Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σκάλα Μετόχι. Ερασιτεχνισμός από όλες τις μεριές

Και ανυπαρξία στοιχείων
Του Βασίλη Γκάτσου
Για να αποφασίσεις κάτι, πρέπει να έχεις και επάρκεια στοιχείων αλλά και προβλέψεων.
Στην περίπτωσή μας πρέπει κάποια αρχή που μετράει σωστά να δώσει στους δημότες Ύδρας και Ερμιονίδας τα στοιχεία κίνησης επιβατών και εμπορευμάτων του λιμένος Ερμιόνης και σκάλας Μετόχι. Επειδή πρόκειται για θαλάσσια μεταφορά είναι πιο εύκολη η μέτρηση.
Δηλαδή:
Λιμάνι Ερμιόνης. Στοιχεία για τα 5 τελευταία χρόνια:
1). Πόσοι επιβάτες φύγανε για Ύδρα ή ήρθαν από Ύδρα με όλα τα μέσα. Με θαλάσσια ΤΑΧΙ, με πλοία της γραμμής, με τουριστικά πλοία, με έκτακτα δρομολόγια.
2). Ο όγκος και η αξία των εμπορευμάτων που κινήθηκαν προς και από Ύδρα μέσω φερυμπότ και άλλων μέσων.
3). Τι ποσοστό εμπορευμάτων αφορά τοπικό εμπόριο και όχι μεταφορά εμπορευμάτων από πρωτεύουσα ή άλλες περιοχές.
4). Τι άμεσο όφελος έχει η Ερμιόνη από αυτή την σύνδεση (εισπράξεις από τέλη κ.λ.π.) και τι έμμεσο (κίνηση στα μαγαζιά, μετάβαση εργαζομένων στην Ύδρα, κ.λ.π.)

Σκάλα Μετόχι. Στοιχεία για τα 5 τελευταία χρόνια:
Στοιχεία για τα ως άνω 1), 2), 3).

Συμβαίνει η σκάλα Μετόχι να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.
Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται η πραγματική σημασία αυτών των συνδέσεων, φαίνεται η δυναμική τους από την αύξουσα ή φθίνουσα πορεία των μεγεθών, φαίνεται η μεταξύ τους σχέση, δηλαδή το αν η χρήση της σκάλας Μετόχι παίρνει τα πάνω της.

Τι διαφορά κόστους για επιβάτες και εμπορεύματα έχει η
αποκλειστική χρήση της σκάλας Μετόχι σε σχέση με την αποκλειστική χρήση τους λιμένος Ερμιόνης.
Ποιες είναι οι προβλέψεις για την επόμενη 10ετια για την κίνηση επιβατών και εμπορευμάτων μεταξύ Ερμιονίδας – Ύδρας.

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να στηριχθεί η αναγκαιότητα ύπαρξης σκάλας Μετόχι και τα απολύτως αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν σε αυτήν. Και αν τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουμε 1000 ΙΧ και 10 Πούλμαν κατά μέγιστο παρκαρισμένα, δεν μπορεί να εγκριθούν έργα χωρίς να πηγαίνει πακέτο και το κρίσιμο θέμα του παρκαρίσματος με ασφάλεια. Δεν μπορεί να επαναληφθεί το κομφούζιο που γίνεται καλοκαίρι στην Κόστα.

Τέτοια στοιχεία και προβλέψεις δεν ακούστηκαν από μεριάς Δήμων Ύδρας και Ερμιονίδας, ούτε από τις Λιμενικές Επιτροπές τους. Τώρα πώς η Ερμιόνη συμπεραίνει ότι θα μαραζώσει το λιμάνι της και η οικονομία της δεν γνωρίζω. Αυτό που βλέπω είναι ότι η τάση (μετά την λειτουργία του βιολογικού που αποδείχθηκε η καλύτερη επένδυση) είναι να αποτραβηχτούν, αν είναι δυνατόν, όλα τα ερασιτεχνικά και επαγγελματικά σκάφη από Λιμάνι και Μαντράκια και να δώσουν τη θέση τους στα ιστιοπλοϊκά και στα κότερα που άρχισαν να κατακλύζουν τα λιμάνια μας. Και η μαρίνα που θα γίνει, λίγη θα αποδειχθεί για το μέλλον. Την επόμενη 10ετία η Πρωτεύουσα αλλάζει. Το τουριστικό της κέντρο μετατοπίζεται στην παραλιακή ζώνη από Σούνιο μέχρι Πειραιά. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού θα έχει προορισμό τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού, γιατί για Κυκλάδες δεν είναι εύκολο και ασφαλές.

Η σκάλα Μετόχι δεν έχει δα και καμιά σημαντική κίνηση. Η Ύδρα είναι έναν πεπερασμένος οικισμός δεν επεκτείνεται με εξοχικά και βίλες. Άρα ένας σχεδόν προκαθορισμένος αριθμός ΙΧ θα πηγαίνει στη σκάλα Μετόχι για να περάσει στην Ύδρα. Όλα τα άλλα (που ακόμα είναι στην πρόβλεψη) θα είναι τουριστών κυρίως της μίας μέρας ή του Σαββατοκύριακου. Και φαίνεται ότι με μικρή βελτίωση του δρόμου από Σταυρό μέχρι Ηλιόκαστρο θα προτιμούν αυτή την διαδρομή. Αυτό είναι κέρδος για την περιοχή και για όλη την Ερμιονίδα, γιατί σίγουρα θα την γυρίσουν και αυτήν. Τι έχει να χάσει η Ερμιόνη; Αν αυτό το τουριστικό ρεύμα των ΙΧ (ακόμη υποθετικό) εξυπηρετείτο από το λιμάνι της Ερμιόνης ήδη θα είχε χρόνια τώρα δημιουργηθεί. Άλλωστε η Ερμιόνη δεν έφτιαξε τον περιφερειακό της, ώστε να μην περνάνε τα αυτοκίνητα από την Ερμιόνη και να δυσκολεύουν τις λειτουργίες της;

Δυστυχώς καμιά προετοιμασία, καμιά παράθεση αξιόπιστη στοιχείων, καμιά αξιόπιστη πρόβλεψη με αριθμούς απ’ όλες τις πλευρές. Και να μη ξεχνάμε ότι τα χρήματα της όποιας βελτιωμένης σκάλας Μετόχι είναι των φορολογουμένων και όχι των Δήμων και των Λιμενικών Επιτροπών.
Είναι λοιπόν αναγκαίος ένας νέος κύκλος ειλικρινούς συνεργασίας των δύο Δήμων για να αποφασιστεί οριστικά το έργο «Σκάλα Μετόχι: σύγχρονη και ασφαλής σύνδεσης Ύδρας με την απέναντι ακτή», γιατί η Σκάλα Μετόχι υπάρχει και θα λειτουργεί, και αν καταργηθεί, απλά θα φυτρώσει, όπως γράφει και ο Γιώργος, μια άλλη σκάλα σύγχρονη 500 μέτρα πιο κει στην Τροιζηνιακή ακτή όπου ο Δήμος σκέπτεται και αποφασίζει.

Σημείωση: Η σκάλα Μετόχι αφορά κυρίως τα συμφέροντα της Θερμησίας, αλλά και του Ηλιοκάστρου – Λουκαϊτίου που θα είναι τα χωριά διέλευσης σε ρόλο Τραχειάς και Κολιακίου, ως προς το «εμπόριο επί του δρόμου». Το Δίδυμο, προς μεγάλη του τιμή, έχει απομονωθεί και βρίσκει το κέρδος του στο να πουλάει το γάλα και το στάρι του στην Τραχειά και το Κολιάκι προς μεταποίηση, μελλοντικά στο Λουκαΐτι και το Ηλιόκαστρο.
Αυτά τα χωριά, αυτές οι περιοχές δεν ενδιαφέρονται για το όλο θέμα;

Ιστορικά και βέβαια ψυχικά υπάρχει μεγάλη σύνδεση των Υδραίων με τους Ερμιονίτες, αλλά πάντα οι Ερμιονίτες ήταν πληρώματα στα πλοία των Υδραίων και ποτέ δεν συνέβη το αντίστροφο. Αυτοί έχουν έναν οικισμό καμάρι της Ελλάδας. Ας μη συμπεριφερόμεθα λοιπόν ως πλήρωμα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος