Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα εγκατασταθεί ο εργολάβος του Ανάβαλου. (; ! ?)




"Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα Παναγιώτη πως το Καλοκαίρι του 2021 θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος – ανάδοχος του έργου μεταφοράς του νερού του Αναβάλου στο Δήμο Ερμιονίδαςαφού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησής του. "

Στην παραπάνω πληροφορία να τονίσουμε το θα και μακάρι να έχει η εγκατάσταση του εργολάβου ως μόνη προϋπόθεση  την δημοπράτηση του έργου. Κοινώς, καμιά πίστη στην ως άνω πληροφορία, αφού σειρά παρομοίων πληροφοριών έχουν διαψευστεί.

Ο Δήμος μας δημιουργεί και επιτροπή: "Το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας σε συνεδρίασή του στις 10 Φεβρουαρίου 2020, αποφάσισε την συγκρότηση επταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενης από αιρετούς και δημότες, η οποία έχει σκοπό την παρακολούθηση και το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου το νερό του Αναβάλου να φτάσει στο Δήμο Ερμιονίδας, αφού θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και θα πιέζει συντονισμένα, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίησή του."


Επειδή έχω πάρα πολύ ασχοληθεί με το όλο έργο. Αυτό καθ' αυτό το έργο δεν λέει ΤΙΠΟΤΑ στον αγρότη της Ερμιονίδας, αλλά ούτε στον τουριστικό κλάδο.

Δηλαδή ο κάθε αγρότης για να οργανώσει την παραγωγή του, τη γη του και τις μελλοντικές του επενδύσεις (στις επενδύσεις ανήκει και η απόφαση να πουλήσει ή να κρατήσει για μελλοντική καλλιέργεια ένα κτήμα), ζητάει να μάθει τα παρακάτω:

1. Αν θα έχει το νερό του Ανάβαλου στο κτήμα του, δηλαδή αν το κτήμα του εκεί που βρίσκεται είναι στο σχέδιο να πάρει νερό ή όχι. Θέλει να ξέρει αν δικαιούται, δηλαδή το νερό θα το πάρουν μόνο κτήματα επαγγελματιών αγροτών ή όποιος κάτοχος κτήματος κάνει αίτηση;

2. Πότε θα έχει το νερό του Ανάβαλου στο κτήμα του.

3. Την ποιότητα του νερού και αν αυτή θα είναι σταθερή, δηλαδή τον Αύγουστο ίδια με του Γενάρη. 



4. Άπαξ και είναι στο σχέδιο, αν θα μπορεί Ιούλιο και Αύγουστο να παίρνει το νερό το αναγκαίο για οποιαδήποτε καλλιέργεια έχει αναπτύξει στο κτήμα του. Μήπως δηλαδή το νερό το χειμώνα περισσεύει και το καλοκαίρι δεν φτάνει.

5. Το σπουδαιότερο, ποια θα είναι η τελική τιμή/κυβικό μέτρο. Αν θα υπάρχει ένα πάγιο, αν μετά κλιμακώνεται η τιμή ανάλογα με την κατανάλωση. Αν έχοντας ένας επαγγελματίας αγρότης 7 κτήματα σε διαφορετικά μέρη (ο κλήρος στην Ερμιονίδα είναι κατατεμαχισμένος) θα πληρώνει 7 παροχές και 7 πάγια;

6. Νερό θα δίδεται σε όποιον ζητήσει για άρδευση, ή με την υποχρέωση να έχει ενταγμένο το κτήμα του σε συνεταιρισμό ή άλλη οργάνωση; Γιατί δεν είναι καθόλου εκσυγχρονιστικό, το Κράτος και η ΕΕ να ξοδέψουν τελικά πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ για να πάει νερό σε όλα τα κτήματα και να μην επιβάλλουν οργανωτικό εξορθολογισμό της παραγωγής και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

7. Αν ένας έχει νοικιάσει 300 στρέμματα από αγρότες ή μη αγρότες θα πάρει νερό για να τα καλλιεργήσει; Κάτω από ποιες άλλες προϋποθέσεις; Μια βίλλα σε 4 στρέμματα ελαιώνα κτισμένη, παίρνει παροχή άρδευσης; Μια σε 600 στρέμματα παίρνει;

8. Έχει το δικαίωμα ο διαχειριστής του νερού να υποχρεώσει τους αγρότες ή μη αγρότες να σταματήσουν τις γεωτρήσεις και τα πηγάδια και να πάρουν υποχρεωτικά νερό Ανάβαλου; Αν η τιμή του νερού Ανάβαλου είναι ασύμφορη, ο αγρότης θα υποχρεωθεί να πάρει από Ανάβαλο, ή μπορεί να επιλέξει και να κρατήσει τις γεωτρήσεις του;

Αυτά απασχολούν τους αγρότες και γενικά τους κτηματίες. Η αδιαφορία γιο το έργο που φέρνει τον Ανάβαλο στον λόφο Θωμά, στον Kάμπο του Κρανιδίου, προέρχεται από της αδιαφορία όλων των αρμοδίων να δώσουν δεσμευτικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Η μελέτη μεταφοράς νερού Ανάβαλου στην Ερμιονίδα μιλάει αποκλειστικά για νερό άρδευσης. Δηλαδή ο Δήμος δεν παίρνει στάλα για πόσιμο, όπως δεν παίρνει στάλα για πόσιμο ή άλλη χρήση οποιοσδήποτε άλλος τομέας.
Δηλαδή αν πάρει νερό άρδευσης για τον ελαιώνα της μια βίλλα ... δεν θα το χρησιμοποιεί αλλιώς  στα κρυφά; Δεν θα δίνει στον γείτονα κρυφά; Ένα βυτίο που πάει νερό σε εξοχικά, δεν ... θα παίρνει Ανάβαλου από κάποιον κτηματία; Ένας κτηματίας δεν θα δίνει νερό στους γείτονές του; Και εδώ που τα λέμε, θα περνάει νερό άρδευσης που όντως θα είναι στις προδιαγραφές του πόσιμου .... και ο Δήμος μας θα κάθεται να το βλέπει και θα μας στέλνει εμάς το εκτός προδιαγραφών υφάλμυρο;
 Γιατί νερό για λίγους προφανώς σημαίνει αλληλοδιευκολύνσεις αλλά και ευρύτατες κερδοσκοπικές... υδροδοτήσεις και υδατομεταφορές. Νερό άφθονο και φτηνό για όλους σημαίνει ορθές οικονομικές πρακτικές.

Ο Δήμαρχός μας κ Γεωργόπουλος τονίζει ότι: "....Ένα τόσο σημαντικό έργο για την αναβάθμιση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα....."
Ο πρωτογενής τομέας θα αναβαθμιστεί, αλλά δευτερογενή τομέα (βιομηχανία) στην περιοχή μας δεν έχουμε, και το νερό του Ανάβαλου είναι αποκλειστικά για άρδευση. Δηλαδή ούτε ένα λιτρίβι δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει νόμιμα. Μήπως εννοεί τον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες - τουρισμός), αλλά και πάλι το νερό είναι μόνο για άρδευση και μάλιστα αγροτικών καλλιεργειών.

Έτσι εύλογα και τα ερωτήματα του τουριστικού κλάδου:
1, Θα πάρουν τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα νερό Ανάβαλου;
2. Η μεγάλη επένδυση του γκολφ στην Κοιλάδα θα πάρει για να ποτίζει το γκαζόν που όμως δεν είναι αγροτική καλλιέργεια;
3. Αν νερό πάρουν αυστηρά και αποκλειστικά οι αγρότες, τι εξασφαλίζει ότι δεν θα ......διαρρέει προς τον τουριστικό τομέα; Το κέρδος ουδείς εμίσησε .....
4. Τι κρατική, περιφερειακή και δημοτική επενδυτική λογική είναι αυτή, να μείνει εκτός νερού  Ανάβαλου ο σημαντικότατος στην Ερμιονίδα τουριστικός τομέας;

Αν λοιπόν η επταμελής επιτροπή (σχετικό δελτίο τύπου με τα ονόματα της Επιτροπής μου φαίνεται ότι δεν έβγαλε ο Δήμος, ούτε η μεριά της Αντιπολίτευσης, παρ' όλο που η επταμελής Επιτροπή είναι διαπαραταξιακή) ενεργεί για την υλοποίηση του έργου "Νερό Ανάβαλου στον λόφο Θωμά", τι μπορεί να προσφέρει; Θα συνεδριάζει και θα βγάζει ανακοινώσεις εκφράζοντας κάθε τόσο δυσαρέσκεια; Θα στέλνει επιστολές ή email σε βουλευτές και πολιτευτές κάθε τόσο για να κάνουν επερωτήσεις στη Βουλή και στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Δηλαδή ενεργήσαμε, ώστε να ενεργοποιηθεί ο τάδε, ώστε να ενεργοποιηθούν οι τάδε; Θα παρακολουθεί τον εργολάβο άμα βάζει σωστά τις αντλίες, τους αγωγούς και τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα;

Πιστεύω ότι μόνον αν η Επιτροπή ασχοληθεί σοβαρά  με τα παραπάνω ερωτήματα και τα απαντήσει θα προσφέρει πραγματικά μεγάλη υπηρεσία στον τόπο μας, που θα της αξίζει ο Δημόσιος και Δημοτικός έπαινος. Και για να πετύχει στο έργο της πρέπει να τής διατεθούν ευρύτατες αρμοδιότητες και τα αναγκαία μέσα.

Σημείωση: Ο αναγνώστης βλέπει στις φωτογραφίες τις τρεις διαδοχικές "εκδοχές" του έργου. Ας σημειώσει ότι επί Νομαρχίας Αργολίδος είχε σχεδιαστεί, επί τη ευκαιρία των έργων, και καλοστρωμένος δρόμος που θα έτρεχε παράλληλα με το νερό. Αυτός ο δρόμος θα μας πήγαινε στο Ναύπλιον το πολύ σε 45 λεπτά. Έτσι σήμερα θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι θα ήταν η συνέχεια του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας που θα συνδέσει τον Κόμβο της Νεμέας, και μέσω Μυκηνών θα περάσει έξω από το Ναύπλιο. Έτσι Κρανίδι  - Ναύπλιο θα ήταν μισή ώρα ταξίδι, Κρανίδι - Νεμέα θα ήταν 1 ώρα ταξίδι. Αυτό που χρόνια θέλουμε.
Αντί αυτού του σωτήριου δρόμου, βρεθήκαμε με τον δρόμο τον άνευ σημασίας που παρακάμπτει το χωρίον Δίδυμα!

Βασίλης Γκάτσος