Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η μεγάλη γιορτή ξεκινά στις Σπέτσες!

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 16 Ιουνίου το 3o Spetses Classic Yacht Race με διοργανωτή το Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια λειτουργίας του, και διοργανωτή φιλοξενίας το διεθνώς βραβευμένο “Poseidonion Grand Hotel”.Web Media Sponsor του αγώνα είναι το news.gr. Η ομάδα των συντακτών του βρίσκεται ήδη στις Σπέτσες και θα μεταδίδει καθημερινά τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα του αγώνα. 

Ο θεσμός του SCYR έχει στόχο να συγκεντρώσει μερικά από τα ομορφότερα κλασσικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια, στα ιστορικά στενά των Σπετσών, τιμώντας και αναδεικνύοντας παράλληλα τις αξίες της ελληνικής ναυτοσύνης και φιλοξενίας και του Ευ Αγωνίζεσθαι.


Για μία ακόμη χρονιά, οι πανέμορφες ακτές των Σπετσών και το γραφικό «μπογάζι» μεταξύ Σπετσών και Πελοποννήσου, θα χρωματιστούν από τα πανιά των συμμετεχόντων. Τα σκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: o Κλασικά σκάφη- με τρεις υποκατηγορίες ανάλογα με το έτος ναυπήγησης: Vintage (μέχρι το 1947), Classic (1948- 1975), Spirit of Tradition (1976 και μετά) o Παραδοσιακά Καΐκια o Λατίνια Στον περσινό αγώνα, στις δύο κατηγορίες ιστιοδρομιών συμμετείχαν περισσότερα από 50 Κλασσικά σκάφη (με το πιο παλιό να έχει ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 1900), μεταξύ αυτών το «Flamingo» του 1928 κατηγορίας 8-Meters, το «Candida» του 1929, κατηγορίας J-Class, το «Glaramara» του 1947 καθώς και 17 παραδοσιακά καΐκια, όπως η «Αφρόεσσα», η «Μαρίδα» και η «Κίρκη» και 12 λατίνια, που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Ταυτόχρονα, πολλοί από τους επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν στα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών που λειτουργούν αδιάλειπτα από την Επανάσταση μέχρι σήμερα
αποτελώντας μέρος της πολιτιστικής και θεσμικής μνήμης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό μέρος των εσόδων του Spetses Classic Yacht Race 2012 δόθηκε στο Σωματείο «Αγαμέμνων» για την προστασία των καρνάγιων.

Για τη φετινή διοργάνωση, αναμένονται ακόμα περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα το μαγευτικό J Class «Shamrock V» το οποίο θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, θα ταξιδέψουν σκάφη και καΐκια από την Κρήτη, την Σύρο, την Πάρο, την Άνδρο και την Κέρκυρα ειδικά για το SCYR. Επίσης, στο φετινό SCYR θα συμμετάσχουν και σκάφη τύπου “Dragon” που είναι η κατηγορία σκαφών με την οποία η Ελλάδα κατέκτησε το 1ο Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στην Ιστιοπλοΐα στη Ρώμη το 1960 με πλήρωμα τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο, τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και το Γιώργο Ζαΐμη.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Chivas Regal συμμετέχει ως Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης, ενισχύοντας μάλιστα τον θεσμό του Spetses Classic Yacht Race με την απονομή του βραβείου «Spirit of Chivalry - Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2013». Επίσημος Xρονομέτρης του Spetses Classic Yacht Race 2013, είναι η εταιρεία κοσμημάτων, ρολογιών και αξεσουάρ “Folli Follie”, η οποία θα δημιουργήσει ένα συλλεκτικό ρολόι της συλλογής “Regatta” σε αριθμημένα αντίτυπα αποκλειστικά για το Spetses Classic Yacht Race. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις, θα διατεθεί για τους κοινωφελείς σκοπούς του Αγώνα.
Η «Ε. Αθηνιωτάκης – Σπέτσες», ως Αθλοθέτης θα προσφέρει τα κύπελλα του αγώνα. Υποστηρικτές του SCYR 2013, είναι το πολυτελές Resort “AMANZO’E” στο Πόρτο Χέλι, η εταιρεία αθλητικών ειδών «ASICS» και η αεροπορική εταιρεία “QATAR AIRWAYS”. Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Αρωγοί του αγώνα είναι το «Μουσείο Μπουμπουλίνας» στις Σπέτσες και η «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών».
Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ
news