Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΙδού το Ελληνικό Δίκαιο που ίσχυε κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή του Χρυσού Αιώνα της Δημοκρατίας . Οι νόμοι ήταν του Σόλωνα και προέβλεπαν ότι, εάν​κάποιος πολίτης ήθελε να γίνει βουλευτής, ο Νόμος απαιτούσε τα εξής:
 1)  Να είναι Αθηναίος​ πολίτης
 2)  Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία (όμαιμον, ομότροπον, ομόθρησκον)​
 3)  Nα ΜΗΝ είναι κίναιδος, και
 4)  Να καταγραφεί ΟΛΗ η περιουσία του , μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε, καθώς  και η οικογενειακή του περιουσία.
   Εάν τηρούνταν όλα αυτά, τότε μπορούσε να γίνει  βουλευτής.
Οι νόμοι που εισήγοντο στην Εκκλησία του Δήμου για ψήφιση ήταν ονομαστικοί, δηλαδή έφεραν όνομα του προτείνοντος . Εκείνος δε που πρότεινε κάποιον νόμο έπρεπε να είναι ΠΟΛΥ προσεκτικός. Όχι μόνον να έχει εξετάσει το εάν υπήρχε άλλος, προγενέστερος νόμος που ρύθμιζε το θέμα με τρόπο διαφορετικό (οπότε έπρεπε να τον αναφέρει) αλλά ήταν και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για τα αποτελέσματα του προτεινόμενου. Έτσι, εάν πρότεινε και περνούσε νόμο  ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά  ζημιογόνος για την Αθήνα, τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.
Αν μάλιστα ​δεν έφθανε ΟΛΗ η περιουσία του,(μέχρι και τα σανδάλια του, που κατεγράφησαν),τότε το ανεξόφλητο υπόλοιπο, υποχρεώνονταν να το εξοφλήσει ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ.
Αν ο νόμος, που  πρότεινε και ψηφίστηκε, ζημίωνε ΗΘΙΚΑ την Αθήνα
η ποινή ήταν : AΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ !!!
   Αυτά εφαρμόζονταν τον  5ο π..Χ. ΑΙΩΝΑ. 
Που ονομάστηκε  ΧΡΥΣΟYΣ ΑΙΩΝ

Δημήτρης Τουτουντζής
Πηγή : Διαδύκτιο.