Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Νεάντερταλ και Homo Sapiens διασταυρώθηκαν στη Μάνη – Έρευνα

Η Μάνη στη νότια Πελοπόννησο αποτέλεσε πεδίο αλληλεπίδρασης και διασταυρώσεων ανάμεσα στον Νεάντερταλ και τον πιο κοντινό πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου, Homo Sapiens.
Ειδικότερα, ομάδα Ελλήνων και ξένων ερευνητών ανακάλυψε απολιθωμένα οστά και εργαλεία στο σπήλαιο Καλαμάκια στη δυτική ακτή της Μάνης.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα δόντι από άνθρωπο του Νεάντερταλ που είχε ανακαλυφθεί στο γειτονικό σπήλαιο Λακωνίς και μαρτυρούν έντονη παρουσία των αρχαίων μας συγγενών στη Μάνη κατά την Ύστερη Πλειστόκαινο εποχή (πριν από 12-100.000 χρόνια).
—Τα ευρήματα
Βρέθηκαν λίθινα εργαλεία, πλούσια πανίδα και ανθρώπινα οστά που χρονολογούνται προ 39.000 έως 100.000 ετών περίπου και βρίσκονται σε διαφορετικά γεωλογικά στρώματα.
Τα εργαλεία περιλαμβάνουν ξέστρα από πυρόλιθο, χαλαζία και κοχύλια, ενώ τα λίθινα εργαλεία έχουν σχήμα τυπικό των τεχνουργημάτων των Νεάντερταλ.
Ανακαλύφθηκαν επίσης 14 οστά που περιλαμβάνουν μέρη ποδιών με ίχνη από δαγκώματα. Επίσης ανακαλύφθηκαν δόντια, που μοιάζουν έντονα να προέρχονται από Νεάντερταλ, και που φέρουν σημάδια, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι του σπηλαίου ήταν τόσο κρεατοφάγοι όσο και φυτοφάγοι.
Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκαν δέκα δόντια κι ένα τμήμα κρανίου, που προέρχονται από τουλάχιστον οκτώ ενήλικα άτομα και παιδιά, που θεωρούνται Νεάντερταλ με βάση την μορφολογία των οστών, καθώς και με βάση τα ίχνη της τροφής πάνω σε αυτά, που παραπέμπουν σε διατροφή
παρόμοια με εκείνη των Νεάντερταλ.
Επίσης βρέθηκαν μέρη μιας σπονδυλικής στήλης, μιας κνήμης και ενός ποδιού.
Όπως κατέδειξε η έρευνα, ακόμα και στο απόγειο των παγετώνων, στο σπήλαιο Καλαμάκια στη Μάνη επικρατούσε ήπιο κλίμα, που επέτρεπε τη διαβίωση πολλών ζώων (ελάφια, αγριόχοιροι, λαγοί, ελέφαντες, νυφίτσες, αλεπούδες, λύκοι, λεοπαρδάλεις, αρκούδες, γεράκια, οχιές, χελώνες, βάτραχοι κ.α.).
—Οι έρευνες
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεσοπαλαιολιθικό σπήλαιο Καλαμάκια φθάνει σε βάθος 20 μέτρων, και πρώτη φορά ανασκάφηκε την περίοδο 1993-2006 από μια διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων και Γάλλων ερευνητών της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού.
Επικεφαλής της έρευνας είναι η Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού πανεπιστημίου «Έμπερχαρντ Καρλς» του Τίμπιγκεν, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Ανδρέας Δάρλας και η Ελένη Ψαθή από τις Εφορείες Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Βορείου και Νοτίου Ελλάδας αντίστοιχα, καθώς και Γερμανοί και Αμερικανοί ερευνητές.
Όπως δήλωσε η κ. Χαρβάτη στο LiveScience, “η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των μεταναστεύσεων των πρώιμων ανθρώπων και ανθρωποειδών από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω Μέσης Ανατολής. Βρίσκεται επίσης στην καρδιά της τρίτης ευρωπαϊκής χερσονήσου στη Μεσόγειο Θάλασσα που αποτέλεσε καταφύγιο για είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και ανθρώπων κατά την εποχή των Παγετώνων”.
Μέχρι σήμερα λίγα γνωρίζουμε για την προϊστορία της Ελλάδας καθώς η αρχαιολογική έρευνα έχει εστιάσει στην κλασσική και άλλες πιο πρόσφατες περιόδους” πρόσθεσε και σημείωσε ότι θα διεξάγει έρευνες και σε άλλες περιοχές της χώρας με τα αποτελέσματα να αναμένονται εντυπωσιακά.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of Human Evolution“.
econews