης Ιονίου Πανεπιστηµίου), Σταµάτης Φιλιππίδης (οµότιµος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστηµίου Κρήτης).
tvxs