Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στο Κοινοτικό Κατάστημα Ερμιόνης την Κυριακή 22 Μαΐου μετά από προτροπή ενεργών συμπολιτών μας έγινε συζήτηση και ενημέρωση για το έργο που κατασκευάζεται στην πόλη μας, “συνέχιση της ανάπλασης με σταμπωτό δάπεδο  στις Δημοτικές οδούς που συνδέουν την πλατεία πεύκου με  την κεντρική οδό της Χερσαίας Ζώνης Βόρειου Λιμένα”.

Συζητήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και εκδηλώθηκαν ανησυχίες για τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τις κατασκευαστικές αναπλάσεις της πόλης μας.

Παράλληλα είχαμε ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία με τον συμπολίτη μας πολιτικό μηχανικό   και  ενεργό  πολίτη στα δρώμενα του τόπου μας κ. Παναγιώτη Δημ. Γούτο.

Στην ιστοσελίδα  ‘Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης” με πρωτοβουλία τους αυτές τις ημέρες έχει  αναδημοσιεύει μια αναλυτικότατη και εμπεριστατωμένη άποψη του κ. Παναγιώτη Δημ. Γούτου για την χρησιμοποίηση τέτοιων υλικών  σταμπωτού δαπέδου σε αναπλάσεις που γίνονται σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, όπως είναι η πόλη μας από το 1978.

Κατόπιν προτροπής της ομάδας “Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης” επικοινωνήσαμε με τον κ. Δήμαρχο, ο οποίος όρισε  μια ανάλογη συνάντηση για την Παρασκευή 27/5/2022 στο γραφείο του, στο πρώην Δημοτικό Κατάστημα Ερμιόνης, με την συμμετοχή των υπευθύνων τεχνικών – μηχανικών του έργου, ώστε να γίνουν οι ανάλογες ενημερώσεις και να δοθούν οι ανάλογες απαντήσεις.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, όπου ο κ. Γούτος με μια εξαίρετη και εμπεριστατωμένη ανάλυση διατύπωσε  τις διαφωνίες του και τις ενστάσεις  για την επιλογή αυτής της τεχνοτροπίας, δηλαδή ανάπλαση στην πόλη μας με σταμπωτά δάπεδα.

Ο κ. Γούτος ανέπτυξε εμπεριστατωμένα προς τον κ. Δήμαρχο και τους  παρευρισκόμενους Δημοτικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους,  ότι σε αυτά τα έργα πρέπει να προηγείται αρχιτεκτονική μελέτη να έρχονται προς διαβούλευση με τους πολίτες και κατόπιν να δημοπρατούνται.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι της “Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης” εξέφρασαν  τις διαφωνίες τους και τις ανησυχίες τους για την προστασία του παραδοσιακού μας οικισμού και τις ξεχωριστής αισθητικής του τόπου μας.

Ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την κατανόηση του και υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα προσπαθεί να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του  τις προτάσεις  ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Η Κοινότητα μας ικανοποιημένη και ευαισθητοποιημένη ακούγοντας το ενδιαφέρον ενεργών συμπολιτών μας, όπως και κατά καιρούς οργανωμένων φορέων και Συλλόγων που δυστυχώς τις τελευταίες εποχές   υπάρχει υποτονικότητα και απενεργοποίηση στον τόπο μας, παρακολουθώντας διάφορα αξιόλογα και ευεργετικά δημοσιεύματα συμπολιτών μας, παρά την οποιαδήποτε ενδεχομένως ουτοπική για κάποιους  πραγματικότητα, θα θέλαμε  όλη η κοινωνία μας να γνωρίζει   ότι η Κοινότητα μας αντλεί ιδέες, γνώσεις και το ενδιαφέρον της για τον τόπο μας εμπλουτίζεται και ανανεώνεται.

Ιδέες και γνώσεις από προτάσεις ενεργών και ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας όπως τα άτομα που προαναφέραμε, συμπολίτες μας που εκπροσωπούν εκλεκτούς φορείς μας, ανιδιοτελείς συμπατριώτες μας που δημοσιεύουν τις προτάσεις , τις γνώσεις και την εμπειρία τους, όπως ο κ. Βασίλης Γκάτσος και άλλοι σπουδαίοι πατριώτες μας αναγνωρισμένοι και πετυχημένοι ο καθένας στον τομέα του.

Η Κοινότητα μας έχοντας την υποχρέωση προς  τους  πολίτες και έχοντας στην κατοχή της όλα τα έγγραφα και το αρχείο των Τεχνικών Προγραμμάτων 2020- 2021- 2022 για τον κάθε ενδιαφερόμενο  ενημερώνει για τα κάτωθι:

Με την κατάθεση εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου του  Τεχνικού  μας Προγράμματος   έτους   2020  προς το Δήμο καταγράψαμε όλα όσα κατά το δυνατόν υλοποιήσιμα  έργα μικρής και μεσαίας δαπάνης για τον τόπο μας.

Καταγράψαμε και προτείναμε στη παρούσα Δημοτική Αρχή τις ανάγκες του τόπου μας ώστε αυτή κατόπιν να επιλέξει τις προτεραιότητες για την υλοποίηση έργων .

Μετά την πάροδο ενός έτους και συνεχείς  προσπάθειες και οχλήσεις εκ μέρους της Κοινότητας, πληροφορηθήκαμε προφορικώς ότι επιλέχτηκαν και καταμερίστηκαν 100.000,00 ευρώ περίπου για έργο στην πόλη της Ερμιόνης.

Τα χρήματα αυτά εκταμιεύτηκαν από ΣΑΤΑ Προηγούμενων Οικονομικών Ετών (δηλαδή δεν δαπανήθηκαν για  προγραμματισμένα έργα  των παρελθόντων  ετών  (ανακατασκευή Καποδιστριακού  Σχολείου)

Η Κοινότητα μας αντιλαμβανόμενη  την πενιχρότητα της οικονομικής εκταμίευσης για την πόλη της Ερμιόνης και την εγκαταλελειμμένη και κακοδιατηρημένη κατάσταση των συγκεκριμένων οδών αποφάσισε συνειδητά και ομόφωνα για την πρόταση της.

Καταρτίζοντας το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 όπως και για το 2022, προβληματισμένοι για άλλοι μία φορά με την απουσία των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων προχωρήσαμε στην κατάρτιση και την ομόφωνη  ψήφιση του νέου Τεχνικού Προγράμματος ενσωματώνοντας στην πρόταση μας   το σημερινό έργο στο Πρόγραμμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σημεία αυτά είναι πολυσύχναστα στο κέντρο της εμπορικής και τουριστικής μας κίνησης συνδέουν την οδική κυκλοφορία νότιας και βόριας πλευράς της πόλης και λόγω στενότητας δεν μπορούν να κατασκευαστούν και να συνυπάρξουν πεζοδρόμια.

Στη συνέχεια από όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα της Κοινότητας μας επιλέχτηκε από την Δημοτική Αρχή η συγκεκριμένη ανάπλαση ενδεχομένως ρεαλιστική λόγω χρόνου κατασκευής και οικονομικής δαπάνης.

Εμείς ως Κοινότητα παρότι αποδεχόμαστε  τις απόψεις των συμπολιτών μας  αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την πρόταση μας και ευχόμαστε η κατασκευαστική Εταιρία που το υλοποιεί, όπως κατασκευάσει τεχνικά ορθώς τις ανάλογες υποδομές που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της ύδρευσης , αποχέτευσης  λυμάτων,  ομβρίων υδάτων  και του ηλεκτροφωτισμού

Παρότι στην Κοινότητα μας εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν έγινε  καμία ενημέρωση για την έναρξη εργασιών του έργου ούτε ζητήθηκε κάποια επικουρική παρακολούθηση  για  διευθέτηση απρόβλεπτων προβλημάτων και αστοχιών, ή προσωρινής διευθέτησης σήμανσης και κυκλοφοριακού, προτείνουμε  στους συμπολίτες μας μετά την ολοκλήρωση του έργου να το αποδεχτούμε όλοι μας ρεαλιστικά και εποικοδομητικά για  κάποια σχετικά καλή  εικόνα του τόπου μας .

Ευχόμαστε αυτή η ευαισθητοποίηση των ενεργών συμπολιτών  μας,  μετά το πέρας αυτής της κατασκευής του έργου, να γίνει η απαρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης και πρωτοβουλίας με την αιρετή Δημοτική Αρχή για την ανάγκη ένταξης σε χρηματοοικονομικά προγράμματα  που τόσα και τόσα έτρεξαν  κατά το παρελθόν και τα αγνοήσαμε ώστε να ενταχθεί τάχιστα η συντήρηση, ανάπλαση και επέκταση του παραδοσιακού  μας οικισμού.

Όπως του  πλακόστρωτου που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας και οι γονείς μας παρά τα φτωχικά χρόνια της εποχής τους και μείς έχουμε αδιαφορήσει για την συντήρηση και την προστασία του

Ενός πλακόστρωτου μοναδικού σε ολόκληρο το Νομό Αργολίδας που χαρακτηρίζει κατά μεγάλο μέρος την  παραδοσιακή εικόνα της πόλης μας και την ιστορικότητα της

Ενός πλακόστρωτου που πρέπει όχι μόνο να συντηρηθεί και να προστατευτεί αλλά και να επεκταθεί γύρω από τα ιστορικά κτίρια της Ερμιόνης και τις εκκλησιές μας (Ιερός Ναός Ταξιαρχών , Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καποδιστριακό , Λαογραφικό Μουσείο, Μουσείο Παιχνιδιών,  Βόρειος και Δυτικός τομέας Πνευματικού Κέντρου (Συγγρού ) και Ζωοδόχου Πηγής)

Σας επισυνάπτουμε  αποσπάσματα των Συνεδριάσεων και τις προτάσεις για ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Ερμιονίδας

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 7η 2019

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

 Αποφασίζει Ομόφωνα :

Την  έγκριση των προτάσεων προς το Δήμο Ερμιονίδας για το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2020, συμπεριλαμβανομένων  και τον προτάσεων της μειοψηφίας οι οποίες έχουν ως εξής:

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ΕΤΟΥΣ 2020

Β) ΕΡΓΑ

2) ΚΤΙΡΙΑΚΑ – ΟΔΟΠΟΙΙΑ

Ενίσχυση – Αναστύλωση Καποδιστριακού Κτιρίου και αντικατάσταση στέγης

Ανάπλαση πλατειών στους  Ιερούς Ναούς  Κοιμήσεως Θεοτόκου και Παμμεγίστων  Ταξιαρχών

Τοποθέτηση χειρολαβών σε δρόμους και επισκευή σκαλοπατιών

Τοποθέτηση προστατευτικών μπαρών

Τοποθέτηση απαγορευτικών μπαρών στις εισόδους του δάσους Μπίστι

Προμήθεια και τοποθέτηση  καλοκαιρινών σκιάδων στην παράκτια ζώνη

Ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις Δημοτικών δρόμων Ερμιόνης

Διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων

Εξωραϊσμός  κοινοχρήστων χώρων

Κατασκευή ραμπών για ΑΜΕΑ

Συντήρηση Αγροτικών δρόμων

Αμμοχαλικοστρώσεις Αγροτικών δρόμων

Επούλωση λάκκων Ερμιόνης

Συντήρηση και επισκευή πλακόστρωτου

Κατασκευή πεζόδρομου – ήπιας κυκλοφορίας εσωτερικής οδού Γυμνασίου – Λυκείου

Οικοδομικές εργασίες συντήρησης Κοινοτικού Καταστήματος και αύλειου χώρου

Επισκευή και συντήρηση Μύλων (Κρόθι – Μπίστι)

Επισκευή σπηλαίωσης Δημοτικού δρόμου Κάπαρης

3) ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ

Επέκταση Δημοτικού Φωτισμού στις εισόδους της πόλης Κάπαρη και Ιπποκράτη

4) ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ – ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Συντήρηση Νεκροταφείων Ερμιόνης

Διαμόρφωση χώρου Κοιμητηρίου Ερμιόνης

Κατασκευή οστεοφυλάκιου

Επέκταση  – δημιουργία κοιμητηρίου Ερμιόνης

Συντήρηση χώρου Λαϊκής Αγοράς

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 5η 2020

ΠΡΟΤΑΣΕΙ ΓΙΑ 2021

 Αποφασίζει  ομόφωνα

την έγκριση των προτάσεων προς τον Δήμο Ερμιονίδας για το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2021, σε συνδυασμό και με τις προτάσεις του έτους 2020

Για το έτος 2021 προτείνουμε:

ΕΡΓΑ

Ανάπλαση των εισόδων βόρεια- νότια του Μπιστιού,  και στις εισόδους της  πόλης διασταύρωση  Ιπποκράτη, Κάπαρη και Περιφερειακό προς Θερμησία

Σταμπωτά δάπεδα συνέχιση σύνδεσης πλατείας πεύκου με τις τέσσερις παρόδους  προς λιμάνι  (Μερτύρη-  Κωστελένου,  Κάναθος -Ασλάνη).

Κατασκευή πεζοδρομίου έξωθεν των τριών σχολικών κτιρίων Παιδικού -Νηπιαγωγείου και Δημοτικού

Ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις,  εντός της πόλης (από πρατήριο Μάνου έως οικία Τράκη, από εργοστάσιο Μέξη έως Πάτσιου, από Μπόλλα έως οικία Αμπελλά)  Επούλωση λάκκων εντός της πόλης σε πολλά σημεία λόγω φθοράς  αλλά και έργων της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ, παράλληλα με κάποιες αναγκαίες επισκευές στο πλακόστρωτο.

Ασφαλτοστρώσεις – τσιμεντοστρώσεις – συντήρηση αγροτικών δρόμων πάντα με προτεραιότητα  στις αγροτικές -παραγωγικές  περιοχές

Τσιμεντόστρωση σημείων κάδων απορριμμάτων  ειδικά  στα σημεία Παύλου και Ευκαλύπτων-  Αγίων Αναργύρων

Επισκευή του πεζοδρομίου και περιβάλλοντος χώρου στο Αγροτικό Ιατρείο, μετά την κοπή του ευκαλύπτου

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του  2020

Ο κ. Πρόεδρος λαβών το λόγο αναφέρει:

Οι προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ο “μπούσουλας” των οικοδομικών και τεχνικών εργασιών και έργων που προγραμματίζονται για κάθε έτος, ώστε με την ψήφιση του στο γενικό Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ερμιονίδας να ενσωματωθεί και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες – τις μελέτες και την πολιτική χάραξη του Δήμου.

Επειδή όμως η κατάρτιση κάθε Τεχνικού  Προγράμματος  από τις Κοινοτικές και Δημοτικές αρχές  κατά τον τρόπο που συνηθίζεται,  καταλήγει να είναι μία “έκθεση ιδεών” και να μην εκτελείται ούτε το 10% των ψηφισθέντων – προτεινομένων έργων, ως Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Ερμιόνης επισημαίνουμε τα ακόλουθα που

απορρέουν από τα άρθρα 208 του Ν. 4363/2006 και  86 του Νόμου 3852/2010

και ευελπιστούμε  μέσα στα χρονικά όρια της θητείας μας να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ώστε η συνεργασία, η συλλογικότητα και ο αυτοδιοίκητος  χαρακτήρας να γίνουν  πράξη, στο πνεύμα του Καλλικράτη και του Κλεισθένη

εν κατακλείδι

Οι προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα πριν την ψήφιση του από την κάθε  Κοινότητα έπρεπε  να καταρτίζεται μετά από Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου με το ποσό εξόδων – δαπανών  που ο Δήμος καθορίζει και  προϋπολογίζει για την  κάθε  Κοινότητα και απορρέει από τα  εισφερόμενα  έσοδα της  και τις κρατικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις

Κατόπιν  αυτού σε μια ευρύτερη συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της  περιοχής  πρέπει να  γίνεται μια προγραμματισμένη διαβούλευση ώστε να τεθούν  οι απαιτούμενες προτεραιότητες και να υπάρξει η σχετική γνώμη των Τεχνικών Υπηρεσιών και των υπηρεσιακών παραγόντων.

Τέλος όλη αυτή η μελετημένη πρόταση να τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοτικό Συμβούλιο παρόντων του Αντιδημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων ώστε να το στηρίξουν και να εργαστούν προς υλοποίηση της.

Ο κ. Μέξης λαβών το λόγο αναφέρει:

Σχετικά με όσο  είπες Πρόεδρε δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω τίποτα.

Το πρόβλημα  ξεκινάει , το  έχουμε ξαναπεί από την αρχή το λέγαμε πάντα και εμείς, είναι το ότι μπορεί εμείς να φτιάχνουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα του ενός ενάμιση εκατομμυρίου γιατί αυτά θεωρούμε ότι λείπουν από τον τόπο μας  και θέλουμε  να φτιαχτούν, όπως κάναμε και όπως γνωρίζαμε από την εποχή που ήταν Δήμος η Ερμιόνη και δεν μας έλειπε τίποτα με την συμβολή όλων μας και της αντιπολίτευσης αλλά και της διοίκησης. Δυστυχώς όμως τώρα εξαρτόμαστε από άλλα κέντρα αποφάσεων  που είναι η έδρα του Δήμου στο Κρανίδι.

Εκεί έπρεπε να παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκπροσωπούν την Ερμιόνη και  να διεκδικούν και να απαιτούν πράγματα μαζί με τον πρόεδρο, να τον υποστηρίζουν  και να τον σιγοντάρουν.

Τα έχουμε αντιμετωπίσει λοιπόν και μείς με τις προηγούμενες διοικήσεις και όπως είπα το κακό ξεκινάει από την αρχή, έπρεπε ο Δήμος να μας ενημέρωνε για  τα χρήματα που μας αναλογούν σύμφωνα με τον νόμο και που απορρέουν από τα τακτικά έσοδα, τη ΣΑΤΑ,  τις ενισχύσεις και επιχορηγήσεις για να βρούμε ένα μπούσουλα  όπως και συ είπες για να ξέρουμε ότι θα φτιάξουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα με προτάσεις   που θα συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που να είναι απόλυτα ρεαλιστικό  και υλοποιήσιμο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει αυτό, για αυτό και γίνεται η κατ’ επιλογή κάποιων έργων ανάλογα με το ποιοι  προωθούν ν ή ποιοι προτείνουν έργα και οι αποφάσεις οι δικές μας μένουν εκεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δεν θα πω τίποτα όσον αφορά τα έργα είναι δώρο- άδωρον.

Εμείς ότι έχουμε να πούμε το έχουμε πει  και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020.

Ότι  αφορά έργα και  υπηρεσίες που θα έχουν το κοινό καλό για το σύνολο της Ερμιόνης εμείς θα είμαστε θετικοί.

όλα αυτά που εισηγήθηκες και είπες ότι πρέπει  να γίνουν με μια ιεράρχηση, εγώ προσωπικά αλλά και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης μου  νομίζω ότι δεν έχουν να διαφωνήσουν πουθενά και μακάρι φέτος από αυτά που έβαλες  με ιεράρχηση,  στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021,  να υλοποιηθεί ένα ποσοστό για να φανεί στην εικόνα της Ερμιόνης.

Δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο ούτε να προσθέσουμε, τα είπαμε όλα και το 2020 και είπαμε μάλιστα ότι μακάρι να υλοποιούνται τμηματικά κάποια πράγματα για την Ερμιόνη από το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 κα ι του 2021με όλες τις παρατηρήσεις αυτές που έβαλες και  είπες  , στο βάθος της τετραετίας.

Εμείς θα το ψηφίσουμε

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ   ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ 2021

Για το παραπάνω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος είπε τα εξής:

Προσωπικά είχα πει  ότι σε αυτή τη θητεία με την δημαρχεία του κ. Γεωργόπουλου η Ερμιόνη θα ήταν  ευνοημένη γιατί και εγώ ως  Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης του στη προηγούμενη πενταετία, αλλά και  ως  Πρόεδρος της Ερμιόνης μαζί με τον Αντιδήμαρχο  κ. Μερτύρη  θα ήταν μια ουσιαστική συγκυρία για την εξέλιξη των θεμάτων

Νομίζω ότι στα δύο προηγούμενα τεχνικά προγράμματα που συζητήσαμε εδώ ως Κοινότητα είχαμε καταθέσει βασικές θέσεις και προτάσεις και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον Δήμο  γιατί κανένας δεν γνωρίζει  τα προβλήματα και τι μπορεί να γίνει προς  το καλύτερο για την Κοινότητα μας.

Δυστυχώς  όμως  είδαμε ότι υπήρξε αδυναμία υλοποίησης,  ο Δήμος παράβλεψε  αυτό που έπρεπε να γνωρίζει η Κοινότητα,  δηλαδή  τι ποσό  χρειάζεται ή δικαιούται η Ερμιόνη και η κάθε Κοινότητα για να μπορέσει πάνω σε αυτό το ποσό να προτείνει   τις προτεραιότητες της  και το Δημοτικό Συμβούλιο να δει  τι μπορεί  να υλοποιήσει.

Αυτό δεν έγινε ούτε το 2019 ούτε το 2020  και εμείς δείξαμε την ανάλογη υπομονή και περιμέναμε κάποια ουσιαστική προώθηση των  έργων.

Σήμερα  που συζητάμε για το  2022 αν παρουσιάσουμε τις δύο προηγούμενες αποφάσεις δεν χρειάζεται  να ψηφίσουμε κάποιο νέο τεχνικό πρόγραμμα διότι από  ότι είχαμε προτείνει το 2019 και 2020 δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί και  δεν έχει ενταχθεί  κανένα έργο

Γνωρίζετε  όλοι ότι η κοινότητα δεν μπορεί να υλοποιήσει υπό αυτές τις συνθήκες κανένα έργο.

Η Κοινότητα είναι θεσμικά παρούσα για να εκτελεί  τις υποχρεώσεις τις που ορίζει ο νόμος  και να συμπαρίσταται στις  αποφάσεις του Δήμου και δεν έχει  λόγους αντιπολιτευτικούς ή  πολιτικούς να αντιπαλεύεται τους Δημοτικούς Συμβούλους ή το Δήμο.

Σεβόμαστε την κάθε Δημοτική Αρχή και τον συγκεκριμένο δήμαρχο οι ποίοι εκλέγονται  μέσα από δημοκρατικές θεσμικές διαδικασίες.

Παρά ταύτα η αλήθεια είναι ότι σήμερα ουδείς μπορεί να πει ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι καλύτερη από την προηγούμενη ή την πιο προηγούμενη ή χειρότερη,  πρέπει όμως όλοι να αναρωτηθούν

αν  οι  πολίτες της Ερμιόνης είναι ικανοποιημένοι από τα έργα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Και στα δύο χρόνια που έχουν περάσει δεν  είχαμε  την χαρά να παρακολουθήσουμε κάποιο  έργο να   γίνεται

Εμείς πλέον έχουμε αποθαρρυνθεί  από την στιγμή που προτείνουμε και  ψηφίζουμε κάποια έργα και αυτά  πέφτουνε στον κάδο των απορριμμάτων, από κει και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ζητάμε νέα έργα

Ελπίζουμε ότι  κάποια έργα θα γίνουν στα επόμενα δύο χρόνια και αυτό  εμείς ως  κοινοτική αρχή και ως κοινωνία  περιμένουμε

Νομίζω ότι χρειάζεται μια πιο δυναμική προσπάθεια  εκ μέρους του Αντιδημάρχου και των άλλων Δημοτικών συμβούλων της Ερμιόνης  και αν χρειάζονται κάτι από εμάς να  το ζητήσουν.

Ο κ. Μέξης λαβών το λόγο αναφέρει:

Οι  συζητήσεις  μας είναι πάντα  θετικές για την Κοινότητα Ερμιόνης  γιατί ο στόχος μας είναι μόνο αυτός

να σταθώ και εγώ στο έγγραφο του Δημάρχου που αναφέρει ότι  “οι προτάσεις σας θα πρέπει να συνάδουν στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου μας”.

Η διαδικασία είναι ότι αυτά τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου μας θα έπρεπε να μας είχαν αποσταλεί για να γνωρίζουμε το ποσό που αναλογεί στην Κοινότητα μας και σύμφωνα με αυτό το ποσό που θα προέρχεται είτα από τακτικές επιχορηγήσεις είτε από ΣΑΤΑ είτε από ιδίους πόρους  να καταλήγαμε σε κάποιες προτάσεις έργων που είναι ιδεατές και υαλοποιήσιμες. Ποιός μπορεί να μας πει από τα οικονομικά του Δήμου τι ποσό αντιστοιχεί σε μας;

Μπορείς να μου πεις Πρόεδρε εσύ που παρακολουθείς και εποπτεύεις την διαδικασία της υλοποίησης των προτάσεων που κάναμε την προηγούμενη χρονιά και από κει και πέρα να σου πω ή να συμπληρώσω ή να σε βοηθήσω όπου εσύ θέλεις .

Οι απόψεις και οι τοποθετήσεις μας ταυτίζονται για ότι έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε , άρα κάτι συμβαίνει .

Σε ότι αφορά τους μοχλούς πίεσης καλό θα είναι,   κάνω πρόταση ο Πρόεδρος σε κάποια φάση με το κοινοτικό του συμβούλιο να καλέσει και τους αιρετούς δημοτικούς συμβούλους Ερμιόνης – όχι για συμβούλιο με πρόσκληση-  να συζητήσουμε για  θέματα και προβλήματα της Ερμιόνης, να δούμε με ποιόν τρόπο διεκδικούν τα συμφέροντα της ενότητας που εκπροσωπούν.

Ακολουθεί η τοποθέτηση  μας για το τεχνικό πρόγραμμα

Όπως στις εισηγήσεις και προτάσεις έργων κ.λ.π. του 2020 – 2021  έτσι και το 2022 θα είμαστε θετικοί στην ψήφιση τους.

Έχει αποδειχτεί σε όλες τις θητείες μου και σε προηγούμενης διοικήσεις ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο επισημαίνει καταγράφει προτείνει έργα υπηρεσίες ελλείψεις προμήθειες κ.λ.π.

Ζητάει τα αυτονόητα για την καλύτερη και ποιητικότερη εικόνα των δημοτών της και της Κοινότητας μας.

Επιτέλους ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι τι μας ανήκει, τι αξίζει η Ερμιόνη μας και που θέλουν να την δουν.

Υπάρχει όμως και μεγάλη ευθύνη στο πώς διεκδικούμε και αν διεκδικούμε.

Δεν θέλω να λέμε τα ίδια για το τι υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα σύμφωνα με το έτος 2021.

Τα έχω σημειώσει ένα προς ένα πάνω στην Απόφαση μας 26/2020.

Ευχόμαστε όσο πλησιάζει ο καιρός για τις επόμενες εκλογές κάποιοι να αντιληφθούν τα προβλήματα να ενεργοποιηθούν και να ξέρουν ότι ο λαός της Ερμιόνης δεν ξεχνά και ξέρει και τιμωρεί.

Η καθημερινότητα είναι αυτή που σε προβάλει και σε φθείρει ανάλογα, διότι η καθημερινή τριβή των πολιτών είναι αυτή που σε ανεβάζει ή σε κατεβάζει σε όποιον θώκο και αν βρίσκεσαι.