Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

«Αλόν σέβου» Της Βιβής Σκούρτη

        


«
Αλόν σέβου» (να σέβεσαι τη θάλασσα)

Η ιστορία του νερού ξεκινά ταυτόχρονα με την ιστορία του ανθρώπου. Ο πρωτόγονος άνθρωπος φρόντισε να κατοικεί κοντά σε πηγές, σε λίμνες, σε ποταμούς. Στους μύθους όλων των λαών το νερό έχει μαγικές δυνάμεις, αναγεννητικές, αναζωογονητικές, εξαγνιστικές.

Στον τόπο μας είμαστε στενά δεμένοι με το υγρό στοιχείο, το θαλασσινό νερό έχει την ίδια «σύσταση» με το αίμα μας. Πάνω στη θάλασσα και στα κύματά της χρεωστάμε την οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του τόπου μας. Αυτή υπήρξε αφετηρία νοημάτων, συναισθημάτων και ήθους,

Ο μεγάλος Αγιασμός των υδάτων, μια τελετή καθαγιασμού και εξαγνισμού, η λατρεία του θαλασσινού νερού, έχει διαχρονική αξία στην Ερμιόνη, είναι η έναρξη των θαλασσινών ταξιδιών*.

Αιώνες πριν από τα Θεοφάνια υπήρχε η «Επιφάνεια» των αρχαίων Ελλήνων ως μέσο καθαρμού. 

Μέσα στην τελετή του Αγιασμού, υπάρχει και το βαθύτερο μήνυμα, αυτό της καθαρότητας της θάλασσας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ένας προβληματισμός που υπήρχε από τα πανάρχαια χρόνια.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν προβλέψει την προστασία της με τρεις θεότητες: την Ακταία για την καθαρότητα των ακτών, την Αλκίππηγια την προστασία του θαλάσσιου βυθού και την Ασίνηα προστάτιδα των πλόων.






Πόσο όμως σεβόμαστε οι άνθρωποι στις μέρες μας το θαλάσσιο οικοσύστημα;

Πριν μερικά χρόνια τα λύματα έπεφταν στη θάλασσά μας ρυπαίνοντάς την, χωρίς καμία φροντίδα από τους αρμόδιους τότε φορείς, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις ήδη υπήρχαν.

Ευτυχώς χάρη σε μια μικρή, αλλά δυναμική ομάδα γυναικών που «εξεγέρθηκαν» το 2008,

ανάγκασαν στην ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού, που ωστόσο ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς άδεια. Θα ήταν βέβαια χρήσιμο να γνωρίζουμε ως πολίτες αν και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με την ίδια κατάσταση ή αν έχει λάβει άδεια από τις αρμόδιες Αρχές ως ορίζει ο Νόμος. Για τούτο οφείλει να μας γνωστοποιήσει η Δημοτική Αρχή και αν όχι, να μας ενημερώσει σε ποιες ενέργειες έχει προβεί, προκειμένου να εκδοθεί η σχετική άδεια νόμιμης λειτουργίας. Το ερώτημα τούτο δεν είναι η πρώτη φορά που εκφέρεται από εμάς δημόσια και απάντηση δεν λάβαμε.

Επίσης η ρύπανση, η παραβίαση περιβαλλοντικών παραμέτρων και η υπεραλίευση ταλανίζουν. Υπάρχει από μέρους μου σχετική διαμαρτυρία στους αρμόδιους φορείς, (Δ/νση Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Λιμεναρχείο Ναυπλίου, Λιμενικό Τμήμα Ερμιόνης) που δεν έχω ακόμα λάβει απάντηση.

Το έθιμο της τελετής του αγιασμού των υδάτων, πράγματα παλιά, συνδεδεμένα με άλλες εποχές της υπέροχής μικρής πατρίδας μας, δεν θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά έτσι όπως το ξέραμε, εξαιτίας της πανδημίας. 

Το συναίσθημα της Κοινότητας που σε ενοποιεί, που σε κάνει να «πράττεις», στις μέρες μας πιο ατροφικό από ποτέ.

 

Καθαρότητα ψυχής λοιπόν!

Παρασκευή (Βιβή) Σκούρτη

*Οι σφουγγαράδες της Ερμιόνης (Ρουφήξανε τη ζωή τους… με το σφουγγάρι) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΣ 2012