Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΔΟ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΛΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες,

Μετά την τελευταία κρίση που βιώσαμε, Δήμος και Δημότες, σχετικά με την αποκομιδή και τελική διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου μας και με τις συντονισμένες ενέργειες του Δήμου μας και τις αποφάσεις της Πολιτείας, άνοιξε μια νέα σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων μας με αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο. Το προσεχές εξάμηνο κατά το οποίο, όπως έχουμε αναφερθεί, τα οικιακά απορρίμματα θα μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) Φυλής Αττικής, αποτελεί ένα μεταβατικό προσωρινού χαρακτήρα στάδιο προς την οριστική λύση με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας Διαλογής – Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης.
Η επανάκτηση και ανακύκλωση των υλικών που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μετά από επεξεργασία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ορθολογική και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων και στον Δήμο Ερμιονίδας.
Η κινητοποίηση όλων μας, Δήμου και Δημοτών, προς αυτήν την κατεύθυνση και με άμεσο στόχο η διαλογή και περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών να φτάσει σε αυτό το μεταβατικό στάδιο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων μας, πρέπει να είναι σταθερή και διαρκής επιδίωξη από σήμερα και μέχρι την επίτευξη του στόχου εντός του εξαμήνου.  Ήδη εδώ και δύο χρόνια στο Δήμο μας εφαρμόζεται η μέθοδος της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών με την τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων σε συγκεκριμένα σημεία (μπλε κάδοι), όπου τοποθετούνται από τους Δημότες ξεχωριστά τα υλικά (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα και αλουμίνια). Η μέθοδος αυτή που δοκιμάστηκε, ναι μεν αποδίδει πλήρως διαχωρισμένα υλικά, όμως η εμπειρία έδειξε ότι είναι δυσκολότερη και δαπανηρότερη.
Γι’ αυτό το λόγο δανειζόμενοι εμπειρίες από άλλους Δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που έχουν εμπειρία πολλών χρόνων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση όλων μαζί των ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, μέταλλα και αλουμίνια) ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΔΟ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΜΠΛΕ και εν συνεχεία η περισυλλογή αυτών των ανακυκλώσιμων υλικών και η μεταφορά τους σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) είναι ευκολότερη, λιγότερο δαπανηρή και ποσοτικά πολύ αποτελεσματικότερη. Γι’ αυτό το λόγο αναδιατάσσουμε σιγά σιγά τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, στους οποίους στο εξής θα τοποθετούνται όλα μαζί τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους Δημότες μας. .Ένας  τουλάχιστον μπλε κάδος πρεπει να υπάρχει δίπλα στους πράσινους κάδους συλλογής των απορριμμάτων.  Σε σύντομο χρονικό διαστημα αυτο θα έχει επιτευχθεί.
Ήδη φορτία με  ανακυκλώσιμα υλικά αποστέλλονται μετά την περισυλλογή τους στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ Τρίπολης, στα πλαίσια ειδικής σύμβασης του Δήμου μας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Αγαπητοί Δημότες και Δημότισσες, η διαχείριση των απορριμμάτων με ορθολογικό και σύγχρονο τρόπο βρίσκεται στα δικά μας χέρια, σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις Δήμου και Δημοτών. Σας καλώ όλους σε μια διαρκή κινητοποίηση και προσπάθεια προς αυτήν την
κατεύθυνση.




Λίγα λόγια για την ανακύκλωση: Πηγή Βικιπαίδεια


Ανακύκλωση











 
Το διεθνές σύμβολο της ανακύκλωσης

 
Ανακύκλωση απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.
Μέρος της διαδικασίας της ανακύκλωσης είναι και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ομαλότερα η επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώνει την διαδικασία την ανακύκλωσης με φυσικό τρόπο. Παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης είναι η μετατροπή οικιακών λυμάτων σε τέτοια μορφή ώστε να είναι λιγότερο βλαβερά σε αντίθεση με την κατευθείαν εναπόθεσή τους π.χ. στην θάλασσα.

Οφέλη

Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειαςκαι ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.
Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να ανακυκλώνονται όχι μόνον γιατί η τοποθέτηση τους σε χώρους ταφής απορριμμάτων επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτει την υγεία μας.
Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

Το 2010 η Ελλάδα βρισκόταν στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρίες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.
Η ιστορία της ανακύκλωσης άρχισε την εποχή του Χαλκού. Την τότε εποχή έλιωναν τα μεταλλικά αντικείμενα τούς έτσι ώστε αυτά να μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Η κατάσταση άλλαξε με την αλματώδη πρόοδο της βιομηχανίας που έκανε την ανακύκλωση πιο δύσκολη. Το 1970 σε συνέδριο για την ανακύκλωση αποφάσισαν με λογότυπο να σηματοδοτούνται τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Το 2007 για την παραγωγή, για την αποθήκευση, για την ανακύκλωση και για την μεταχείριση των σκουπιδιών πάρθηκε 1 κανόνας για την διευκόλυνση της ανακύκλωσης. Στις Η.Π.Α η βιομηχανία της ανακύκλωσης αντιπροσωπεύει 236 δισεκατομμύρια δολάρια,1,1 εκατομμύρια μισθωτούς και 5600 επιχειρήσεις.Ο Μπαράκ Ομπάμα καθιέρωσε την 'Μέρα της Ανακύκλωσης' στις 25 Νοεμβρίου(από το 2009).Τον Απρίλιο του 2009 η Τράπεζα της Ανακύκλωσης ανταμείφθηκε από το 'Champion of the Earth by the United Nations Environment Program'.Εξυπηρετεί πάνω από 1 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε 20 κράτη των Η.Π.Α και είναι καθιερωμένο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Ανακυκλώσιμα Προϊόντα

  • Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.),
  • Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.)
  • Προϊόντα εικόνας και ήχου
  • Εξοπλισμός πληροφορικής
  • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια
  • Ιατροτεχνολογικά προϊόντα ( +φάρμακα)
  • Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
  • Συσκευές αυτόματης διανομής
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • Καταλύτες εξάτμισης οχημάτων
  • Φαγητά (λίπασμα)
  • Χαρτί
  • Πλαστικό
  • Αλουμίνιο
  • Γυαλί
  • Ελαστικά Αυτοκινήτων
  • Μπαταριες

Σημασία της ανακύκλωσης

  • Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους
  • Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση.
  • Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων (ελαφρύνεται, έτσι, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος).
  • Εξοικονομείται η ενέργεια που απαιτείται για την κατασκευή όλων των προαναφερθέντων αντικειμένων.
  • Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
  • Σώζεται η υγεία όλων των κατοίκων του πλανήτη και διασφαλίζεται το καλύτερο μέλλον των παιδιών.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
  • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.