Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Κυκλοφοριακό: Τι θέλουμε για τον τόπο;

IMGP0206

Στον Πόρο αναρωτιούνται τι τουρισμό θέλουν και διεκδικούν  ποιότητα στην καθημερινότητα τους για αυτούς και τους επισκέπτες τους.
Εμείς στην Ερμιόνη γίναμε ένα πελώριο πάρκινγκ, ειδικά στα Μαντράκια, αλλά  για τη λύση αυτού του προβλήματος άχνα.
Μήπως είναι καιρός να  διεκδικήσουμε οι πολίτες πιο δυναμικά ;
 

Στην επικαιρότητα επανήλθε, όπως ήταν φυσικό, το καυτό θέμα του κυκλοφοριακού, μετά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – μόνο για τις βραδινές ώρες και για τις μέρες αιχμής – που εφαρμόζονται τις δυο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου και θα διαρκέσουν για όλο τον μήνα και τα Σαββατοκύριακα του επόμενου μήνα.
Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις για τις πρακτικές πτυχές των ρυθμίσεων ποικίλουν, ωστόσο δεν αμφισβητείται από κανέναν πως το παραλιακό μέτωπο του παραδοσιακού οικισμού έχει αλλάξει προς το καλύτερο.
Η ηχορύπανση των τροχοφόρων δεν υφίσταται πλέον.
Η βιτρίνα της παραλίας, η Πλατεία Ηρώων, άδειασε από τις δεκάδες παρκαρισμένα μοτοποδήλατα.
Οι πεζοί επισκέπτες και ντόπιοι, κινούνται πλέον με άνεση και ασφάλεια στο μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου.
Το κυριότερο όμως, έχουν πλέον εκλείψει τα δυσφημιστικά φαινόμενα με το μποτιλιάρισμα στα στενά σημεία του παραλιακού δρόμου – όπου ουρές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, δημιουργούσαν μια εικόνα που θύμιζε περισσότερο ασιατική πρωτεύουσα, παρά ελληνικό νησί .
Στόχος, λοιπόν, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ήταν εξαρχής, να βελτιωθεί – κυρίως τις απογευματινές ώρες – η εικόνα που παρουσιάζει ο Πόρος στους επισκέπτες, στο «εμπορικότερο» σημείο του νησιού: την παραλία του παραδοσιακού οικισμού.

IMGP0210Ο στόχος αυτός, αναμφίβολα, έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε σημαντικό βαθμό. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτό;
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν  προκαλέσει δυσκολίες στην κυκλοφορία των ντόπιων – κυρίως επαγγελματιών- που χρειάζεται να μετακινούνται συχνά εντός του δακτυλίου για τις επαγγελματικές τους ανάγκες.
Δεν είναι εύκολο πράγμα να αλλάζει κανείς συνήθεια, ιδιαίτερα όταν δεν έχει καθοριστεί κάποιος εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως, μπορεί αντιμετωπιστεί, μέσα από τις προτάσεις που μπορούν να υποβληθούν στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για το θέμα.
Μια ακόμη κοινή παραδοχή, είναι και το γεγονός ότι ο Πόρος τις ημέρες αιχμής, φιλοξενεί περισσότερα αυτοκίνητα, απ’ ότι έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει.
Συνεπώς οι ρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι ικανές να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν σε περιοχές, πέραν του παραδοσιακού οικισμού, όπως για παράδειγμα και στην γειτονιά της Πούντας που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε πάρκινγκ.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη την παραπάνω παραδοχή, πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η εικόνα της παραλίας, αν δεν εφαρμοζόντουσαν με αυστηρότητα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της δημοτικής αρχής.
Επίσης, η συγκεκριμένη παραδοχή, θα πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα, προτάσεις και νηφαλιότητα.  Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσεκτικό σχεδιασμό, όπου θα βάλει τέλος στη μεταφορά του προβλήματος από τη μία περιοχή στην άλλη.
Κάποιοι επιχειρηματίες, ασκώντας – στις περισσότερες περιπτώσεις καλοπροαίρετη-  κριτική στα μέτρα, υποστηρίζουν ότι η κυκλοφοριακή απαγόρευση, έχει μειώσει την κίνηση στο παραλιακό μέτωπο του παραδοσιακού οικισμού.
Εδώ όμως τίθεται ένα θεμελιώδες ερώτημα:
Τι είδος τουρισμό θέλουμε να προσελκύσουμε στο νησί;
Θέλουμε τουρίστες που επιθυμούν να αφήσουν πίσω τους το άγχος των αστικών κέντρων, και να απολαύσουν τη χαλάρωση που προσφέρει απλόχερα η πόλη του Πόρου;
Η μήπως θέλουμε εκείνους που προκειμένου να αποφύγουν το περπάτημα ενός ή ενάμιση χιλιομέτρου, δεν διστάζουν να μεταφέρουν το άγχος της πόλης (γκρίνια και κορναρίσματα στα αναπόφευκτα μποτιλιαρίσματα)  στο απροετοίμαστο περιβάλλον ενός τουριστικού νησιού;
Για να είμαστε όμως δίκαιοι, στο άμεσο μέλλον, θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης για τον κόσμο, που είτε δεν μπορεί, ή δεν θέλει να μετακινηθεί με τα πόδια από το σημείο Α στο σημείο Β, εντός του δακτυλίου.
Επίσης, αν ακολουθήσουμε την παραπάνω κριτική, δεν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε, αν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενισχύουν, στην τελική, την κίνηση στις τουριστικές περιοχές του Νεωρίου και του Ασκελίου;
Αυτό δεν είναι ακόμη ένα ζητούμενο;
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μπορεί να δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας και να μας ξεβολεύουν.  Μπορεί ακόμη να μας δίνουν την αίσθηση ότι δυσκολεύουν και την καθημερινότητα μερίδας των επισκεπτών μας. Θα πρέπει όμως να τις κρίνουμε με κριτήριο την εικόνα που παρουσιάζει το νησί και να κάνουμε λίγο υπομονή.
Η κρίση μας θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν θα ξέρουμε εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε για τον Πόρο.
Υ.Γ. Συγχαρητήρια στο Α.Τ. Πόρου, που πράττει το αυτονόητο και περιφρουρεί τις ρυθμίσεις.
Μ. Κανατσίδης
porosnews