Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Θάνατος 49χρονου στο νοσοκομείο Ναυπλίου από τον ιό της γρίπης

 Ο πρώτος θάνατος από την εποχική γρίπη στο Ναύπλιο καταγράφηκε χθες το πρωί καθώς κατέληξε 49χρονος άνδρας που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης.
Ο άτυχος άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες νόσησε από το στέλεχος του ιού και τελικά  έχασε τη μάχη για τη ζωή.
Συμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο νοσοκομείο νοσηλεύονται ακόμα δύο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την γρίπη.
Εκείνο που πραγματικά προκαλεί μεγάλη εντύπωση ειναι πως η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία ή ενημέρωση για το περιστατικό, ενώ σήμερα που επισκεφθήκαμε το Νοσοκομείο δεν είδαμε να έχουν παρθεί μέτρα προφύλαξης ούτε για το προσωπικό, αλλά ούτε και για τους επισκέπτες ή τους άλλους ασθενείς, ενώ μητέρες με μικρά παιδιά επισκέπτονταν τους χώρους του νοσοκομείου χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη.  
Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες φέτος, είναι το γεγονός ότι από τους ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με επιπλοκές της γρίπης στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών και έχουν προσβληθεί από το στέλεχος του ιού.

Το στέλεχος του ιού έχει γίνει πιο επιθετικό για αυτό πλήττει συχνότερα και νέους ανθρώπους.
Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών από την γρίπη

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το τελευταίο 48 ωρο επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 40.

Θύματα του Η1 Ν1 ήταν και δυο παιδάκια μόλις δυο ετών τα οποία έχασαν την μάχη για την ζωή τους ύστερα από επιπλοκές που παρουσίασαν. Το πρώτο αγοράκι έπασχε από λευχαιμία και το δεύτερο από κάποια μορφή νευρομυοπάθειας.

Συνολικά έχουν νοσηλευθεί σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ 145 άτομα και στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, άτομα τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η «δραστηριότητα» της γρίπης στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση υψηλών επιπέδων και οι υπηρεσίες του Κέντρου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να απευθύνονται αμέσως στο γιατρό και να λαμβάνουν προληπτική θεραπεία.

Πάντως σε αυτή τη φάση συνολικά 59 άνθρωποι με γρίπη νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκ των οποίων τρείς συμπολίτες μας με συμπτώματα γρίπης εισήχθησαν σήμερα σε ΜΕΘ, δύο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και ένας στο Σωτηρία.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κλπ).

Οι ειδικοί επιστήμονες συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, και να λάβουν αντι-ιική αγωγή με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Τα κρούσματα είναι δεκάδες σε όλη τη χώρα παρότι ο καιρός είναι βελτιωμένος.

Και το ζήτημα είναι πως οι φόβοι των ειδικών εστιάζονται στο γεγονός αν είναι διαθέσιμα τα απαραίτητα αντιικά φάρμακα ώστε να καλυφθεί ο πληθυσμός.

Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και του Παστέρ μετά και από σχετική οδηγία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας παρατηρούν με κάθε λεπτομέρεια το φαινόμενο της επέλασης του ισχυρού ιού Η1Ν1, ο οποίος μπορεί ειδικά σε αδύναμους και ανοσοκατεσταλμένους οργανισμούς να επιφέρει και θάνατο.

Το Ινστιτούτο Παστέρ πάντως από την πλευρά του καθησυχάζει ότι η μέχρι τώρα γενετική ανάλυση των στελεχών A(H1N1) και Α(Η3Ν2), που έχει απομονώσει το εργαστήριό του, δείχνει ότι τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, δε διαφέρουν από το στέλεχος του αντιγριπικού εμβολίου που διατίθεται στη χώρα μας και είναι επίσης ευαίσθητα στη χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφηκαν 39 θάνατοι από γρίπη ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

H συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ταυτοποιήθηκε με το στέλεχος Α (Η1Ν1) το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης 2009.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης του φαινομένου και προβλέπεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Οδηγίες
Κατά συνέπεια, προτείνεται η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής, όπως κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος και οικειοθελής αποχώρηση απο δημόσιους χώρους, όταν παρατηρούνται συμπτώματα, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον συστήνεται η έγκαιρη χρήση αντιιϊκών φαρμάκων, εντός του πρώτου 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ομάδες που πρέπει να προσέξουν περισσότερο, καθώς οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, είναι παιδιά, ηλικιωμένοι (άτομα 60 ετών και πάνω) και ενήλικες με άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιακές νόσους, διαβήτη και δέκτες οργάνων μέσω μεταμόσχευσης.