Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η μεγαλύτερη σιταποθήκη στη Νορβηγία που φυλάει όλους τους καρπούς, για το τέλος του κόσμου

Πρόταση του Γιάννη Λακούτση
 ΠΗΓΗ:iefimerida 
Βαθιά μέσα σε ένα βουνό, εκεί όπου το Νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard συναντά το Βόρειο Πόλο, βρίσκεται η παγκόσμια σιταποθήκη.
Πρόκειται για ένα καταφύγιο, στις εγκαταστάσεις του οποίου γίνεται η αποθήκευση σπόρων. Το καταφύγιο είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και σε όλες τις πιθανές φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές.
Σκοπός του είναι να αποθηκεύουν τα κατεψυγμένα αντίγραφα (back ups) από όλα τα δείγματα σπόρων, από τις συλλογές καλλιεργειών του κόσμου, καθιστώντας το θησαυροφυλάκιο το απόλυτο «ασφαλιστήριο» για την προμήθεια τροφίμων στον κόσμο.
Πολλοί αποκαλούν το καταφύγιο «Doomsday» Seed Vault (σιταποθήκη για το τέλος του κόσμου) και δημιουργήθηκε έτσι ώστε η παραγωγή τροφίμων να μπορεί να ξαναρχίσει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μετά από μια περιφερειακή ή παγκόσμια καταστροφή.
Οπως φαίνεται και από τις εικόνες, η είσοδος είναι το μόνο ορατό μέρος της εγκατάστασης, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ένα τούνελ με θόλο 100 μέτρων. Δείτε τις εικόνες του ιδιαίτερου αυτού καταφυγίου: