Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

δ ι α κ ο π έ ς

απαραίτητες για την υγεία μας

  Inline image

Μπήκε και ο Ιούλιος και πλέον ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τουλάχιστον όσοι εξ’ αυτών έχουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, αφού η κρίση έχει επηρεάσει την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών.
Ακόμα, όμως, και αν ανήκετε σε εκείνους που δεν έχουν την ευχέρεια να παραθερίσουν φέτος, πρέπει να ξέρετε ότι είναι απαραίτητο για την σωματική και ψυχική σας υγεία να βρείτε έναν τρόπο να “ξεφύγετε” για λίγες, έστω, μέρες από την καθημερινότητα.

Το χρόνιο στρες επιδεινώνει την ικανότητα του σώματός μας να αντισταθεί στις μολύνσεις, να διατηρήσει τις ζωτικές του λειτουργίες ανέπαφες και την ικανότητά του να αποφεύγει τους τραυματισμούς. Όταν είστε αγχωμένοι και κουρασμένοι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να νοσήσετε, οι αρτηρίες σας δέχονται πίεση και είναι πιο πιθανό να έχετε ένα ατύχημα.
Ο ύπνος σας είναι άστατος/ελλιπής, δεν μπορείτε να χωνέψετε σωστά το φαγητό σας, ακόμα και το γενετικό υλικό στα κύτταρα του σώματός σας μπορεί να αρχίσει να μεταλλάσσεται με άσχημο τρόπο.
Διανοητικά, όχι μόνο γίνεστε πιο οξύθυμοι, με αυξημένη κατάθλιψη και άγχος, αλλά ακόμα και η μνήμη σας χειροτερεύει και παίρνετε ευκολότερα λανθασμένες αποφάσεις.
Τέλος, το στρες σας κάνει λιγότερο διασκεδαστικούς στον περίγυρό σας, με αποτέλεσμα να απομονώνεστε και να αυξάνεται η κατάθλιψη.

Οι διακοπές έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του άγχους.
Μετά από μια περίοδο, έστω ολιγοήμερων, διακοπών νιώθουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με ανανεωμένη διάθεση και κίνητρο.
Τα προβλήματά μας μπαίνουν σε μια σωστή προοπτική, μπορούμε να χαλαρώσουμε με τα μέλη της οικογένειάς μας και τους φίλους μας.

Σε έρευνα του 2009, Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πιο “ενεργητικές” δραστηριότητες αναψυχής (όπως το γκολφ, το ψάρεμα, η πεζοπορία κ.α.) κατά τη διάρκεια των διακοπών βοήθησαν στο να αμβλυνθεί το εργασιακό άγχος σε δείγμα σχεδόν 900 δικηγόρων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο Βρετανός ερευνητής δρ. Scott McCabe υποστηρίζει ότι “τα προσωπικά οφέλη από μια περίοδο διακοπών περιλαμβάνουν
-Την ανάπαυση και “ανάρρωση” από την εργασία
-Την δημιουργία νέων εμπειριών και την ευκαιρία για μάθηση και επικοινωνία
-Την καλύτερη κατανόηση μεταξύ ατόμων
-Την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη
-Τις καλύτερες σχέσεις με φίλους και συγγενείς και,
-Την υποκειμενική ευημερία (το πως αντιλαμβάνεται το άτομο το πόσο χαρούμενος είναι από την ζωή)
Ο δρ. McCabe πιστεύει ότι αυτά τα θετικά οφέλη είναι τόσο ισχυρά που ο ίδιος συνιστά ότι στις οικογένειες που δεν είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά τις διακοπές τους, πρέπει να δίνεται κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας, για να κάνουν διακοπές.

Τα οφέλη των διακοπών επεκτείνοτναι στις οικογενειακές σχέσεις.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον δρ Xinran Lehto από το πανεπιστήμιο Purdue, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οικογενειακές διακοπές συμβάλλουν θετικά στους δεσμούς της οικογένειας, την επικοινωνία και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της.
Αν και οι οικογενειακές διακοπές μπορεί να έχουν το δικό τους μερίδιο στρες, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ακόμα και σε οικογένειες που δεν είναι ιδιαίτερα “δεμένες”, σύμφωνα με τον δρ Lehto.

Τι συμβουλεύει το ΚΕΠΚΑ

Inline image
Τα ατυχήματα και οι ασθένειες δεν κάνουν διακρίσεις.
Μπορεί να τα υποστεί οποιοσδήποτε και οπουδήποτε
ακόμη και όταν κάνει διακοπές στο βουνό ή τη θάλασσα.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τραυματισμού, όταν βρισκόμαστε σε διακοπές;
Τι πρέπει να παίρνουμε μαζί μας, όταν ετοιμαζόμαστε να περάσουμε το καλοκαίρι στη θάλασσα ή στο βουνό;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, καθώς και μερικές απλές αλλά βασικές συμβουλές
δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Ατυχήματα και ασθένειες σε διακοπές

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ατυχήματος ή ασθένειας στη διάρκεια των διακοπών το ΚΕΠΚΑ επισημαίνει τα εξής:

- Σε περίπτωση τραυματισμού δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.
- Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι απαραίτητο και καλό είναι να περιέχει: φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ, ή stick, για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες, ή επαφή με μέδουσες και φυτά, αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος, καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για την ναυτία.
- Αποφεύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με ταμπλέτες ή με υγρά. Πριν τη χρήση τους, όμως, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Για ενοχλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο ιατρικό κέντρο.
- Δεν χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα, για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.
- Αποφεύγουμε τις σεξουαλικές σχέσεις με αγνώστους και σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούμε, πάντοτε προφυλακτικά, για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και άλλων ασθενειών.
- Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τυχόν αλλεργίες. Ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Τι να προσέχουμε όταν κολυμπάμε

Σε ό,τι αφορά το κολύμπι το ΚΕΠΚΑ συνιστά στους γονείς να είναι πάντοτε κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.

«Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας, είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε.
Μέχρι τότε, όταν μπαίνουν στο νερό πρέπει να φορούν απαραιτήτως σωσίβιο.
Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.
Δεν κολυμπάμε σε περιοχές που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κλπ.).
Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα.
Δεν κολυμπάμε σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε από τις ακτές.
Όταν βρισκόμαστε σε πισίνα προσέχουμε τα παιδιά μη γλιστρήσουν και πέσουν στο νερό.
Δεν επιτρέπουμε σε παιδιά που δε ξέρουν κολύμπι να παίζουν σε νεροτσουλήθρες.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες έχοντας στην αγκαλιά μας μικρά παιδιά.
Για να κάνουμε σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί.
Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.
Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για ένα αναβάτη χωρίς εμπειρία αλλά και για τους λουόμενους. Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε, με ρυμουλκούμενα φουσκωτά ή με ιπτάμενες σανίδες αν δεν γνωρίζουμε καλό μπάνιο.
Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φορούμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ. Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα σε σημεία που υπάρχουν λουόμενοι. Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και νέους κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.
Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα και όλα όσα αναφέρονται παραπάνω) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας.

Ας ενημερωθούμε, για να χαρούμε το καλοκαίρι.
Δεν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο.
Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε, μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες» επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ.

Κίνδυνος ακρωτηριασμού από καρεκλάκι παραλίας

Τέλος, το ΚΕΠΚΑ αναφέρει ότι πέρσι το καλοκαίρι δέχτηκε καταγγελίες για σοβαρά ατυχήματα (π.χ. κόψιμο μικρού δακτύλου χεριού) από χαμηλά, φορητά καρεκλάκια παραλίας, που δεν είχαν προστατευτικό κάλυμμα στο κλείσιμο του μπροστινού ποδιού, με αποτέλεσμα, όταν εγκλωβιζόταν δάχτυλο ανάμεσα στο σώμα της καρέκλας και στο πόδι, με το βάρος του σώματος λειτουργούσε, ως κόφτης.
Το ΚΕΠΚΑ απευθύνθηκε γι' αυτό το θέμα στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η οποία ζήτησε αμέσως από τα Τμήματα Εμπορίου Περιφερειακών Ενοτήτων, όλης της Ελλάδος, να διενεργήσουν ελέγχους, σε καταστήματα, με εποχιακά είδη, είδη camping, πολυκαταστήματα στο προϊόν (καρέκλα παραλίας). Τα προϊόντα, με τον συγκεκριμένο μηχανισμό ανοίγματος, πρέπει να φέρουν προστατευτική τάπα (στο άνω μέρος του σωλήνα του ποδιού), προς αποφυγή εγκλωβισμού των δακτύλων και τραυματισμού του χρήστη.
Το ΚΕΠΚΑ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, αν δεν έχουν το προστατευτικό κάλυμμα ή σε περίπτωση που τα έχουν, ήδη, στην κατοχή τους, να μην τα χρησιμοποιήσουν.
Έλλη Βασιλάκη