Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την επανεκκίνηση του σχεδίου δημιουργίας αρχαιολογικού μουσείου στην Ερμιονίδα. Το θέμα τέθηκε σε διαδικτυακή συζήτηση υπό την Υπουργό Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας , την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη συμμετοχή της συμπατριώτισσάς μας κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Της οποίας αποτελεί και προσωπική ιδέα και όραμα ,το οποίο είχε ανακοινώσει στην Ερμιόνη το 2018 , κατά την απονομή των πρώτων Βραβείων Πολιτισμού που φέρουν το όνομά της.
Η Ερμιονίδα ολόκληρη αποτελεί κοιτίδα ιστορίας και πολιτισμού. Η ιστορική της πορεία είναι αδιάλειπτη από την Παλαιολιθική Εποχή ως τον αγώνα για την Εθνική μας Ανεξαρτησία και τα Νεότερα Χρόνια.Μιλώντας για τις αρχαιότητες και τα διαμάντια της αρχαιολογικής σκαπάνης στην περιοχή μας , το σπήλαιο Φράγχθι ,η αρχαία πόλη των Αλιέων και τα ευρήματα πρωτοελλαδικής κατοίκησης, τα κατάλοιπα των αρχαίων ναών στην Ερμιόνη κι αυτά της παλαιοχριστιανικής βασιλικής, είναι στο επίκεντρο του πανελλαδικού και παγκόσμιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Οι προσπάθειες ανάδειξής τους, που ξεκίνησαν εδώ και πολλά χρόνια, οφείλουν να συνεχίζονται με σκοπό την προβολή της ιστορικής μας κληρονομιάς .
Σχετικά με τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στην Ερμιόνη, υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου από το 2018 για παραχώρηση του κτιρίου του Παλαιού Δημαρχείου στο Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού. Την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης του κτιρίου και τη μετατροπή του σε μουσείο αναλαμβάνει η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στηρίζοντας τις προσπάθειες των τοπικών φορέων και του Υπουργείου Πολιτισμού. Η κα Βαρδινογιάννη στηρίζει κάθε προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας πάντα με συνέπεια και όραμα και η βοήθειά της είναι πολύτιμη.
Μαζί με την ενέργεια ανθρώπων με όραμα και αγάπη θα πυροδοτούν τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο φυσικά και στους επισκέπτες την αναζήτηση γνώσης και πληροφορίας .Ο σκοπός της δημιουργίας ενος μουσείου είναι η καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησής μας που θα πετύχει τον στόχο ως μέρος ενός δικτύου ζωντανών σημείων αναφοράς για τον αρχαιολογικό και ιστορικό τουρισμό, κάτι που σε συνδυασμό με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Ερμιονίδας θα την κάνει να ξεχωρίσει πραγματικά και θα τη βγάλει από το πλαίσιο του τουρισμού αμιγούς παροχής υπηρεσιών. Ένας λαός χωρίς το παρελθόν του ζει μόνο για το παρόν, δεν έχει όραμα , δεν ενεργοποιείται , δεν μπορεί να χαράξει την πορεία του για το μέλλον. Τα κατάλοιπα των προγόνων μας , οι ρίζες μας , υπάρχουν για να ρίχνουμε φως πάνω τους, να τις βλέπουμε στο παρελθόν , να τις ψάχνουμε , να ερευνούμε , να μαθαίνουμε και να μας δίνουν δύναμη να προχωράμε αποκτώντας ιστορική συνείδηση και συνειδητοποιώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Λάζαρος-Ακης Γούτος