Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Κατερίνα Σπετσιώτου :«Νικόλαος Γαλάτης», λίγα λόγια με αφορμή την παράσταση...


Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τα όσα αφορούν την παράσταση για τον Νικόλαο Γαλάτη. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Συγχαρητήρια και στην πρόεδρο του Ι.Λ.Μ.Ε., η οποία, μια ιδέα που είχε πριν αρκετά χρόνια ο Γιάννης Σπετσιώτης για μια παράσταση αφιερωμένη στον Γαλάτη, τη μετουσίωσε σε όραμα και με πολλή δουλειά και αφοσίωση έφτασε στην πραγματοποίησή της. Την ευχαριστώ προσωπικά για αυτό.
Με αφορμή τα κείμενα της προέδρου του Ι.Λ.Μ.Ε. κας Αντωνοπούλου και της τέως πρόεδρου, κας Φραγκούλη-Βελλέ, που διάβασα στο διαδίκτυο, θα ήθελα να παραθέσω κάποια συμπληρωματικά-διευκρινιστικά στοιχεία, που δεν αναφέρθηκαν ή αναφέρθηκαν λανθασμένα.
1.   Η ομιλία του αείμνηστου Απόστολου Γκάτσου για τον Γαλάτη πραγματοποιήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1965.
2.   Το βιβλίο του Σπύρου Ευαγγελάτου το δώρισε ο Απόστολος Γκάτσος στον πατέρα μου, Γιάννη Σπετσιώτη, το καλοκαίρι του 2011, μεταξύ άλλων βιβλίων. Φωτοτυπία αυτού του βιβλίου, που μάλιστα φέρει και το σφραγιδάκι του Απόστολου Γκάτσου, δόθηκε από τον Γιάννη Σπετσιώτη στην κα Αντωνοπούλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ερμιονικού Συνδέσμου με το Ι.Λ.Μ.Ε., για την πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης. Για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε, αργότερα, από τον πατέρα μου και ο κος Σίδερης.
3.   Η προσωπογραφία του Γαλάτη βρίσκεται σήμερα στο άλμπουμ διαλέξεων του Ερμιονικού Συνδέσμου στην Εστία Πολιτισμού «Μιχαήλ Παπαβασιλείου». Την εντόπισε ο Γιάννης Σπετσιώτης στο περιοδικό «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», σε άρθρο του Σπύρου Μελά.
Τα παραπάνω, φυσικά, δεν προκύπτουν από προσωπική μου εμπειρία ή έρευνα αλλά αφορούν πληροφορίες που πήρα από τον πατέρα μου. Όπως γνωρίζουμε, τα στοιχεία που συγκεντρώνει, είναι πάντα ακριβή και προϊόν όχι παραπληροφόρησης αλλά σκληρής δουλειάς, ενδελεχούς έρευνας, λεπτομερούς καταγραφής και μεγάλης αγάπης και ευγνωμοσύνης για τον τόπο του. Πολλοί Ερμιονίτες φίλοι μου τον λένε «κινητή βιβλιοθήκη» της νεότερης ιστορίας και λαογραφίας του τόπου μας και το αποδεικνύει συνεχώς με τα δημοσιεύματά του.
Κατερίνα Σπετσιώτου
Διδάκτωρ Ε.Κ.Π.Α. Ψυχολογίας της Επικοινωνίας, Συστημική - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια