Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Μαγικό ταξίδι στην αρχαία πόλη των Αλιέων


Σε ένα μαγικό ταξίδι στην βυθισμένη αρχαία πόλη των Αλιέων, την «Πόλη της Πορφύρας» μας ξεναγεί το βίντεο του χρήστη του youtube, haanity. Το ταξίδι αυτό στον μακρινό 5ο αιώνα π.Χ. είναι σε μια πόλη… κοντά στο σημερινό Πόρτο Χέλι. Μέσω του drone, μπορούμε μέσα από το βίντεο, να κάνουμε μια πτήση πάνω από τα τείχη, τις οδούς και τα οικήματα της άλλοτε ένδοξης αρχαίας πόλης.
Οι πρώτοι κάτοικοι των Αλιέων ήταν γηγενείς Δρύοπες. Το 468 π.Χ. μετά την καταστροφή των Μυκηνών και της Τίρυνθας από τους Αργείους, εγκαθίστανται στην πόλη Δωριείς Τυρίνθιοι οι οποίοι κατέφυγαν στην Ερμιονίδα στους συγγενείς φυλετικά Δρύοπες, μετά από χρησμό του ιερού του Απόλλωνα. Οι δύο πληθυσμοί έμελλαν να συμβιώσουν για ενάμισι περίπου αιώνα.
Το όνομα της πόλης οφειλόταν στην κύρια δραστηριότητα των κατοίκων, που ήταν η αλιεία και η συλλογή κοχυλιών πορφύρας, η οποία ήταν περιζήτητη την εποχή εκείνη,  καθώς ήταν η ωραιό­τερη και ακριβότερη βαφή της αρχαιότητας, γνωστή και σαν βασιλική βαφής. Η πόλη παρήγαγε επίσης λάδι και κρασί, ενώ το φυσικό της λιμάνι ήταν ένα από τα τρία λιμάνια της Ερμιονίδας (μαζί με αυτά της Ερμιόνης και του Μάσητα).
Το 303 π.Χ. ο Δημήτριος ο Πολιορκητής την καταστρέφει ολοσχερώς, βοηθούμενος από τους παλαιούς κατοίκους Δρύοπες. Τώρα, η ένδοξη πόλη «ξαναζωντανεύει» μπροστά μας…
politisonline