Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Δραστηριότητες του ΙΛΜΕ τον Απρίλιο 2022

 

  1. Για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης.

Ενόψει της πασχαλινής περιόδου το ΙΛΜΕ οργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Το Αναστάσιμο Φως – Στολισμός λαμπριάτικης λαμπάδας».

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος έγινε αναφορά στους μαθητές για το Άγιο Φως, για τη μυσταγωγική τελετή της αφής Του από τον Πανάγιο Τάφο και τους συμβολισμούς που το Φως της Ανάστασης ενέχει για τους Χριστιανούς.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές στόλισαν πασχαλινές λαμπάδες χρησιμοποιώντας ποικίλα χειροποίητα υλικά, που προσέφερε το Μουσείο, ενεργοποιώντας τη δημιουργική φαντασία τους.

Κάθε παιδί διάλεξε κορδέλες και μικροαντικείμενα στολισμού συνθέτοντάς τα με ευφάνταστο τρόπο για να στολίσει το καθένα τη δική του λαμπάδα, την οποία έλαβε και ως αναμνηστικό δώρο. Έτσι η αυλή του Μουσείου μετατράπηκε σε ένα πασχαλινό εργαστήρι δημιουργίας.

Στόχος του προγράμματος ήταν να καλλιεργήσει στους μαθητές το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά έθιμα, τους συμβολισμούς που αναπτύσσονται μέσα από αυτά και να ενισχύσει την καλλιτεχνική δημιουργία και αυτοέκφραση των μαθητών μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022. Το σχεδίασε και το παρουσίασε η γραμματέας του Δ.Σ. του ΙΛΜΕ Κατερίνα Χατζηζήση Σκούρτη.

Το παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ερμιόνης συνοδευόμενοι από τις δασκάλες τους Μιρέλα Ζωγράφου και Μαρί Σόφη Κακουλάκη, τις οποίες το ΙΛΜΕ ευχαριστεί για τη συμμετοχή τους και τη συνεργασία τους στην επιτυχία του προγράμματος. Το ΙΛΜΕ ευχαριστεί επίσης την Αργυρώ Νάκου Κουτούβαλη για τη βοήθεια που προσέφερε κατά την εκτέλεση του προγράμματος.

2. Για τους μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας.

Το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 επισκέφθηκαν το Μουσείο 54 μαθητές του Γυμνασίου Ν. Ιωνίας με τους συνοδούς καθηγητές τους.

Ξεναγήθηκαν στην ιστορική αίθουσα και ενημερώθηκαν για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την Γ΄ Εθνοσυνέλευση 1827 στην Ερμιόνη. Επίσης ενημερώθηκαν για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης καθώς και για εκείνα που ακολούθησαν.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιστορικά έγγραφα που εκτίθενται στο Μουσείο και για τις ιστορικές πηγές.

Τίνα Αντωνοπούλου