Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Της τελευταίας στιγμής πράγματα

Του Βασίλη Γκάτσου
«.....Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ  κ. Σμυρνιώτης Ιωάννης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τη σημαντική απόφαση που έλαβε το ΥΠΕΚΑ και αφορά στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα υποχρεούνται οι Δήμοι που δε διαθέτουν ΧΥΤΑ στη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ άλλων περιοχών. Επίσης το Υπουργείο για την αποφυγή των προστίμων αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο και στην αποκατάσταση όλων των ενεργών ΧΑΔΑ.....»

Είναι προφανές ότι η ξαφνική ενεργοποίηση για προσωρινή λύση προέρχεται από τον κόμπο που έφτασε στο χτένι. Αρχίζουν να πέφτουν τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, δεν γίνεται να τα αποφύγουμε, και έτσι άρον άρον το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε να κλείσουν όλοι οι ενεργοί ΧΑΔΑ οι οποίοι πρέπει να αποκατασταθούν.
Πρόκειται μάλιστα να βγει σχετική ΚΥΑ με την οποία θα υποχρεούνται οι Δήμοι που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ στη μεταφορά των συμμείκτων απορριμμάτων σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ άλλων περιοχών.
Η χώρα μας είναι χώρα της τελευταίας στιγμής. Όταν δεν πάει άλλο, προσπαθούμε με προχειρότητες να αποφύγουμε τα πρόστιμα. Το ίδιο θα κάνουμε και με την οδηγία 60 για την καλή κατάσταση των υδάτων κατά λεκάνη απορροής, το ίδιο θα κάνουμε και για όλες τις οδηγίες της ΕΚ για την θάλασσα και την αλιεία, γιατί ο μόνος σταθερός θεσμός είναι: όλα την τελευταία στιγμή, όταν δεν πάει άλλο, πάντα με πρόχειρο τρόπο.
Άρα όλοι ξέρανε ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί πάντα
έτσι γίνεται στη χώρα μας.

Ερωτήματα:
1). Γιατί δεν κρατάγαμε για 3-4 χρόνια τους ΧΑΔΑ που είχαμε στην Ερμιονίδα με όλα τα προβλήματά τους, ώσπου να δοθεί η ως άνω αναμενόμενη προσωρινή λύση;
2). Τόσοι Δήμοι στη χώρα κράτησαν μέχρι σήμερα τους ΧΑΔΑ τους, ο Δήμος Κρανιδίου γιατί έπρεπε να διαφέρει;
3). Τι κέρδισε η Ερμιονίδα με το να μεταφέρει το πρόβλημα των ΧΑΔΑ της στον Σταυρό, δημιουργώντας με μαθηματική ακρίβεια έναν νέο πολύ πιο επικίνδυνο ΧΑΔΑ, αναστατώνοντας την περιοχή και τα γύρω χωριά που δεν φταίγανε σε τίποτα;
4). Γιατί να πληρώσουν τόσα λεφτά οι δημότες για να δεματοποιείται η περιφερειακή και δημοτική βλακεία;
5). Αν ήθελε να διαφέρει ο Δήμος Κρανιδίου, γιατί δεν έφτιαχνε έναν ΧΥΤΑ δικό του;
6). Πόσο υπεύθυνη στάση ήταν η απόφαση του Δήμου Ερμιόνης να μεταφέρει στον ΧΑΔΑ του Σταυρού τα απορρίμματά του, έναντι των γύρω χωριών; Γιατί δεν έφτιαξε έναν δικό του ΧΥΤΑ αν ήθελε να διαφέρει;
7). Πώς ο νυν Δήμαρχος προεκλογικά προγραμμάτιζε μεταφορά των απορριμμάτων του Σταυρού σε άλλους ΧΥΤΑ, όταν κανένας νόμος δεν υποχρέωνε τους ξένους ΧΥΤΑ να πάρουν τα απορρίμματα;
8). Γιατί ο Δήμος μας, όταν είδε ότι η κατάσταση γινόταν επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη δεν κατέφυγε στην εισαγγελική παρέμβαση;
9). Γιατί ο Δήμος μας, ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια δεν έδωσαν στη δημοσιότητα κανένα παραστατικό της λειτουργίας του χώρου δεματοποίησης;

Ερωτήματα αναπάντητα, καθρέπτης του επιπέδου της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής και δημόσιας διοίκησης της χρεοκοπημένης χώρας μας.

Απορίες:
Το ΥΠΕΚΑ λοιπόν θα κλείσει αμέσως όλους τους ΧΑΔΑ, άρα εντός ημερών κλείνει και σφραγίζεται ο ΧΑΔΑ Σταυρού. Όταν κατά τον νόμο κλείνει ένας ΧΑΔΑ ό,τι υπάρχει μέσα του μένει εκεί, εννοώ απαγορεύεται η μεταφορά εκτός του χώρου όλων των αποβλήτων του. Αμέσως αρχίζει να εφαρμόζεται η «Μελέτη αποκατάστασης, εξυγίανσης, παρακολούθησης του ΧΑΔΑ» η οποία ήδη κατά το νόμο υπάρχει, και η οποία σε κάποια φάση θα κάνει ειδική έκθεση στην Αρμόδια Υπηρεσία για την κατάσταση των αποβλήτων και το πρόγραμμα μεταφοράς τους.
 Η ΚΥΑ λοιπόν που θα βγάλει το ΥΠΕΚΑ δεν μπορεί να αφορά παρά μόνον τα τρέχοντα σύμμεικτα απορρίμματα, αυτά που καθημερινά μαζεύει η σκουπιδιάρα του Δήμου του οποίου πλέον κλείσανε τον ΧΑΔΑ και δεν έχει που να τα αποθέσει. Άρα η ΚΥΑ θα υποχρεώνει(;) μεν ένα ξένο ΧΥΤΑ να πάρει τα τρέχοντα σύμμεικτα του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, δηλαδή δεν υπάρχει πλέον αδειοδοτημένος χώρος προσωρινής αποθηκευσης στην Ερμιονίδα. Πρέπει καθημερινά να στέλνει τα σύμμεικτα στον ξένο ΧΥΤΑ και αν αυτός δεν τα δέχεται (π.χ. απεργία) τα σκουπίδα θα μένουν στους κάδους και στα σπίτια.
Ο κύριος Σμυρνιώτης λέει ότι η ΚΥΑ θα υποχρεώνει τον Δήμο που δεν έχει δικό του ΧΥΤΑ να πάει τα απορρίμματά του σε ξένο ΧΥΤΑ, δεν λέει όμως ότι ο ξένος ΧΥΤΑ θα είναι από την ΚΥΑ υποχρεωμένος να τα πάρει. Δηλαδή, σύμφωνα με αυτήν την ΚΥΑ, να πάει ο Δήμαρχός μας σε έναν ξένο ΧΥΤΑ που αυτός θα επιλέξει, φυσικά με κριτήριο το κόστος μεταφοράς, και να του πει «από αύριο σου φέρνω τα σύμμεικτά μου και σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορείς να αρνηθείς». Δεν μοιάζει και πολύ συνταγματικό, μία ΚΥΑ να υποχρεώνει τον ΧΥΤΑ μιας άλλης περιοχής να δέχεται τα απορρίμματα μιας άλλης, έστω και προσωρινά. Αυτό δεν είναι σύμφωνο και με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Το σημαντικό λοιπόν δεν είναι να υποχρεώνει η ΚΥΑ τον Δήμο να πάει τα σύμμεικτα σε ξένο ΧΥΤΑ. Με το κλείσιμο των ΧΑΔΑ είναι αυτονόητα παράνομο να πάει σε οποιονδήποτε χώρο της Ερμιονίδας τα σύμμεικτα ο Δήμος μας. Ή θα τα αφήσει, στους κάδους και τα σπίτια, ή θα τα πάει σε ξένο ΧΥΤΑ. Άρα «το υποχρεούνται οι Δήμοι», ή το «ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ» του Δημάρχου μας δεν έχουν κανένα νόημα.
Το νόημα της ΚΥΑ είναι να επιβάλλει σε κάθε υπάρχοντα ΧΥΤΑ ονομαστικά, ποιών Δήμων τα σύμμεικτα θα δέχεται υποχρεωτικά. Και εδώ είναι οι δυσκολίες που προαναφέραμε. Χωρίς βέβαια αυτήν τη βασική προϋπόθεση, ο Δήμος μας θα ψάχνει για ξένο ΧΥΤΑ και δεν θα βρίσκει, εκτός αν έχει .......πολιτικό μέσο, ή αν πληρώνει πολύ ακριβά το κάθε φορτίο που παραδίδει.
Μακάρι η ΚΥΑ αυτή να είναι θαυματουργή, αλλά ...............

Η ΚΥΑ δεν μπορεί να διατάξει τη μεταφορά των δεμάτων και των χύμα από τον ΧΑΔΑ του Σταυρού ονομαστικά. Θα μιλάει για όλους τους ΧΑΔΑ που κλείνουν οριστικά, και οι οποίοι έχουν διάφορο ιστορικό. Άλλος έχει ανάμεικτα μπάζια και απορρίμματα, αλλού έχουν καεί και είναι στάχτες, αλλού έχουν μισοκαεί, αλλού έχουν πεταχτεί διάφορα φορτία επικίνδυνα που μπορεί να αποδειχθεί με ανάλυση ότι όλο πλέον το φορτίο του ΧΑΔΑ είναι επικίνδυνο απόβλητο κ.λ.π. Το μόνο που μπορεί να κάνει η ΚΥΑ είναι να υποχρεώσει τους αρμόδιους φορείς των ΧΑΔΑ, Δήμο ή ΦΟΔΣΑ ή Περιφέρεια, να εφαρμόσουν άμεσα την Μελέτη αποκατάστασης, εξυγίανσης, παρακολούθησης του ΧΑΔΑ η οποία ήδη κατά το νόμο υπάρχει.
Αν κρίνουμε το πόσο έχουν προχωρήσει οι υπάρχουσες μελέτες για τον ΧΑΔΑ του Κροθιού και των Δισκουριών (τα αποκαΐδια των οποίων εκεί παραμένουν ακόμα) θα καταλάβουμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν και για τους άλλους ΧΑΔΑ της χώρας και για τον ΧΑΔΑ βλακείας Σταυρού.
Με την ΚΥΑ τελείωσε ο ΧΑΔΑ Σταυρού, κλείσαμε που λέμε, υποχρεωτικά ο Δήμος μας θα εξάγει καθημερινά τα σύμμεικτά του στο ....εξωτερικό, αν πρώτα βρει πρόθυμο ΧΥΤΑ ως αποδέκτη, αλλά τα δέματα και τα χύμα του Σταυρού μπαίνουν στην διαδικασία της εξυγίανσης του χώρου. Άντε και καλά κρασιά.
Είθε να δικαιωθούν οι αισιόδοξοι.

Όσο για τους τοπικούς βουλευτές που η αιρετή Περιφέρεια και οι Δήμοι, τους αφαίρεσε τον τοπικό τους χαρακτήρα, και πολύ σωστά,  τα διάφορα παρατηρητήρια – εκκολαπτήρια βουλευτικών εδρών, τα κρουπούσκουλα, η αριστεροειδής αφασία, τι θα κάνουν χωρίς βαρβάρους; Οι βάρβαροι ήταν μία κάποια λύση.

Γιατί αν κάτι μείνει από την υπόθεση της δεματοποιημένης βλακείας, αλλά και του δρόμου που έκοψε το βουνό στην μέση για να την υπηρετήσει, είναι ότι, όταν ένα χωριό μένει αδιάφορο, τότε του επιβάλλονται πράγματα πολλές φορές καταστροφικά για την μικρή του κοινωνία και την οικονομία του, ενώ δεν προωθούνται δίκαιες υποθέσεις του. Όταν όμως ως δημότες και ως Τοπική Κοινότητα συνειδητοποιούν πλήρως την κατάσταση, όπως έγινε το τελευταίο διάστημα στα Δίδυμα, Φούρνους, Λουκαΐτι, με νόμιμα μέσα, καταφέρνουν να κάνουν τον ΧΑΔΑ του Σταυρού, ‘φάπα’ που διατάραξε το ‘αυγολέμονο’ της Περιφέρειας, του ΥΠΕΚΑ, του ΦΟΔΣΑ, κ.λ.π., ώστε να σταματήσουν να παίζουν με τους ΧΑΔΑ της χώρας μας, εις βάρος της χώρας μας και των τοπικών κοινωνιών.
Καταλυτικός βέβαια και ο ρόλος του διαδικτύου με τα θετικά και τα αρνητικά του.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος