Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Οι προτάσεις της ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ. για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Ερμιονίδας την τετραετία 2019-2023


Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες,
Ο Δήμος Ερμιονίδας για να ανταπεξέλθει στην νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί μετά την παρατεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση, απαιτείται να οργανώσει μια σύγχρονη Δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία θα στελεχωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.
Οι βασικές δομές και δράσεις που θα ενσωματωθούν σε αυτήν την Δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία είναι οι εξής:
1.     Η ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, δύο δομές απαραίτητες στην σημερινή κοινωνική συγκυρία, τις οποίες έχουν ιδρύσει και λειτουργούν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας.
Στόχος τους είναι η δωρεάν διανομή τροφίμων, ειδών παντοπωλείου, φαρμάκων, ειδών βασικής υγιεινής, ειδών ένδυσης και υπόδησης, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Αυτές οι δομές θα στηριχτούν από τον προϋπολογισμό του Δήμου, από το εθελοντικό  κίνημα και από  τα μεγάλα πολυκαταστήματα και φαρμακεία του τόπου μας.

2.     Η δημιουργία Εστίας Φροντίδας και Μέριμνας  για τους αναξιοπαθούντες δημότες μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι η γειτονιά έπαιζε και παίζει ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο, όμως υπάρχει αναγκαιότητα ορισμένοι συνάνθρωποί μας να έχουν μια επιπλέον φροντίδα. Είναι μια στρατηγική επιλογή για την παράταξη μας και θα γίνει πραγματικότητα.
3.     Ίδρυση και λειτουργία Κ.Α.Π.Η. (Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων),  όπου με εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχονται σημαντικές υπηρεσίες στοχεύοντας στην βελτίωση της κοινωνικής φροντίδας και της υγείας των ηλικιωμένων. Στον χώρο αυτό θα φιλοξενούνται ηλικιωμένα άτομα κατά την διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα τους δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουν από το σπίτι τους και να συναναστρέφονται με συνομήλικα άτομα, να συζητούν τα προβλήματα που τους απασχολούν και να ασχολούνται με ευχάριστες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
4.     Ίδρυση και λειτουργία Γηροκομείου. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι προϋποθέσεις υφίστανται, αρκεί να υπάρχει θέληση και η πρωτοβουλία από τη νέα Δημοτική Αρχή για την ίδρυση και την λειτουργία του Γηροκομείου.
5.     Νέα ώθηση, ενίσχυση και στήριξη στο σημαντικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο λειτουργεί εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια και έχει προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία.
6.     Στήριξη με κάθε μέσο και τρόπο των «Εθελοντικών Ομάδων Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης» που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας και έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων και δομών.
Επίσης στο πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής της Προοδευτικής Συμμαχίας Ερμιονίδας προβλέπονται οι παρακάτω δράσεις:
·      Κίνητρα σε δημότες για συμμετοχή τους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Δήμο μας.
·      Υλοποίηση «Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Κατάρτισης»  σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και με άλλους κοινωνικούς εταίρους, στα πλαίσια της καταπολέμησης του φαινομένου της ανεργίας.
·      Ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού από τον Δήμο Ερμιονίδας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και με άλλους επιστημονικούς φορείς, το οποίο θα παρέχει στους νέους μια σημαντική υπηρεσία συμβουλευτικής, στα πλαίσια χάραξης της επαγγελματικής τους καριέρας.
·      Μεγάλη μείωση των δημοτικών τελών και φόρων σε ευπαθείς οικονομικά ομάδες και σε πολύτεκνες οικογένειες.
·      Παροχή από τον Δήμο Ερμιονίδας της απαραίτητης τεχνογνωσίας προκειμένου να ιδρυθούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις από δημότες, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει αυτός ο σημαντικός θεσμός, με αντικείμενο μεταξύ άλλων και την ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων και δομών.

Τάσος Λάμπρου
Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας