Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Προσοχή: τοξικά ψάρια στον Αργολικό κόλπο



Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα στην περιοχή του Αργολικού κόλπου, αλλά ακόμα και μέσα στο λιμάνι του Ναυπλίου, εμφανίστηκαν σε κοπάδι, τα τοξικά ψάρια με την ονομασία Λαγοκέφαλος η Λαγόψαρο, σε μικρό μέγεθος.
Θα πρέπει να προειδοποιούμε
όσους ερασιτέχνες ψαράδες
που τυχόν έπιασαν τέτοιο ψάρι
να μην το καταναλώσουν,
είναι δηλητηριώδες και άκρως επικίνδυνο!!!
Όλοι έχουμε ακούσει για τον Λαγοκέφαλο, το θανατηφόρο ψάρι που μετανάστευσε στα Ελληνικά νερά. Πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο κι έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.




Ο λαγοκέφαλος µε την επιστηµονική ονοµασία lagocephalus sceleratus παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο συνεπεία πνευµονικής ανεπάρκειας σε όσους τον καταναλώσουν, τα δε συµπτώµατα που παρουσιάζουν είναι παράλυση, πόνος στο στοµάχι, διάρροια, εµετός και δύσπνοια. Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά µόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσµός τους είναι τεράστιος.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά «λεσεψιανούς µετανάστες», είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο µέσωτης διώρυγας του Σουέζ. Συνολικά στις ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια 34 ξενικά είδη. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό (τέσσερα είδη) και ένα ακόµη από τις υδατοκαλλιέργειες της Μαύρης Θάλασσας.




Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σηµαντικές συνέπειες στο οικοσύστηµα και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ιχθυολόγων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισµός µετα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιµη τροφή στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός από τους λαγοκέφαλους, πάντως, το τελευταίο διάστηµα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται αύξηση των πληθυσµών και άλλων ψαριών της ίδιας οικογένειεας – των τετραοδοντιδών.

Πηγή: argolikeseidiseis

Έλλη Βασιλάκη