Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας: Καλούμε τους κτηνοτρόφους να κάνουν μαζικά ενστάσεις

Συνεχίζεται η επιδρομή και η αρπαγή του εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, καθώς για μία ακόμα φορά, παρουσιάζονται προβλήματα στην καταβολή των τσεκ των ενισχύσεων που δικαιούμαστε. Από τις αρχές του έτους που δίνεται το τσεκ, αρκετοί μικρομεσαίοι συνάδελφοι το παίρνουν κουτσουρεμένο, είτε από παράνομες παρακρατήσεις που γίνονται, είτε λόγω του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων .
Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τα βοσκοτόπια, έχει σαν αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, να βλέπει τις εκτάσεις που δηλώνουν ως βοσκότοπους το 2012, «πετσοκομμένες», την δραστική μείωση των άμεσων ενισχύσεων και της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και την απένταξη από τα σχέδια βελτίωσης των βιοκτηνοτρόφων. Ταυτόχρονα ο αριθμός των «κομμένων» δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων που δεν θα ενεργοποιούνται, το 2015 θα περάσουν στο εθνικό απόθεμα. Το

κράτος έτσι θα «κλέψει» με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και θα τα διανείμει δωρεάν στους μεγαλοκτηνοτρόφους και «στα νέα τζάκια» που θα δημιουργήσει.
Στο νομοσχέδιο για τα δάση, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες με άδεια οικοδομής, με παλαιότερα σχέδια βελτίωσης, σε ιδιόκτητη γη που τώρα με το νέο νόμο που είναι σε εφαρμογή βγαίνουν μη επιλέξιμοι βοσκότοποι. Ο υπερδιπλασιασμός των εισφορών σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, η αύξηση του ΦΠΑ, οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων και οι αυξήσεις στα φάρμακα και τις ζωοτροφές, ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη, την ίδια ώρα που αγοράζουν τζάμπα τα προϊόντα μας.

Η κτηνοτροφία ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία που είναι αποτέλεσμα συνειδητής αντιλαϊκής κτηνοτροφικής πολιτικής, που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Οι κτηνοτρόφοι σήμερα είναι υπό διωγμό και μιλάμε για τους φτωχούς κτηνοτρόφους.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής των αποφάσεων της ΚΑΠ της ΕΕ, όπως κάνει και η καινούρια ΚΑΠ (2015 – 2020), που υλοποιούν οι κυβερνήσεις, παλιές και νέες, που μας κόβουν τις εξισωτικές αποζημιώσεις που δικαιούμασταν, στερώντας μας έτσι από ένα έσοδο που είναι απαραίτητο για τη συντήρηση των μονάδων μας, σε μια εποχή που έχουμε πληγεί οικονομικά και έχουμε φτάσει στο όριο των οικονομικών αντοχών μας.

Ξέρουμε ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική οικονομία και τη συνολικότερη οικονομία της χώρας, επειδή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα, που συμβάλουν στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Χρησιμοποιεί ένα σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της, ως πρώτη ύλη (ζωοτροφές). Αξιοποιεί άγονες χορτολειβαδικές εκτάσεις.

Γι αυτούς τους λόγους ζητάμε:

-Επιδότηση ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων και ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ

-Άμεσα να δοθεί το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους με βάση τις βοσκήσιμες εκτάσεις του 2012. Χορήγηση της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι τους βοσκότοπους.

-Να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα, οι περικοπές της νέας ΚΑΠ 2015-2020 που είναι συνέχεια των προηγούμενων και οδηγούν σε παραπέρα μείωση ενισχύσεων σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2013.

-Άμεσα να εξοφληθούν οι απλήρωτες παραγωγές. Να εξοφλήσει η κυβέρνηση τα χρωστούμενα προς τους αγρότες (επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή φόρου στα καύσιμα κλπ). Να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις

Καλούμε τους κτηνοτρόφους να κάνουν μαζικά ενστάσεις, μέσα από το Σύλλογο, ώστε να τους δοθεί το σύνολο της νέας ενίσχυσης που δικαιούνται. Να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί δεν πρόκειται να τους χαρίσουμε αυτά τα χρήματα που είναι χρήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, τα χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας. Να συσπειρωθούν και να εγγραφούν (όσοι δεν είναι μέλη του) στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ν. Αργολίδος, που είναι το αποκούμπι μας.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας

Πηγή