Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Βασίλης Γκάτσος: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ: Μια ευχάριστη έκπληξη.

 

Αρχές Αυγούστου είδαμε να επανατοποθετούνται, μετά από χρόνια, παράλληλα με την ακτή, και σε απόσταση 100 μέτρων, οι σημαδούρες που απαγορεύουν στα πλεούμενα να εισέρχονται στον εύλογο χώρο κολύμβησης κατά μήκος της νότιας παραλίας του Μπιστιού (μπλε γραμμή στη φωτογραφία). Επεκτάθηκαν οι σημαδούρες και στην ακτή του Γκουριμέσι.

Σε όποιον ανήκει η πρωτοβουλία, τον ευχαριστούμε.

Αποτέλεσμα: Όλα τα σκάφη, και κυρίως τα τουριστικά κότερα, έπλεαν σε απόσταση 50-100 μέτρων μακρύτερα από τις σημαδούρες, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους κολυμβητές.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνεται κάθε χρόνοθα είναι δηλαδή μια διαδικασία, και όχι στη διάθεση ενός αρμοδίου.

Δεδομένου ότι η κολύμβηση παράλληλα προς την ακτή, από το Φανάρι του Μιστιού ως την είσοδο των Μαντρακιών, είναι παράδοση για τους Ερμιονιτες και, κακά τα ψέματα, ένας από τους ωραιότερους τόπους κολύμβησης της χώρας μας, καλό είναι να διαφυλάξουμε και βελτιώσουμε τις συνθήκες κολύμβησης, αλλά και τις μικρές μπανιέρες καθώς και τα χαρακτηριστικά βράχια.

Πρόταση:
 - Οι σημαδούρες να αρχίζουν από το Φανάρι του Μπιστιού μέχρι την είσοδο στα Μαντράκια, και στη συνέχεια από τη μπανιέρα του Γκουριμέσι μέχρι την αρχή του πρώτου λόφου της Μαγγούλας (στη φωτογραφία κόκκινη + μπλε γραμμή).
-  Να έχουν μεγαλύτερο βάρος αγκύρωσης για να μη παρασύρονται από το κύμα.
-  Να τοποθετούνται μέσα Ιουλίου και να αποσύρονται αρχές Οκτωβρίου.
- Να τοποθετηθούν σε 15 σημεία (είναι γνωστά και προφανή και σημειώνονται στη φωτογραφία με πράσινο χρώμα) στέρεες ανοξείδωτες σκάλες στα βράχια. Ντόπιοι και ξένοι, ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, αποφεύγουν να κολυμπήσουν (ενώ πολύ το επιθυμούν), γιατί είναι πολύ επικίνδυνο το πέσιμο στη θάλασσα και μετά το ανέβασμα στα βράχια.

Ο γράφων πιστεύει, εκ μακροχρόνιας πείρας φυσικά, ότι αυτά τα έργα είναι απολύτως απαραίτητα και πολύ χαμηλού κόστους. Συμβάλλουν στην βελτίωση της καλοκαιρινής καθημερινότητάς μας αλλά και στον τουρισμό.
Υπάρχουν και άλλα που πρέπει να βελτιωθούν στον εν λόγω χώρο, αλλά τα ως άνω είναι πολύ βασικά. Για τα υπόλοιπα σε επόμενο σημείωμα.

Βασίλης Γκάτσος