Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Προβολή ντοκιμαντέρ Excision

patchwork ΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ


Cherop "i run away to save myself"

μια ομάδα 5 εθελοντών κινηματογραφιστών ταξίδεψαν στην αρχή του χρόνου στην Κένυα για τη δημιουργία του “Excision”, ενός ντοκιμαντέρ για την κλειτοριδεκτομή που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 13 Μαρτίου στον κινηματογράφο ODEON OPEPA στις 20.00, πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο ταξίδι του:

-  ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και καταγράφει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως
-  έχει στόχο να δυναμώσει τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα της κλειτοριδεκτομής και που δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά για τον πόνο τους


Η κλειτοριδεκτομή δεν αφορά μόνο κάποιες άτυχες γυναίκες στην Αφρική.

140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα της πρακτικής.
Μάθε τις ιστορίες τους, μοιράσου τες, στήριξε το
“Excision” που μέσα από την ActionAid, φεστιβάλ, την
τηλεόραση και το διαδίκτυο, θα ταξιδέψει στον κόσμο.
Eισιτήριο: 6 ευρώ (για τη διεθνή δράση της ActionAid για τις γυναίκες).
Το ντοκιμαντέρ είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών.

Οι πόροι από την καμπάνια χρηματοδότησης στο Groopio θα καλύψουν κυρίως κόστη μοντάζ και post production.
Μπορείτε να στηρίξετε το "Excision" και με μόλις 1 ευρώ.



Η ομάδα μας στη γραμμή του Ισημερινού
Λίγα λόγια από τη σκηνοθέτη Βίκυ Βελλοπούλου

ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ.
Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενηλικιώνονται.
Στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται ότι ο άνθρωπος ενηλικιώνεται μεταξύ 18-20 ετών. Κάθε κοινωνία όμως έχει τις δικές της πεποιθήσεις, τα δικά της πρότυπα, τις δικές της ισορροπίες. Που είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του δυτικού κόσμου.
Στην Κένυα του 2013, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών «κόβονται».
Το 85% από αυτά υφίστανται ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Ο ακρωτηριασμός αφορά την εκτομή της κλειτορίδας, καθώς και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου.
Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, τα κορίτσια μπαίνουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο και υφίστανται την επέμβαση, χωρίς το παραμικρό αναισθητικό ή παυσίπονο και σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες.
Με το ίδιο λεπίδι, το οποίο δεν έχει περάσει από κανενός είδους αποστείρωση, θα «κοπούν» όλες. Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα μολυνθούν από HIV.

ΨΥΧΗ.
Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μιας γυναίκας. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον «ενήλικο βίο». Θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί, θα υπηρετήσει και εξυπηρετήσει τον άντρα της στις ανάγκες του. Θα βρει τη θέση της στην κοινωνία.
Οι πεποιθήσεις που συνδέονται με την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένες ώστε δεν υπάρχει έκκληση για βοήθεια και η δυσφορία είναι σε περιορισμένη κλίμακα. Ποιό είναι άραγε το ψυχολογικό όριο στο οποίο μία πεποίθηση καταπιέζει ή ακόμα και κατακερματίζει την ψυχή (και το σώμα) ενός ανθρώπου; 
Συντελεστές
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Βίκυ Βελλοπούλου
Παραγωγή: Indigoview - ActionAid Ελλάς
DOP:
Κώστας Νικολόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Δημήτρης Ξενάκης, Βίκυ Μαρκολέφα
Μοντάζ: Βαγγέλης Καλαϊτζής
Πρωτότυπη μουσική: Ματί Παλαιολόγος