Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ

Κύριε Μπροδήμα
 Με αφορμή τα ερωτήματα που διατυπώνετε στο ανηρτημένο με ημερομηνία 27-3-2015 κείμενό σας με τίτλο “Ανοιξιάτικο…” και εκ του γεγονότος ότι το ενδιαφέρον, που εκφράζετε με τη γνώση του πανεπιστημιακού δασκάλου για τα εκπαιδευτικά θέματα κατά καιρούς στο ιστολόγιό σας, είναι έκδηλο και ειλικρινές θα ήθελα να σας ενημερώσω κατ’ αρχάς για τη λειτουργία του σχεδιαζόμενου θερινού σχολείου στο Δήμο μας.

Το θερινό σχολείο θα λειτουργήσει τον Αύγουστο του 2015 και οι εκπαιδευτικές διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν στην Κοιλάδα και το Πόρτο Χέλι.

Για τον σκοπό αυτό είμαστε σε επικοινωνία με καθηγητές από τρία Πανεπιστήμια:
  1. Πανεπιστήμιο Γενεύης, Ελβετία. Kαθηγητής Julien Beck (Departement des Sciences de I’ Antiquite, Faculte des Lettres, Universite de Geneve).
  2. Πανεπιστήμιο Ιντιάνα, ΗΠΑ. Καθηγήτρια Karen Vitelli (Prof. Emeritus, Department of Anthropology, Indiana University and Franchthi Excavation Project).
  3. Πανεπιστήμιο Μπάφαλο, Νέας Υόρκης ΗΠΑ. Καθηγητής Bradley Ault (Department of Classics, University at Buffalo, NY).

Οι παραπάνω καθηγητές σχεδιάζουν διαλέξεις με θέματα κυρίως προϊστορικής περιόδου και δημιουργία πειραματικού εργαστηρίου κεραμικής (experimental pottery workshop) της ίδιας περιόδου (σπήλαιο Φράγχθι), που έχουν σχέση με την ιστορία του τόπου μας. Τα μαθήματα θα απευθύνονται σε φοιτητές αντιστοίχων τμημάτων και αρχαιολόγους. Κάποιες από τις διαλέξεις καθώς και το προαναφερόμενο εργαστήριο θα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και ενήλικες. Επειδή μερικές διαλέξεις θα γίνουν στην Αγγλική γλώσσα και άλλες στη Γαλλική θα υπάρξει μέριμνα του Δήμου για δυνατότητα διερμηνείας. Επίσης κάποια μαθήματα θα γίνουν στην Ελληνική γλώσσα. Πιστεύω ότι στο τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ακριβείς ημερομηνίες των μαθημάτων.

Στο συντονισμό για την πραγματοποίηση του θερινού σχολείου, εκτός από τον υπογράφοντα Αντιδήμαρχο, συμμετέχουν επίσης η Κέλλυ Μήτσου, Δημοτική Σύμβουλος, η Μαρίλη Μέξη, που εργάζεται ερευνητικά και διδακτικά στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και η Μαρία Λιώση, καθηγήτρια του Γεν. Λυκείου Κρανιδίου.

Όσον αφορά την αναφορά σας για τη λειτουργία του «Ανοιξιάτικου σχολείου» που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης -παράρτημα Πελοποννήσου (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και την έμμεση προτροπή σας για αντίστοιχη δράση στο Δήμο Ερμιονίδας θέλω να γνωρίζετε το εξής. Εάν υπάρξει πρόταση από εκπαιδευτικό ίδρυμα ή φορέα που έχει σχέση με την εκπαίδευση τότε ο Δήμος Ερμιονίδας θα ανταποκριθεί θετικά σε ανάλογες δράσεις, στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων του. Οι δράσεις αυτές, όπως πολύ σωστά τονίζετε, εκπορεύονται από πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών φορέων και ιδρυμάτων και μπορεί να συνεπικουρούνται και από το Δήμο.

Γιάννης Δημαράκης
Αντιδήμαρχος
Δήμου Ερμιονίδας

Villadidimo: η επιστολή αυτή αποτελεί κατά κάποιο τρόπο απάντηση στο σχόλιο “Ανοιξιάτικο…”