Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Βασιλης Γκάτσος : Αναμενόμενη η δικαστική απόφαση. Αλλά 5 χρόνια τι θα κάνουμε;

 


Όπως ήταν αναμενόμενο, η παράταξη "Ερμιονίδα Βήμα στο Αύριο" ναι μεν είχε κάθε δικαίωμα να αμφισβητήσει δικαστικώς το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, όμως το δικαστήριο απέρριψε τις όποιες ενστάσεις της, τα όποια επιχειρήματά της, και άφησε το αποτέλεσμα ως είχε.

Πράγματι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αμφισβητήσεις την εγκυρότητα ενός ψηφοδελτίου ..... κατόπιν εορτής.
Διότι η εορτή της Δημοκρατίας είναι η ψήφος μέσα στον φάκελο ο οποίος ανοίγεται από τον δικαστικό - πρόεδρο της 5μελούς Εφορευτικής Επιτροπής, επιδεικνύεται το ψηφοδέλτιο στα μέλη της Επιτροπής και στους Αντιπροσώπους των παρατάξεων οι οποίοι έχουν δικαίωμα ένστασης προς την Επιτροπή. Η ένσταση "δικάζεται" επί τόπου και η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφασίζει για την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου.
Το ψηφοδέλτιο είναι η ελεύθερη έκφραση της βούλησης του ψηφοφόρου και δεν μπορεί αυτή εύκολα να αμφισβητηθεί. Μάλιστα ο νόμος για τις διαστάσεις του ψηφοδελτίου, για το χρώμα, για τις διαστάσεις των γραμμάτων κ.λ.π. δεν έχει ακριβείς προδιαγραφές, αλλά πρότυπα με τα οποία πρέπει να συμφωνεί το ψηφοδέλτιο περίπου και όχι με μαθηματική ακρίβεια. Δηλαδή μικρές αποκλίσεις να μην ακυρώνουν τη βούληση του πολίτη. Πέραν αυτού ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια του δικαστικού για να τακτοποιήσει το ψηφοδέλτιό του στο παραβάν.
Από τη στιγμή που επιδειχθεί το ψηφοδέλτιο, δεν υπάρχουν ενστάσεις και κηρυχθεί έγκυρο, τελείωσε. Οτιδήποτε γραφτεί πάνω του, είτε από τον πρόεδρο της Επιτροπής είτε από οποιονδήποτε δεν δύναται να ακυρώσει το ψηφοδέλτιο. Και αν πάει μια παράταξη στο δικαστήριο, αυτό θα καλέσει προς εξέταση τους μόνους πραγματικούς μάρτυρες που είναι η Επιτροπή, και οι αντιπρόσωποι των παρατάξεων. Η Επιτροπή βέβαια θα στηρίξει απόλυτα την απόφασή της, οι δε αντιπρόσωποι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με τίποτα το ότι δεν υπέβαλαν αμέσως ένσταση ακυρότητας για συγκεκριμένο λόγο.
Έτσι ένα ψηφοδέλτιο που βγαίνει από τον φάκελο και έχει κύκλους στους σταυρούς προτίμησης, επιδεικνύεται και φυσικά αμέσως ακυρώνεται από την Επιτροπή. Αν η Επιτροπή κάνει τα στραβά μάτια (εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο) τότε υποβάλλεται εγγράφως ένσταση από την παράταξη που θίγεται, και η Επιτροπή πρέπει να αιτιολογήσει εγγράφως την απόρριψη της ένστασης. Τη στιγμή που η Επιτροπή δεν βλέπει κύκλους και δεν υπάρχει ένσταση για ύπαρξη κύκλων που οδηγούν στην ακύρωση του ψηφοδελτίου το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο. Ό,τι βρεθεί αργότερα πάνω του, κύκλοι, υπογραφές, τσακίσματα, σημάδια κ.λ.π. είναι μετά την εγκυρότητα του ψηφοδελτίου και δεν λαμβάνονται υπόψιν.
Αυτά ξέραμε από παλιά όσοι ειχαμε κάνει αντιπρόσωποι κομμάτων ή μέλη της Επιτροπής.
Η δικαστική απόφαση λοιπόν απλά επιβεβαιώνει το προφανές.
Καλή επιτυχία λοιπόν στο έργο της για τη ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ και καλή επιτυχία στο αντιπολιτευτικό έργο της για την ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ. Η 5ετία είναι δύσκολη και κρίσιμη για την Ερμιονίδα.
Μπορεί και οι δύο παρατάξεις να πρόσκεινται στη ΝΔ, η κάθε μία με τον τρόπο της βέβαια, αλλά όπως μέχρι τώρα δείχνουν τα πράγματα δεν διαφαίνεται συνεργασία ή κάποιο είδος συνεργασίας.
Η ΔΥΝΑΤΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ με την πλειοψηφία που της έδωσε το σύστημα μπορεί απρόσκοπτα να εκτελέσει το όποιο πρόγραμμά της. Η αξιωματική Αντιπολίτευση μπορεί να μην αρκεστεί μόνο στο ρόλο του ελεκτή, αλλά να δημιουργήσει με τον τρόπο της, και
 με τις πράξεις της δικές της καταστάσεις, και έτσι να παρασύρει αναγκαστικά και τη συμπολίτευση σε δημιουργικό έργο. Ας μην ξεχνά ότι έχει πολιτικά την μισή Ερμιονίδα παρά κάτι μαζί της.
Παράδειγμα: Αν η "Δυνατή Ερμιονίδα" δεν κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πεζοδρομίου Μαντράκια - Αγιογιάννης μπορει η "Ερμιονίδα Βήμα στο Αύριο" να σχεδιάσει και να οργανώσει το έργο, να βρει αρχικούς πόρους, εθελοντές, και να ωθήσει τον Δήμο προς την υλοποίησή του. Αυτό για πολλά αναγκαία έργα για τον τόπο. Ποιός θα την εμποδίσει να κάνει δενδροφυτεύσεις; Ποιος θα την εμποδίσει να οργανώσει τη διάσωση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου; Την ανασκαφή της Προϊστορικής Ερμιόνης στη Μαγγούλα; Ποιος θα την εμποδίσει να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, στην Περιφέρεια, σε αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εφαρμοστεί αμέσως ο νόμος που προβλέπει την αποψίλωση της βλάστησης κατά ζώνες γύρω από κάθε κτίριο εκτός σχεδίου πόλεως (εξοχικά); Ποιος θα την εμποδίζει να καταφύγει στη δικαιοσύνη για το απαράδεκτο πόσιμο νερό που έχουμε δεκαετίες τώρα στις βρύσες μας, και να εξαναγκάσει τη πλειοψηφία να δώσει λύσεις; Και τόσα άλλα.
Αυτό που θα είναι σκέτη απογοήτευση και κρίμα για τον τόπο μας είναι ο νυν Δήμαρχος με τον στενό του διοικητικό κύκλο και ο νυν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον στενό του κύκλο να συνεχίσουν αυτό που ονομάζουν "πολιτική αντιπαράθεση" με τον τρόπο που μέχρι σήμερα γνωρίζουν, και η Ερμιονίδα μετά από 5 χρόνια να βρεθεί εκεί που είναι σήμερα.
Δηλαδή: "Καλό σας 5ετές ταξίδι από εδώ μέχρι μέχρι μέχρι ....εδώ!" για όσους θυμούνται τον Αβραάμ στο κέντρο ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ.

Βασίλης Γκάτσος