Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Οι εκλογές περάσανε

Του Βασίλη Γκάτσου

Ο κύριος Καμιζής μπορεί πλέον να μας πει για την Marina Ermioni SA και τον Αντιπρόεδρό της κύριο Κούστα. Δεν επηρεάζει πλέον τα αποτελέσματα.

Ένα απόσπασμα από το άρθρο. Ας ξαναδιαβαστεί ολόκληρο στο μπλογκ του κυρίου Κούστα:

..............
3) Και ο Δήμαρχος και εγώ είμαστε ενημερωμένοι πλήρως για τα θέματα της " ΜΑΡΙΝΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ ", γιατί το πονάμε το έργο, το θεωρούμε έργο αιχμής για την Ερμιόνη και όχι μόνο. Γιαυτό έχουμε αφιερώσει πολλές ώρες ενασχόλησης, έχουμε κάνει δεκάδες ταξίδια, χωρίς να χρεώσουμε τον Δήμο ούτε ένα ευρώ, ο Δήμαρχός μας έφτασε μέχρι την Κω ιδίοις εξόδοις και έχουμε συμμετάσχει σε δεκάδες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και επενδυτές. Ο κ. Λάμπρου που ήταν σε όλα αυτά; Πότε 3,5 χρόνια ζήτησε να ενημερωθεί; Πότε εξέφρασε την διάθεση να συμμετάσχει έστω και σε μία σύσκεψη; Κατά τα άλλα σήμερα κόπτεται για την " ΜΑΡΙΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ "... 
.........

Η Μαρίνα στο Κρόθι Ερμιόνης έχει δημιουργήσει ελπίδα στους Ερμιονίτες, δυστυχώς μόνο.... επί μακέτας και σχεδίων. Όπως αποκάλυψε ο κύριος Λάμπρου, Αντιπρόεδρος της εταιρίας Marina Ermioni SA η οποία θα φτιάξει την Μαρίνα ήταν  ο Αντιδήμαρχος κύριος Κούστας. Όμως ποτέ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το τι κάνει αυτή η εταιρεία από την Δημοτική μας αρχή. Έπρεπε να φτάσουμε σε "προεκλογικές κόντρες" για να μας αποκαλύψει ο κύριος Λάμπρου τα της Μαρίνας Ερμιόνης. Το πώς, πότε, με πιο έγγραφο κ.λ.π. του ορισμού του κυρίου Κούστα ως Αντιπροέδρου θα τα πει ο κύριος Καμιζής (ίσως μας εξηγήσει τι είναι τα σάντουιτς και τα μπουκαλάκια με το λάδι).
Αντί λοιπόν κοκορομαχιών των νεοεκλεγέντων, η αντιπολίτευση που υπόσχεται να ελέγχει, έπρεπε εγγράφως να ζητήσει πληροφόρηση για αυτό το θέμα από τους κυρίους Καμιζή, Κούστα, Λάμπρου. Πόσο
μάλλον που η εταιρεία Marina Ermioni SA, παρουσιάζει μόνον ζημιές, τα γραφεία της στην Ερμιόνη μπορεί να τα επισκεφτεί ο κάθε Ερμιονίτης (και ό,τι συμπέρασμα βγάλει), και το μόνο έργο που έκανε ήταν η περίφραξη του χώρου. Γιατί άραγε;
Και στην ως άνω παράγραφο 3 του περισπούδαστου άρθρου, που λέει πολλά, που όμως δεν λένε τίποτα, διαβάζουμε ότι  ο κύριος Καμιζής και ο κύριος Κούστας αφιέρωσαν για αυτή την υπόθεση πάρα πολύ χρόνο και κόπο, μάλλον πολύ περισσότερο από αυτόν που αφιέρωσαν για το μέγιστο πρόβλημα του ΧΑΔΑ Σταυρού.
Κάνατε για την υπόθεση αυτή δεκάδες ταξίδια και οι δυο σας. Και για να λέμε δεκάδες σημαίνει τουλάχιστον πάνω από 20 ταξίδια, γιατί τα 8 ή τα 16 δεν είναι δεκάδες (περίεργο αφού τα γραφεία της εταιρείας είναι στην Ερμιόνη). Ταξίδια πού και για ποιο σκοπό; Ενημερώσατε ποτέ το ΔΣ; Έχετε να παρουσιάσετε έγγραφα, ημερομηνίες, ονόματα παραγόντων, θέματα και αποφάσεις των συναντήσεών σας; Εμείς του ιδιωτικού τομέα, όταν μετέχουμε όχι σε συσκέψεις εκτός εταιρείας αλλά ακόμη και σε εξωτερικά σεμινάρια, όταν επιστρέφουμε, εντός δύο ημερών κάνουμε πλήρη έκθεση για την συνάντηση ακόμη και το σεμινάριο πόσο μάλλον όταν η συνάντηση περιλαμβάνει υπηρεσιακούς παράγοντες. Έχετε κάνει τέτοιες εκθέσεις για τις δεκάδες συναντήσεις και τα ταξίδια σας προς το ΔΣ; Και πώς να ζήταγε συμμετοχή ο κύριος Λάμπρου αφού είχε μαύρα μεσάνυχτα;
Πήγατε σε δεκάδες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και επενδυτές. Ενημερώσατε το ΔΣ για τα αποτελέσματα; Έχετε έγγραφα;
Αν έπρεπε να ζητήσει ο κύριος Λάμπρου να ενημερωθεί (!) τότε οι δημότες πολύ σωστά ήσαν στα σκοτάδια. Αυτοί είναι μόνο για τη ψήφο.
Στις συσκέψεις αυτές πώς ο Δήμος διαφύλαξε τα συμφέροντά του; Το συμφέρον του Δήμου ήταν ένα και  μόνον: Η Marina Ermioni SA να κάνει την επένδυση στο χώρο που της είχε παραχωρηθεί. Πράγμα που όχι μόνο δεν συνέβη μέχρι σήμερα, αλλά η εταιρεία παρουσιάζεται να θέλει να φτιάξει ξενοδοχείο και να τροποποιήσει τους περιβαλλοντικούς όρους. Και για όλα αυτά μαύρα μεσάνυχτα στο ΔΣ, ακόμη και στον κύριο Λάμπρου που ήταν το δεξί χέρι του Δημάρχου και φυσικά με εμπειρία και γνώση για τις υποθέσεις του Δήμου μας.

Και η Ερμιόνη περιμένει την τουριστική της αναβάθμιση από την Marina Ermioni SA, η οποία χρόνια τώρα μακέτες μας δείχνει και μια περίφραξη μας έκανε.
Αλλά θα μας ενημερώσει σχετικά ο κύριος Καμιζής.
Μήπως η νέα δημοτική αρχή πρέπει να αξιολογήσει όλη αυτή την κατάσταση και αν διαπιστώσει ότι μάλλον θόρυβος γίνεται τόσα χρόνια, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποδεσμευτεί ο δημόσιος αυτός χώρος και να παραδοθεί εκ νέου στη χρήση των Ερμιονιτών ή να δοθεί σε άλλους για επένδυση;

Σημείωση: Είναι γνωστή ή τακτική πολλών επενδυτών να δεσμεύουν για την εταιρεία τους μια περιοχή και μετά να προσπαθούν να πουλήσουν την άδεια. Δηλαδή επενδύουν με σκοπό την πούληση της άδειας. Αυτό συμβαίνει και στις ιχθυοκαλλιέργειες, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα κ.λ.π. Ένας Δήμος όμως δεν μπορεί να παίρνει μέρος σε διαδικασίες τέτοιων επενδύσεων, "πουλάω την άδεια" ή "την εταιρεία που έχει την άδεια".
Θυμάμαι όταν άρχισαν να δίνονται άδειες για ιχθυοκαλλιέργειες ένας τέτοιος επενδυτής ζήτησε από το Δημόσιο και την Κοινότητα Ερμιόνης να δεσμεύσει την θαλάσσια έκταση μαζί με την παράλια ζώνη από το Γκούριμέσι μέχρι το νησάκι της Κάπαρης! Δηλαδή όλο τον κόλπο της Κάπαρης πλην ενός διαύλου για να περνούν σκάφη στα Μαντράκια! Άλλος ένας όλο τον κόλπο της Ντάρδιζας.
Όλοι αυτοί δεν είχαν ιδέα από ιχθυοκαλλιέργεια, ούτε σαν επιχειρηματίες, ούτε σαν άτομα.
Γράψαμε στην τότε τοπική μας εφημερίδα για τον παραλογισμό αυτών των επενδυτών και φυσικά για το όχι όλων των Ερμιονιτών. Με παίρνει λοιπόν τηλέφωνο ο επενδυτής της Κάπαρης, μεγάλης ηλικίας, και από τα λεγόμενά του μόνο από ψάρια δεν ήξερε.
Ερώτηση: "Έχετε ασχοληθεί με ιχθυοκαλλιέργεια;"
Απάντηση: "Όχι αλλά θα φέρουμε ειδικούς, θα, θα,....."
Ε: "Λεφτά πού θα βρείτε;".
Α: "Γι' αυτό σας παίρνω. Να κινητοποιηθειτε όλοι και η Κοινότητά σας να βρούμε ανθρώπους να βάλουν λεφτά για αυτό το μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει τον τόπο σας και, και, και....."
Ε: "Βρε άνθρωπέ μου πας καλά; Θα αποκόψεις ένα ολόκληρο χωριό από το φυσικό του χώρο, θα αχρηστέψεις τουριστικά όλο τον κάμπο και το λες επένδυση;"
Α: Άμα βοηθήσετε δεν θα έχει ανάγκη το χωριό ούτε τον τουρισμό ούτε τη θάλασσα!"
Όπως εμφανίστηκε, έτσι και εξαφανίστηκε.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος