Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ομαδική Φωτογραφική Έκθεση στην Ερμιόνη
Ομαδική Φωτογραφική Έκθεση στην Ερμιόνη
8-16 Αυγούστου 2015
Στα  Μαντράκια καθημερινά από τις 19:00 έως τις 23:00 

Το θέμα της έκθεσης :  PRIVATE
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 17 ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ 
 
 
Σε συνεργασία με την "Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης" και τη φωτογραφική κοινότητα "Κεντρί".


                                                  PRIVATE

      Αν μεταφράσει κάποιος στα ελληνικά τη λέξη private, βρίσκει τις έννοιες  μυστικός, ιδιωτικός, ιδιαίτερος, απομονωμένος, απόμερος, ακόμη και απλός στρατιώτης. Όποια μετάφραση και αν υιοθετήσετε, οδηγείστε σε έναν περιορισμό που συμβαίνει ηθελημένα ή αθέλητα, έχει όμως την ισχύ νόμου. Μοιραία λοιπόν διαμορφώνεται μια αντίληψη που είναι καθοριστικής σημασίας, συγχρόνως όμως και αντικρουόμενη. Φτάνουμε στου ενός το «πάντα» που είναι του άλλου το «ποτέ».
      Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι οι συμμετέχοντες απέφυγαν τους σκοπέλους των «προσωπικών δεδομένων» και άλλων τρεχουσών αντιλήψεων περί ιδιωτικού, και στράφηκαν σε μια ουσιαστικότερη αντίληψη περί «ιδιωτεύειν». Δεν  καταγγέλλω βέβαια το επίκαιρο αλλά τα φθηνά μέσα για την διάσωση του. Προτίμησαν να αφηγηθούν μια οικειότητα πολλές φορές  ανερμήνευτη και γι’ αυτούς τους ίδιους. Γνωστά αλλά και άγνωστα πρόσωπα, προσφιλείς αλλά και ξένοι χώροι, η φθορά ,η αποξένωση, ακόμη και ο ίδιος τους ο εαυτός, έγιναν το περιεχόμενο αυτής της θεματικής.
      Μερικές φορές ένα τέχνασμα, φορτίζει το βλέμμα με εικόνες που ούτε καν υποψιαζόταν. Έτσι κάπως ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο «Φωτογραφία και άλλες Τέχνες», παράλληλα  με την πρόθεση και την προσμονή του φωτογραφικού γεγονότος.

                                                                              Βασίλης Γεροντάκος