Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Ξεκίνησε η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς στην Αργολίδα

Αποτελεί κοινή πίστη ότι η καλλιέργεια φραγκοσυκιάς με βιολογικό τρόπο δεν αποτελεί και την πλέον συνηθισμένη καλλιέργεια, αφού η πλειονότητα δεν γνωρίζει ούτε το πώς τρώγεται αυτό το φρούτο, ούτε τη χρησιμότητά του στον οργανισμό.
Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για κάποιους καλλιεργητές στην Αργολίδα να ξεκινήσουν την καλλιέργειά της, προσδοκώντας ιδιαίτερα θετικά οικονομικά αποτελέσματα με χαμηλό κόστος παραγωγής, αφού οι απαιτήσεις του είναι ελάχιστες. Στο Άργος, ξεχωρίζει η περίπτωση του Παναγιώτη Τσόκολα, ο οποίος δεν είναι παλαιός καλλιεργητής, αλλά κινήθηκε προς την αγροτική ζωή τα τελευταία τρία χρόνια, βιώνοντας τις συνέπειες της κρίσης ως κατασκευαστής, αλλά και ως εργολάβος δημόσιων έργων.
Το κέρδος που δίνει η φραγκοσυκιά δεν πηγάζει μόνο από τη συλλογή του καρπού, αλλά και από την αξιοποίηση και την επεξεργασία των φυλλώματος
Όπως δήλωσε στην «ΥΧ», η επένδυση στην αγροτική παραγωγή του έδωσε τη δυνατότητα να έχει μία δημιουργική απασχόληση και προσδοκίες για πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα. Τα προβλήματα στην καλλιέργεια του φραγκόσυκου, τώρα που είναι στην αρχή, έχουν να κάνουν με τη διάθεσή του στην αγορά που μπορεί να έχει σχέση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή τη διάθεση σε εξαγωγική εταιρεία.
Οι ποσότητες που έχει ο κάθε παραγωγός στην Αργολίδα δεν είναι ακόμα μεγάλες, αλλά ήδη υπάρχουν διεργασίες για τη δημιουργία μίας ομάδας που θα μπορέσει να λύσει προβλήματα αναφορικά με τη διάθεση του προϊόντος αλλά και με την επεξεργασία του. Το κέρδος που δίνει η φραγκοσυκιά δεν πηγάζει μόνο από τη συλλογή του καρπού, αλλά και από την αξιοποίηση του φυλλώματος που, με τη σωστή επεξεργασία, μπορεί να δώσει εντυπωσιακά στοιχεία.
Γιώργος Αργυρίου
ypaithros