Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Η ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ SEWOL ΟΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ 304 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ


Δημήτρης Τουτουντζής.
Η εταιρία βαρέων ανυψωτικών και μεταφορών ALE ολοκλήρωσε την ανέλκυση και μεταφορά στην στεριά του ναυαγίου του Sewol χρησιμοποιώντας ένα αριθμό ρεκόρ από τρέηλερ, στο πλαίσιο μιας σύνθετης επιχείρησης διάσωσης που ξεκίνησε στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας τον Απρίλιο.
Με συνολικό βάρος 17.000 τόνων, το κουφάρι του πλοίου αποτέλεσε το βαρύτερο κομμάτι που μεταφέρθηκε ποτέ από τρέηλερ SPMT, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Στην ALE είχε ανατεθεί η εκτέλεση των εργασιών φόρτωσης του πλοίου, μετά το τραγικό του ναυάγιο τρία χρόνια πριν, όταν κι είχαν χάσει την ζωή τους 304 άνθρωποι, ανάμεσα τους και πολλοί μαθητές.Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν το βάρος του ναυαγίου μεταξύ 11.000 και 13.000 τόνων, η
μετακίνηση του πλοίου αποτελούσε πρόκληση, καθώς δεν υπήρχε τρόπος επιβεβαίωσης του πραγματικού βάρους του και του κέντρου βάρους του μέχρι να ανασηκωθεί από τη θάλασσα και να τοποθετηθεί πάνω στη φορτηγίδα.


Μετά την άφιξη στη θέση φόρτωσης, ανακαλύφθηκε ότι υπήρχε
σημαντική ποσότητα λάσπης εντός του, που αύξησε το βάρος κατά 4.000 τόνους. Η εταιρεία δήλωσε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει επιπλέον 144 τρέηλερ, καθώς τα 600 τρέηλερ δεν επαρκούσαν για να δεχθούν το ημι-υποβρύχιο πλοίο από την φορτηγίδα.

Η θέση μεταφοράς του φέρρυ -το οποίο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ήταν γερμένο στο πλάι και οι εκτεταμένες ζημιές στο κύτος και τις υπερκατασκευές του πλοίου, αποτέλεσαν μια πρόσθετη πρόκληση για την ομάδα της ALE εξαιτίας των πιθανών απρόβλεπτων παραμορφώσεων του φορτίου κατά την διαδικασία της μεταφορά του, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία.

Πηγή: Ιστότοπος e-nautilia.