Προτείνει η Έλλη Βασιλάκη Τα καρτούν ζωντανεύουν:
17 έως 23 Μαρτίου 2011 Ταινιοθήκη της Ελλάδος,(Ιεράς Οδού 84 / Μετρό: Στάση Κεραμεικός / Τηλ.: 210 3612046)
η Ταινιοθήκη της Ελλάδας φιλοξενεί 146 ταινίες κινουμένων σχεδίων της νέας γενιάς καλλιτεχνών και σπουδαστών από 38 χώρες .
Με γνώμονα την υψηλή αισθητική, την τεχνική αρτιότητα και τη σεναριακή πληρότητά τους, οι ταινίες χωρίζονται σε τρία τμήματα: Διεθνές Τμήμα (88 ταινίες), στο Σπουδαστικό Τμήμα (36 ταινίες) και στο Ελληνικό Τμήμα (22 ταινίες).Επίσης, περισσότερες από πενήντα ταινίες θα προβληθούν στα μη διαγωνιστικά προγράμματα: Πανόραμα Ταινιών από διάφορες χώρες, Συλλογή Ταινιών Κινούμενων Σχεδίων παραγωγής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Επιλογή Βραβευμένων Ταινιών στο 6ο China International Cartoon and Animation Festival 2010.
Συμμετέχουσες χώρες με ταινίες είναι οι Κίνα, Δανία, Iσραήλ, Κροατία, Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Ταϊβάν, Φινλανδία, Ιορδανία, Βρετανία, Νότιος Αφρική, Βραζιλία, Ιαπωνία, Ιράν, Χιλή, Γερμανία, Ολλανδία, Γεωργία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Αυστραλία, Εσθονία, Ισπανία, Ελβετία, Καναδάς, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιταλία, Ρουμανία, Γκάνα, Βουλγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Κύπρος, ΗΠΑ, Σερβία, Ιρλανδία και Τουρκία.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και η ημερίδα «Οπτικοακουστικά Μέσα και Εκπαίδευση-Η οπτικοποίηση της αφήγησης: Από τον Τριβιζά στο Logicomix».
Πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες προσεγγίζουν το θέμα μέσα από τα γνωστικά αντικείμενά τους.
Ανάμεσά τους οι Παναγιώτης Κυριακουλάκος, λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλέκος Παπαδάτος, σκηνοθέτης-κομίστας, Δημήτρης Πατρίκιος, σκηνοθέτης και η Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχουν επίσης κληθεί να λάβουν μέρος τόσο ο Απόστολος Δοξιάδης, σκηνοθέτης-συγγραφέας και δημιουργός του LOGICOMIX, όσο και ο Ευγένιος Τριβιζάς, καθηγητής εγκληματολογίας στο Reαding University και συγγραφέας δημοφιλέστατων παιδικών βιβλίων.
Τα έπαθλα του φεστιβάλ animation της Αθήνας είναι ειδικά σχεδιασμένα από τη γλύπτρια και καθηγήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αφροδίτη Λίτη.
Newsroom ΔΟΛ