Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σε λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή κλείνει το 1ο Εξάμηνο Διοίκησης.

Του Βασίλη Γκάτσου
Τι γίνεται με την υλοποίηση του Προϋπολογισμού 2011;

Επισυνάπτω τον Προϋπολογισμό (συνοπτική Κατάσταση) του Δήμου Ερμιονίδας για το 2011.

Σε λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή κλείνει το 1ο Εξάμηνο Διοίκησης. Βέβαια μέσα σε αυτό το εξάμηνο παρέλαβε και συνένωσε διοικητικά δύο δήμους, έψαξε και έβαλε σε κάποια τάξη το προσωπικό και τα οικονομικά, άρχισαν να μαθαίνουν και οι Αιρετοί πως λειτουργούν οι αρκετά περίπλοκες διαδικασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρέλαβαν νέες αρμοδιότητες και ευθύνες, και πολλά άλλα.

Ο Προϋπολογισμός όμως πρέπει να εκτελεστεί και ο Δήμος πρέπει, όπου νάνε, να δώσει στη δημοσιότητα τον επισυναπτόμενο Προϋπολογισμό του 2011 και δίπλα στη στήλη με τα νούμερα να φτιάξει μια νέα που να έχει τίτλο «Πορεία Προϋπολογισμού το 1ο Εξάμηνο 2011», και σε κάθε κωδικό να αναγράφεται τόσο στα έσοδα και εισπράξεις όσο και στα έξοδα και πληρωμές το ποσοτικό επίτευγμα του 1ου Εξαμήνου.

Για παράδειγμα:

ΚΩΔ: 32. Το 2011 προϋπολογίσαμε ότι θα εισπράξουμε υπόλοιπα από βεβαιωμένα έσοδα 1 126 534 € και το 1ο Εξάμηνο εισπράξαμε τόσα.

ΚΩΔ: 81. Το 2011 προϋπολογίσαμε ότι θα πληρώσουμε για υποχρεώσεις ΠΟΕ 2 396 131 € και το 1ο Εξάμηνο πληρώσαμε τόσα.

Για κάθε κωδικό πρέπει να υπάρχει όχι μόνον αιτιολόγηση, αλλά και τι διορθωτικά μέτρα
θα λάβει κατά το 2ο Εξάμηνο ο Δήμος για να επιτύχει τον συγκεκριμένο στόχο που έχει βάλει στον προϋπολογισμό του.

Για παράδειγμα: Ας πούμε ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα ούτε μπορεί να πάρει δάνεια και έτσι το 1ο Εξάμηνο στον κωδικό 81 γράφει ότι πλήρωσε μόνον 300 000 € σε ιδιώτες και εταιρείες που τους χρωστάει χρήματα ο Δήμος. Φαίνεται με την πρώτη ματιά ότι ο προϋπολογισμός στον κωδικό 81 θα πέσει πολύ έξω. Μπορεί ο Δήμος να διορθώσει τα πράγματα στο 2ο Εξάμηνο; Ας πει πώς. Ας, για παράδειγμα, φωνάξει όλους όσοι έχουν να λάβουν και να τους πει ο Δήμαρχος: Τα υλικά και οι υπηρεσίες που μας προμηθεύσατε και τα έργα που μας κάνατε γίνανε σε περίοδο πριν την κρίση (που όλοι μας είμαστε βουτηγμένοι στη σοσιαλίζουσα και φιλελευθεριάζουσα χαρά των δανεικών), οπότε και υπερτιμημένα ήταν, αλλά πλέον ο Δήμος δεν έχει να σας δώσει λεφτά. Ποιοι από σας προτιμάτε να πάρετε το 2ο εξάμηνο το 50% αυτών που σαν χρωστάμε και μετρητά; Είναι μια πολιτική αυτή για να πετύχει ο προϋπολογισμός. «Κούρεμα» το λέμε σήμερα.

Αυτό είναι πληροφόρηση, συνέπεια και σεβασμός στον δημότη. Είναι όμως και υποχρέωση της μειοψηφίας του Δήμου Ερμιονίδας, η οποία «ελέγχει την εξουσία» να το ζητήσει. Έτσι αρχίζει να αλλάζει ένας Δήμος.

Σημείωση αμπελοφιλοσοφίας: Οι δημοτικές καλλικράτειες εκλογές έγιναν μέσα στην κρίση. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών και φυσικά των υποψηφίων είχε την εντύπωση ότι μπόρα είναι ....θα περάσει, και ότι πάλι η χώρα με κάνα δυο φακιρικά, πάλι θα τραβούσε το δρόμο της δόξας. Έτσι και οι εκλεγέντες, μειοψηφίας και πλειοψηφίας, πίστευαν ότι η νέα δημοτική αρχή δεν έχει να κάνει τίποτε άλλο από το να δανείζεται και να τρέχει σε κομματικούς και διοικητικούς γνωστούς και φίλους για κονδύλια και ενισχύσεις για τα μεγάλα οράματα φραγμάτων Τζερτζελιάς, Αναβάλου, βιολογικών σταθμών, μαρινών, και για την πάγια μικροπολιτική διορισμών μονίμων και εκτάκτων, εξόδων προς κάθε κατεύθυνση και εσόδων ....προς καμιά κατεύθυνση.
Τώρα ήλθε η απότομη προσγείωση όλων μας, αλλά και του Δήμου ο οποίος όμως δεν χάνει με κανένα τρόπο το ρόλο του τοπικού πλοίου και της τοπικής πολιτείας. Ρόλος αληθής και ιστορικά αξιωμένος. Να προσγειωθεί και να τον αναλάβει. Γιατί όταν το πλοίο είναι αξιόπλοο και ξέρει που πάει, έτσι ταξιδεύουν μαζί του και οι επιβάτες. Και όταν η πολιτεία ευημερεί, ευημερούν και οι πολίτες της ομοίως. Οι αρχαίοι πρόγονοι τα λέγανε αυτά.
Και στο μικρό μας πλοίο, στη μικρή μας κοινωνία, την Ερμιονίδα, ο καθένας μόνος του λίγα πράγματα μπορεί να πετύχει.
Ο Δήμο ο αληθής είναι ελπίδα.

Έρρωσθε,
Βασίλης Γκάτσος