Προς επίρρωση του μυστηρίου .........
Του Βασίλη Γκάτσου
Η "ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ", όπως και η ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΜΠΕ) αυτών των έργων, στηρίζουν την ωφελιμότητα των έργων όχι μόνο στην οικονομική πλευρά (βελτίωση αγροτικών εισοδημάτων), αλλά και στην περιβαλλοντική (ότι θα σταματήσουν τη λειτουργία τους οι ιδιωτικές γεωτρήσεις και θα βελτιωθεί η ποιότητα και ποσότητα των υπογείων υδάτων Ερμιονίδας).
Είναι αυτονόητο ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να πάρουν νερό Ανάβαλου τα υπάρχοντα κτήματα που καλλιεργούνται εντατικά και διαθέτουν μεγάλες γεωτρήσεις. Με το σταμάτημα αυτών των γεωτρήσεων θα βελτιωθούν τα υπόγεια νερά. Και η ΜΠΕ καταγράφει ότι τέτοια κτήματα στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Κρανιδίου υπάρχουν μόνο περίπου 5000 στρεμ., ενώ στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Ερμιόνης τα υπόλοιπα περίπου 19000 στρέμματα.
Αντί λοιπόν, όπως ήδη είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, να υπάρχει χάρτης που να δείχνει ότι αρδεύονται με Ανάβαλο περίπου 18000 στρέμματα κτημάτων στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Ερμιόνης, και 4000 στρεμ. στον πρώην Καποδιστριακό Κρανιδίου, ο χάρτης στη ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ δείχνει ότι ΟΛΑ, και τα 22000 στρέμματα που θα αρδεύσει ο Ανάβαλος, βρίσκονται στον πρώην Καποδιστριακό Κρανιδίου και μάλιστα συγκεντρωμένα στον ευρύτερο Κάμπο Κρανιδίου και στους κάμπους των Φούρνων!
Στους δύο επισυναπτόμενους χάρτες βλέπουμε δύο συγκεκριμένες περιοχές που φυσικά περιλαμβάνονται στα αρδεύσιμα από Ανάβαλο στρέμματα του χάρτη της Μελέτης των Έργων:
1. Τους παραλιακούς κάμπους των Φούρνων προς Λαμπαγιαννά και Λάζες. Χωράφια και αραιοί ξερικοί ελαιώνες. Πόσες τάχατες ιδιωτικές γεωτρήσεις θα σταματήσουν εδώ, ώστε να βελτιωθούν τα υπόγεια ύδατα της Ερμιονίδας;
2. Τη μεγάλη έκταση του νότιου Κάμπου Κρανιδίου (που κάθε άλλο παρά κάμπος είναι, αλλά λόφοι, hills δηλαδή), σχεδόν στο σύνολό της χωράφια χέρσα και αραιοί ξερικοί ελαιώνες.Πόσες άραγε ιδιωτικές γεωτρήσεις θα σταματήσουν και εδώ, ώστε να βελτιωθούν τα υπόγεια ύδατα της Ερμιονίδας;
Στο κέντρο της έκτασης αυτής βρίσκεται η επένδυση του μελλοντικού γκολφ με την επωνυμία Kilada Hills, η οποία καλύπτει πολύ μεγάλη έκταση, όπως δείχνει το τρίτο σχέδιο. Η Μελέτη των Έργων περιλαμβάνει και αυτήν την έκταση ως μελλοντικά αρδευόμενη από τον Ανάβαλο. Σύμφωνα με τον χάρτη, δεν θα έχει δίκιο η Kilada Hills να απαιτήσει το νερό που χρειάζεται για τις ανάγκες της, δηλαδή 356 κ.μ. ανά στρέμμα Χ 2000 στρέμματα που περίπου είναι η ιδιοκτησία της = 712000 κ.μ. τον χρόνο;
Έχει εγκριθεί η μελέτη των έργων, όπως και η ΜΠΕ και η ΑΕΠΟ. Τα έργα πρόκειται κάποτε να αρχίσουν, χωρίς ούτε ένας από τους συμβούλους, προέδρους, αντιδημάρχους, δημάρχους, νυν, πρώην, ούτε ένας από τους βουλευτές της Αργολίδας, να εκφράσει αντίθετη άποψη και κυρίως να ενεργήσει αρμοδίως. Προφανώς με τη σιωπή αποδέχονται και τον χάρτη και ο,τιδήποτε από αυτόν μελλοντικώς προκύψει.
Και ο πλέον κακόπιστος αναγνώστης, αν ρίξει μια ματιά και στην υπόλοιπη έκταση των 22000 στρεμμάτων, δεν θα εντοπίσει πάνω από 1000 στρέμματα πραγματικώς αρδευομένων κτημάτων από ιδιωτικές γεωτρήσεις. Όλα τα άλλα είναι χωράφια ξερικά, χωράφια χέρσα και αραιοί ξερικοί ελαιώνες. Μέσα στην έκταση αυτή υπάρχουν εξοχικά, υπάρχουν ιδιοκτησίες μεγάλες μη αγροτών κ.λ.π. Θα πάρουν νερό;
Αν δηλαδή πει κάποιος αρμόδιος σ΄ έναν Θερμησιώτη της Ακρογιαλιάς ή Ερμιονίτη του Κάμπου Ερμιόνης, ότι θα σταματήσουν οι ιδιωτικές γεωτρήσεις στην έκταση αυτή και έτσι θα βελτιωθούν τα νερά στην Ερμιονίδα, φυσικά και θα τον περάσει για τρελό (περ χέκουρα!). Και θα του απαντήσει ότι αυτή η Μελέτη Έργων, όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Ερμιονίδα, όχι μόνο δεν έχει σχέση με τη βελτίωση των υπογείων υδάτων της, αλλά όπως δείχνει ο χάρτης, δίνει επιλεκτικά σε μια εν πολλοίς άγονη περιοχή, τη δυνατότητα να γίνουν νέα κτήματα (αν το θελήσουν οι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων) και αφήνει στην τύχη τους τα πραγματικά κτήματα των πραγματικών αγροτών της Ερμιονίδας, στους πραγματικά γόνιμους κάμπους, κτήματα που φυτοζωούν από έλλειψη νερού και υφαλμύρωση.
Αυτά λοιπόν είναι τα μυστήρια που κρύβει ο ερχομός του Ανάβαλου ***, αυτά πρέπει να λύσουν οι νυν, πρώην τοπικοί αρμόδιοι που ψηφίστηκαν να αποφασίζουν και να ενεργούν υπέρ του τόπου μας, και δημοσίως να ενημερώνουν τον κόσμο για τα αποτελέσματά τους κυρίως στα φλέγοντα ζητήματα. Η αγροτιά του τόπου μας αγωνιά για το μέλλον της και όχι για τις κοκορομαχίες και το αράδιασμα εγγράφων επί σχετικών εγγράφων μετ' επερωτήσεων.
*** Να μη συσχετίζουμε το έργο που θα φέρει το νερό του Ανάβαλου στον Δήμο Ερμιονίδας, με το έργο που θα το πάει στον Δήμο Επιδαύρου. Ο αγωγός διασχίζει τον Δήμο Επιδαύρου, περνάει από Άγιο Δημήτριο, Λυγουριό, Δήμαινα κ.λ.π., για να καταλήξει στην Παλαιά Επίδαυρο και μετά να πάει στη Νέα. Ενδιάμεσα θα αρδευτούν οι κάμποι όλων σχεδόν των χωριών του Δήμου Επιδαύρου, που βρίσκονται αραδιασμένοι κατά μήκος του αγωγού. Είναι δε καθορισμένα τα στρέμματα κάθε χωριού που θα αρδευτούν.
Στο Δήμο Επιδαύρου η κατασκευή του αγωγού, συμπίπτει σχεδόν με τη διανομή του στις καλλιεργημένες εκτάσεις του Δήμου.
Αυτό δεν συμβαίνει στην Ερμιονίδα. Εδώ έρχεται το νερό σε ένα λόφο. Κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς δεν υπάρχουν κάμποι. Φτάνει το νερό στο λόφο Θωμά στη δεξαμενή Δ4 και, σύμφωνα με τη μελέτη των έργων, αρδεύει συγκεκριμένη έκταση γύρο από τον λόφο, εν πολλοίς ακαλλιέργητη, χωρίς να υπάρχει διανομή στους πραγματικά καλλιεργούμενους κάμπους της Ερμιονίδας. Ο Πραγματικός τίτλος της μελέτης πρέπει να ήταν: "Μελέτη έργων μεταφοράς και διανομής νερού Ανάβαλου στον Κάμπο Κρανιδίου και Φούρνων".
Βασίλης Γκάτσος