Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Νέο βιβλίο του Γιάννη Σπετσιώτη ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ Νέο βιβλίο!

ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

(Συμπληρωματικά και άλλα)

Κυκλοφόρησε το τέταρτο μέρος της μελέτης μου «Ερμιονίτικος λαϊκός λόγος». Αντί άλλης παρουσίασης παραθέτουμε τον πρόλογο του βιβλίου:

Επειδή προέκυψαν νέα στοιχεία και δεδομένα, όπως άλλωστε είχα προβλέψει στις καταγραφικές μελέτες «ΕΡΜΙΟΝΙΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΣ», που ήδη έχω παρουσιάσει στα τρία προηγούμενα τεύχη, προβαίνω στην έκδοση του τέταρτου και τελευταίου τεύχους.

Σ’ αυτό περιλαμβάνονται συμπληρωματικά στοιχεία για τις εκφράσεις, τα παρατσούκλια, τις παροιμίες κ.λπ. που είχαν δημοσιευτεί στα προηγούμενα τεύχη. Περιλαμβάνονται, όμως,και τρία, πολύ ενδιαφέροντα κατά την άποψή μου, νέα κεφάλαια.

Το πρώτο με τίτλο «Η σύγχρονη εισβολή στη γλώσσα μας»περιέχει τρία νέα «γλωσσικά» είδη που έχουν υιοθετηθεί σήμερα στον προφορικό λόγο μικρών και μεγάλων, γιατί γλώσσα δεν είναι μόνο ένας τρόπος για να κατανοήσουμε τον κόσμο αλλά και ένας ολόκληρος κόσμος η ίδια. 

Το δεύτερο αφορά την ερμιονίτικη ομιλία - προφορά με τα ιδιαίτερα, κυρίως ακουστικά, χαρακτηριστικά της και έχει τίτλο «Ερμιονίτικη εκφορά του λόγου».

Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Απόψεις …με φαντασία»αναφέρεται στην ετυμολογία ορισμένων ερμιονίτικων λέξεων.

Το βιβλίο μπορείτε να το αναζητήσετε στις βιβλιοθήκες Κρανιδίου και Ερμιόνης.

Καλή Ανάγνωση!

Γιάννης Μ. Σπετσιώτης