Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Ξεκίνησε 


Ξεκίνησε χθες το μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας για το μακρινό Σότσι.
Σε μια σεμνή τελετή, απόλυτα συνυφασμένη με το Ολυμπιακό ιδεώδες, πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας η Αφή της Φλόγας για τους 22ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΣΟΤΣΙ 2014».
Η φλόγα, από τα χέρια της Πρωθιέρειας Ινούς Μενεγάκη μεταλαμπαδεύτηκε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή της χιονοδρομίας Γιάννη Αντωνίου, που έτρεξε μέσα στο Στάδιο για να παραδώσει το ιερό φως στο δεύτερο Λαμπαδηδρόμο, το Ρώσο Αλεξάντερ Οβέτσκιν.
Την Τελετή Αφής, που διοργάνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, παρακολούθησαν περίπου 2000 θεατές ενώ παρών στην εκδήλωση, ήταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.
 
Η τελετή ξεκίνησε με δεκάδες μαθητές σχολείων της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πελόπιου να σχηματίζουν τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους, ενώ στη συνέχεια η χορωδία του ΟΤΕ τραγούδησε τον Ολυμπιακό, τον Ρωσικό και τον εθνικό μας ύμνο.
Μετά την αφή της Φλόγας στο Ναό της Ήρας, ακολούθησε στο Αρχαίο Στάδιο το χορευτικό με τις Ιέρειες, που εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου.

Την κυβέρνηση στην Τελετή Αφής εκπροσώπησε, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός, ενώ την παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, τα μέλη της ΔΟΕ Λάμπης Νικολάου, Βιτάλι Σμιρνόφ, Αλεξάντερ Ζούκοφ, Σαμίλ Τάρπισεφ, Άλεξ Γκίλαντι.
Από την Ηλεία παρόντες ήταν οι βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστ. Κατσιφάρας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας.
Η Φλόγα ήδη ξεκίνησε το ταξίδι της για το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου στις 5 Οκτωβρίου θα παραδοθεί στη ρωσική αντιπροσωπεία.
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 7 ημέρες και θα καλύψει 2.000 χιλιόμετρα.
Το ιερό Φως θα μεταφέρουν 250 Λαμπαδηδρόμοι και θα περάσει από 33 πόλεις και 23 νομούς της χώρας.
Στην Ηλεία πραγματοποιήθηκαν δυο τελετές, στην Αρχαία Ήλιδα και στον Πύργο.

Οργή για τα υπερβολικά μέτρα στην Αφή της Φλόγας

Δρακόντεια αλλά και υπερβολικά χαρακτηρίστηκαν τα μέτρα της αστυνομίας στην χθεσινή τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

Μετά από καιρό, στην Ολυμπία υπήρξαν μαγνητικές πύλες ελέγχου των επισκεπτών, κάτι που είχε συμβεί το 2004 στους Αγώνες της Αθήνας, αλλά και στην τελετή Αφής του Πεκίνου.

Η κινητοποίηση της Αστυνομίας ήταν τέτοια που ακόμα και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε στην περιοχή, ενώ αστυνομικοί ήταν ακροβολισμένοι σε διάφορά σημεία.

Εκείνο όμως που προκάλεσε αρνητική εντύπωση και οργή ήταν η απαγόρευση στους θεατές που περνούσαν από τη μοναδική πύλη εισόδου στο αρχαίο στάδιο, να φέρουν μαζί τους νερό και τροφή που είχε ως συνέπεια να σημειωθούν αρκετά λιποθυμικά επεισόδια ανάμεσα στο πλήθος, ενώ ένας ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς κάποιοι  δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη ζέστη.

Πηγή: ΕΡΑ Πύργου
Έλλη Βασιλάκη