Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Κάτι αλλάζει στην λιμνοθάλασσα - υγρότοπο Ποτόκια




Τον λες και σκουπιδότοπο τον υδροβιότοπο Ποτόκια 
είχαμε καταγγείλει στις 19/11/21.
Ξερνάει η θάλασσα τα πλαστικά μας, πετάνε και κάποιοι «φυσιολάτρες» τα στρώματα τους εδώ και καπως έτσι  υποβαθμίζουμε έναν  πανέμορφο χώρο περιπάτου. 

Τι λένε οι υπεύθυνοι του δήμου για την καθαριότητά του  και τι κάνουν ;

Δεν έκαναν τίποτα .

Επικοινωνήσαμε πρόσφατα με τον νέο αντιδήμαρχο κο Δαμιανό Κουτούβαλη και τον ενημερώσαμε σχετικά.
Του ζητήσαμε να φροντίσει αυτόν τον όμορφο υγρότοπο, να καθαριστεί, να φύγει από εκεί μια παλιά προβλήτα όχι όμως και η πολυφωτογραφημένη βάρκα.


Να μπεί μια ταμπέλα με φωτογραφίες των πουλιών που φιλοξενούνται εκεί. 
Γενικά  να αξιοποιήσουμε τον χώρο.


Κλαδεύτηκαν και στηρίχτηκαν τα αλμυρίκια από ιδιώτη τελικά..



Τι γράφουν οι ειδικοί για τη Λιμνοθάλασσα:

Μία μικρή, ειδυλλιακή λιμνοθάλασσα κοντά στην Ερμιόνη που απειλείται από την οικοπεδοποίηση, παρότι αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πτηνά, αλλά και για εκείνα που διαχειμάζουν στη χώρα μας πριν επιστρέψουν στην Ευρώπη. Το όνομα Ποτόκια σημαίνει «ρέματα» στα σλαβικά που είτε ενσωματώθηκε στα αρβανίτικα, είτε έχει παραμείνει από την ιστορική κάθοδο των Σλάβων στη περιοχή. Βρίσκεται μέσα στον όρμο Κάπαρι ή όρμο των Αγίων Αναργύρων, και συχνά αναφέρεται και ως «λιμνοθάλασσα Κάπαρι», ονομασία που σχετίζεται με το ρήμα «καπάρω» που σημαίνει «προσορμίζομαι για να προφυλαχθώ από τους ανέμους» και όχι από το φυτό της κάπαρης. Η λιμνοθάλασσα βρίσκεται στα νότια του όρμου, μόλις 3 χλμ. από τη πόλη της Ερμιόνης και η συνολική της έκταση φτάνει τα 300 στρέμματα. Μέσα σε αυτή την έκταση περιλαμβάνονται ρηχοί υγρότοποι με υφάλμυρο νερό, αλμυρόβαλτοι, λιβάδια με αλόφυτα, αμμώδεις λωρίδες, μικρά λοφάκια και ξερές εκτάσεις που εποχικά κατακλύζονται. Στα ανατολικά καταλήγει σε έναν λόφο στο σημείο ακριβώς που βρίσκεται η μπούκα της λιμνοθάλασσας και στα ανατολικά της προστατεύεται από μια στενή λωρίδα άμμου 850 μέτρων. Στα νότια ένας ασφαλτόδρομος χωρίζει τη λιμνοθάλασσα από καλλιέργειες και κατοικίες. Μικρά ρέματα συμβάλλουν στα νερά της λιμνοθάλασσας τα οποία ανεβαίνουν με τις βροχές και πέφτουν τους καυτούς μήνες. Παρότι η λιμνοθάλασσα αποτελεί αξιόλογο βιότοπο για την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα, υπάρχουν σχέδια αξιοποίησης της με την δημιουργία τουριστικών μονάδων. Η λιμνοθάλασσα Ποτοκίων είναι ένας εξαιρετικός τόπος για ορνιθοπαρατήρηση, καθώς η ποικιλομορφία της και η μηδαμινή όχληση στη περιοχή προσελκύουν δεκάδες είδη.

Στα κεντρικά της λιμνοθάλασσας υπάρχει ένας μεγάλος αλμυρόβαλτος γεμάτος με φυτά τους είδους Salicornia, ενώ προς τα ηπειρωτικά υπάρχουν σημεία με καλαμιές και βούρλα. Τα μόνα δέντρα που υψώνονται στην περιοχή είναι οι ευκάλυπτοι και τα αλμυρίκια. Στην παράλια λωρίδα και γύρω από τη λιμνοθάλασσα φυτρώνουν πολλά αμμόφιλα είδη, με πιο κοινά φυτά την Medicago marina, την αγριοβιολέτα Matthiola tricuspidata, την Anthemis tomentosa, τον Scolymus hispanicus, το Cardopatium corymbosum, την κίτρινη παπαρούνα Glaucium flavum, το Cakile maritima, το Eryngium maritimum, την Medicago minima, την κενταύρια Centaurea raphanina, το Ornithogalum divergens και το Mesembryanthemum nodiflorum. Άλλα είδη της περιοχής που θα τα συναντήσετε στον λόφο στα ανατολικά είναι η σκυλοκρεμμύδα Urginea maritima, η σιληνή Silene colorata, η Dittrichia viscosa, η Scilla autumnalis, η ίριδα Moraea sisyrinchium, ο κρόκος Crocus cartwrightianus, και διάφορα είδη ορχιδεών, όπως: Anacamptis coriophora fragrans, Neotinea tridentata, Serapias parviflora, Orchis italica, Ophrys lutea, O. mammosa, O. tenthredinifera.

Την περιοχή επισκέπτονται δεκάδες είδη πουλιών ιδιαίτερα κατά τη μεταναστευτική περίοδο, τα οποία προσελκύονται τόσο από τα κοπάδια των μικρών ψαριών, όσο και από τα ασπόνδυλα που κρύβονται λίγο κάτω από την αμμολάσπη των βάλτων. Συχνά καταφθάνουν μεγάλοι αριθμοί από σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες και μικροτσικνιάδες, αλλά και μικρά κοπάδια από φοινικόπτερα. Αβοκέτες, χαλκόκοτες και χουλιαρομύτες απαντώνται πιο σπάνια. Από τα παπιά εδώ συναντάει κανείς πρασινοκέφαλες πάπιες, βαρβάρες, γκισάρια, κιρκίρια, ψαλίδες, καπακλήδες και χουλιαρόπαπιες. Από τα υπόλοιπα παρυδάτια εμφανίζονται καλαμοκανάδες, βροχοπούλια, αργυροπούλια, ακτίτες, λασπότρυγγες, κοκκινοσκέλιδες, πρασινοσκέλιδες, μαχητές, θαλασσοσφυριχτές, ποταμοσφυριχτές και αμμοσφυριχτές. Από τους γλάρους και τα γλαρόνια, εδώ ζούνε καστανοκέφαλοι γλάροι, λεπτόραμφοι γλάροι, μαυροκέφαλοι γλάροι, ποταμογλάρονα, νανογλάρονα, γελογλάρονα και χειμωνογλάρονα. Τα αρπακτικά περιλαμβάνουν είδη όπως, γερακίνες, καλαμόκιρκους, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα και κουκουβάγιες ενώ από τα υπόλοιπα μικροπούλια εδώ συναντάει κανείς αλκυόνες, κατσουλιέρηδες, κιστικόλες, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκους, τσιφτάδες, μαυρολαίμηδες, νεροκελάδες, λιβαδοκελάδες, κοκκινοκελάδες, κιτρινοσουσουράδες, καστανολαίμηδες, ψευταηδόνια, αετομάχους, φλώρους και καρδερίνες.

Τα αμφίβια αντιπροσωπεύονται από πρασινόφρυνους, βαλκανικούς βάτραχους και δεντροβάτραχους. Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει κρασπεδοχελώνες, πρασινόσαυρες, σαμιαμίδια, σιλιβούτια, σαΐτες, λαφιάτες, νερόφιδα, σπιτόφιδα και οχιές, ενώ τα θηλαστικά αντιπροσωπεύονται από αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους, ποντικούς και διάφορες νυχτερίδες. Η λιμνοθάλασσα είναι σημαντική για την ιχθυοπανίδα καθώς αποτελεί περιοχή αναπαραγωγής προσελκύοντας μεγάλα κοπάδια από αθερίνες και κεφαλόπουλα, αλλά και τα μεγαλύτερα είδη που τα κυνηγάνε, όπως τσιπούρες, λαβράκια, λίτσες και κυνηγούς.

Σχετικό  video




 
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης