Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.


Κρανίδι, 04.02.2021

Δελτίο Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου, και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου.

Σκοπός της είναι να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. 

Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία, δημιουργώντας τεράστια επιβάρυνση στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες.

Τα βασικά μηνύματα της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας είναι τα εξής τέσσερα:

1) Η πρόληψη μέσω ειδικών δράσεων που αντιμετωπίζουν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου της εμφάνισης του καρκίνου όπως ο καπνός, η κατανάλωση αλκοόλ, η περιβαλλοντική ρύπανση και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Αυτά θα γίνουν εφικτά μέσω της υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση.

2) Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου με τη βελτίωση της πρόσβασης, της ποιότητας και της παροχής των λοιπών αναγκαίων υπηρεσιών.

3) Η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου, για την εξασφάλιση καλύτερης και ολοκληρωμένης φροντίδας καθώς και αντιμετώπιση της άνισης πρόσβασης σε φροντίδα και φάρμακα.

4) Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης τους, της πιθανής μετάστασης, και η υιοθέτηση μέτρων για την υποστήριξη της επανένταξής  τους στην κοινωνία και στο χώρο εργασίας.

Μόνο αν κάθε άνθρωπος, πολίτης, οργανισμός ή κυβέρνηση αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, τότε μόνο θα ελαττωθούν οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο και άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες.

Όλος ο κόσμος μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις του για την καταπολέμηση της παγκόσμιας επιδημίας του καρκίνου.

Με τον στόχο της απόλυτης ίασης να είναι το μεγάλο ζητούμενο, μπορούμε να συμμετάσχουμε στην μάχη κατά του καρκίνου δίπλα στους ανθρώπους που αγωνίζονται.

Γραφείο Δημάρχου