Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

«Μνήμες φυλακών Ακροναυπλίας» – Έγχρωμα κινηματογραφικά πλάνα από τις φυλακές της Ακροναυπλίας το 1968





Ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 1968 (δύο χρόνια πριν αρχίσει η κατεδάφιση των φυλακών) κατά τη διάρκεια άλλων γυρισμάτων ταινίας στο Ναύπλιο. Αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου ντοκιμαντέρ του δημιουργού με τίτλο “Μνήμες” που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης και αφορά την ιστορική περίοδο στον ελληνικό χώρο από το 1936 ως το 1952.
Οι «Μνήμες φυλακών Ακροναυπλίας» προβλήθηκε για πρώτη φορά σήμερα στο κοινό, στο Φουγάρο, σε τιμητική εκδήλωση των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και ΕΚ Άργους.
To Παλαμπούρτζι εξασφάλισε για τους αναγνώστες του την προβολή του ντοκιμαντέρ με την σύμφωνη γνώμη του δημιουργού. Όπως ο ίδιος o κύριος Καβουκίδης τόνισε: “H ιστορική μνήμη δε μπορεί να μείνει κλειδωμένη”.
Μario Vagman
Λίγα λόγια για το δημιουργό:
Από τους τελευταίους μεγάλους κινηματογραφιστές ο Νίκος Καβουκίδης, γιος του πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γιώργου Καβουκίδη, έχει σήμερα να παρουσιάσει μια ιστορική πορεία μισού και πλέον αιώνα στον ελληνικό κινηματογράφο.
Γεννήθηκε στον Πειραιά και από πολύ μικρός διδάχτηκε τα
μυστικά της 7ης τέχνης από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν πιστός φίλος, συνεργάτης και στήριγμα του Φιλοποίμενα Φίνου – αφού χάρη στη δική του χρηματοδότηση γυρίστηκε η πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ η «Φωνή της Καρδιάς». Έτσι ο Νίκος Καβουκίδης μπαινόβγαινε στη Φίνος Φιλμ από μικρό παιδί. Στα 15 του χρόνια, παθιασμένος πια με την κάμερα, ξεκίνησε να εργάζεται συστηματικά στη Φίνος Φιλμ σαν βοηθός οπερατέρ και μοντέρ, εκπαιδευόμενος από τον Φίνο και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Αργότερα ο Φίνος, σίγουρος για τις ικανότητες του και το ταλέντο του, τον έστειλε στην Ιταλία για να συνεχίσει την εκπαίδευση του στη φωτογραφία. Όμως, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η μεγάλη σχολή γι’ αυτόν ήταν η Φίνος Φιλμ. Από το 1962 και ως το 1968, ο Νίκος Καβουκίδης ανέλαβε το μοντάζ και αργότερα τη διεύθυνση φωτογραφίας σε 20 εκλεκτές ταινίες της Φίνος Φιλμ, συνεργαζόμενος με τους καλύτερους σκηνοθέτες. Από εκεί και πέρα συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά, καταγράφοντας μια πορεία που τον έχει απόλυτα καταξιώσει. Συνολικά στην καριέρα του έχει συνεργαστεί εξαιρετικά με τους μεγαλύτερους Έλληνες σκηνοθέτες, όπως: Αλέκος Σακελλάριος, Ντίνος Δημόπουλος, Γιάννης Δαλιανίδης, Νίκος Κούνδουρος, Μιχάλης Κακογιάννης, Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ντίμης Δαδήρας, Βαγγέλης Σερντάρης, Χρήστος Σιοπαχάς, Νίκος Τζήμας, Γιώργος Κατακουζηνός, Αντώνης Κόκκινος, Ροβήρος Μανθούλης, Τάσος Ψαρράς και πολλοί άλλοι.
Παράλληλα με τις ταινίες του, από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα, με κορύφωση τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, από τα οποία σκηνοθέτησε την ταινία-ντοκυμαντέρ «Μαρτυρίες» (1974), που διακρίθηκε σε πολλά ξένα φεστιβάλ. Έχει ακόμα σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ «Ανάβαση στα Καλάβρυτα» και «Ολυμπία – Γη Θεών και Ανθρώπων».
Στη διαδρομή του, ως διευθυντής φωτογραφίας στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο έχει βραβευτεί δέκα φορές με τελευταία στο Φεστιβάλ της Ολυμπίας, στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, αλλά και για τη βοήθεια που προσφέρει στους νέους κινηματογραφιστές. Σύζυγός του είναι η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου και κόρη τους η, επίσης ηθοποιός, Μαρία Καβουκίδη.

palabourtzi