Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Βασίλης Γκάτσος: Αντιγραφή από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που ενδιαφέρει όλους μας στην Ερμιόνη.

 Το παρακάτω ενδιαφέρει όλους μας.

Ο Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης ασχολείται και με επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων μεγάλης προστιθέμενης αξίας.
Ο Δήμος νομίζω ότι έχει την υποχρέωση να τον επισκεφθεί, να εκθέσει τα αγροτικά ζητήματα του τόπου μας και ιδιαίτερα της Ερμιόνης και να τον προτρέψει να ασχοληθεί και με τα δικά μας προϊόντα. Δεν έχει να χάσει κάτι ο Δήμος.
Επίσης ο Δήμος από ότι θυμάμαι έχει ένα ελάχιστο ποσοστό μετοχών στο όλο εγχείρημα. Άλλωστε πιστεύει ότι αυτή η Μαρίνα είναι ζωτικού συμφέροντος για την Ερμιόνη.
Ε, αφού είναι, δεν πρέπει υπεύθυνα με ανακοινώσεις του να ενημερώνει τους δημότες για την εξέλιξη της επένδυσης και για τις απόψεις του στη νέα διαβούλευση της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων;

Βασίλης Γκάτσος


Νίκος Βαρδινογιάννης: «Τρέχει» το project αναμόρφωσης της Μαρίνας Ερμιόνης – Επένδυση 20 εκατ. ευρώ

Το έργο διαχειρίζεται το family office Tethys του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη

SHARE
Ρεπορτάζ
Λάμπρος Καραγεώργος
29.11.2024 | 07:00

Ένα ακόμη βήμα για την δημιουργία της Μαρίνας Ερμιόνης συνιστά η νέα περιβαλλοντική μελέτη που αφορά στην τροποποίηση και ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο «Τουριστικός Λιμένας (Μαρίνα) Ερμιόνης».

Το έργο αναπτύσσει η εταιρεία Ερμιονίδα ΑΕ στην οποία την πλειοψηφία έχει το family office Tethys του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη ενώ ποσοστό 25% διαθέτει και η EMMA Capital.

Από την Ρόδο έως την Κέρκυρα – «Αλλάζουν πίστα» οι μαρίνες με επενδύσεις άνω των 500 εκατ.

H επένδυση υπολογίζεται σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ και όπως τονίζεται στην περιβαλλοντική μελέτη που είναι σε δημόσια διαβούλευση με την προτεινόμενη τροποποίηση, στη θαλάσσια ζώνη της μαρίνας επιφάνειας 96,3 στρεμμάτων περίπου, δημιουργούνται συνολικά 256 θέσεις ελλιμενισμού (231 μόνιμες και 25 εποχιακές) για σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών και μήκους έως 60m.

Η υπό ίδρυση Μαρίνα Ερμιόνης βρίσκεται στις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου εντός του Κόλπου της Ύδρας και συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό μυχό του όρμου ‘’Λιμένας Ερμιόνης’’ και γειτονεύει με τον παραδοσιακό οικισμό της Ερμιόνης. Η υπό εξέταση μαρίνα θα είναι μία από τις σημαντικότερες υποδομές θαλάσσιου τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Πελοποννήσου, εξυπηρετώντας την ήδη υπάρχουσα σημαντική κίνηση και ζήτηση για ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή των ακτών της Αργολίδας.

Η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων αφορά σε μικρής κλίμακας αλλαγές στο σχεδιασμό του έργου προκειμένου για τη βελτιστοποίησή του.

Τι προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο

Στη χερσαία ζώνη της μαρίνας, επιφάνειας 20,4 στρεμμάτων περίπου, διακρίνεται ένα Οικοδομικό Τετράγωνο (Ο.Τ.), όπως και στην ισχύουσα χωροθέτηση. Η μέγιστη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στη μαρίνα ανέρχεται σε 2.335 τ.μ. και αφορά σε κτιριακές υποδομές διοίκησης της μαρίνας, εμπορικών χρήσεων, χώρων εστίασης, τουριστικά καταλύματα (μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, διαμερίσματα) και υποστηρικτικές κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία της μαρίνας.

Η μαρίνα θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τον άνετο και ασφαλή ελλιμενισμό των ελλιμενιζόμενων σκαφών, καθώς και την εξυπηρέτηση των επιβαινόντων σε αυτά και των επισκεπτών της γενικότερα, προσφέροντας ένα ευχάριστο και ποιοτικό περιβάλλον αναψυχής.

Επίσης εντός της μαρίνας διαμορφώνονται συνολικά τουλάχιστον 2.000 τ.μ. χώρων πρασίνου. Η διάταξη και ο σχεδιασμός των υποδομών της χερσαίας ζώνης θα πρέπει να εξασφαλίζει τη λειτουργική διασύνδεση υποδομών, δικτύων, κτιριακών συνόλων, χώρων πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Το σύνολο των κτιριακών υποδομών και των χερσαίων διαμορφώσεων θα είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ.

Αναβάθμιση της περιοχής

Όπως τονίζεται στη μελέτη με την προτεινόμενη τροποποίηση χωροθέτησης της μαρίνας επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

  Αναβάθμιση της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας, με την αύξηση των διαθέσιμων θέσεων ελλιμενισμού που αφορούν σε μεγαλύτερα σκάφη αναψυχής.
  Βελτίωση της οργάνωσης της χερσαίας ζώνης της μαρίνας κυρίως σε ότι αφορά την οργάνωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και τη στάθμευση οχημάτων.
  Αναβάθμιση των υποδομών της μαρίνας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, και ιδίως στην περιοχή μελέτης.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του όρμου ‘’Λιμένας Ερμιόνης’’ ελλιμενίζεται επ’ αγκύρα σημαντικός αριθμός σκαφών αναψυχής κατά τη θερινή περίοδο, δεδομένου ότι η περιοχή της Ερμιόνης αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουρισμού και αναψυχής. Επομένως, η λειτουργία της Μαρίνας Ερμιόνης θα αναδείξει την δυναμικότητα της περιοχής και θα αναπτύξει με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση του επιπέδου του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


Την Τετάρτη 27/11 και τη Πέμπτη 28/11/2024 το Ιστορικό Λαογραφικό κέντρο Κρανιδίου υποδέχτηκε τους μαθητές των Στ΄ τάξεων του 1ουκαι 2ου Δημοτικού Σχολείου Κρανιδίου στα πλαίσια συμμετοχής του στην Επετειακή εκδήλωση μνήμης για τον Μεγάλο Αγωνιστή της Εθνεγερσίας του 1821, Παπαρσένημε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιαςεκπαίδευσης.



Με επίκεντρο την μόνιμη συλλογή που αφορά προσωπικά αντικείμενα του ήρωα την περίοδο του Αγώνατα παιδιά έρχονται σε επαφή με τηνιστορία του τόπου τους συμμετέχοντας σε οργανωμένες δραστηριότητες μέσω των οποίων τους παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, να μάθουν μέσω της έρευνας και της ανακάλυψηςνακαλλιεργήσουν την ευαισθησία για το ωραίο και τα έργα των ανθρώπων, προωθώντας τις αξίες της δικαιοσύνης, της κοινωνικής ένταξης και της αλληλεγγύης.



Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιστορικού Λαογραφικού Κέντρου Κρανιδίου σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την εμψυχώτρια/παιδαγωγό Κα Μέξη Ευγενία.

Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Ερμιονίδας Κο Γ. Γεωργόπουλο, ο οποίος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.


Ευχαριστούμε επίσης τους εκπαιδευτικούς,Τσιρτσίκου Δέσποινα, Κοντοκάλη Δημήτρη, Πάζιου Αλίκη, που συνόδευσαν τους μαθητές.


 

                                         Η Εθελοντική Ομάδα

                              του Ιστορικού Λαογραφκού Κέντρου Κρανιδίου

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Πορτρέτα πολιτικών: Καταληκτική διά ζώσης ημερίδα

 



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας διοργανώνει το 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνει 40 χρόνια παρουσίας, σειρά 11 διαδικτυακών διαλέξεων και 1 καταληκτικής διά ζώσης ημερίδας ώστε να παρουσιαστούν τα πορτρέτα των πολιτικών οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους.

Στη δια ζώσης Ημερίδα, εκλεκτοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί ερευνητές θα συζητήσουν όχι μόνο για το παρελθόν και το παρόν αλλά και το μέλλον της πολιτικής στην Ελλάδα.

Η είσοδος είναι δωρεάν και δεν απαιτείται προεγγραφή.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Η πόλη αυτή τη νύχτα»

 


όλοι(;!) στον μεγάλο πεζόδρομο και στις πλατείες, οι περισσότεροι με πυτζάμες και νυχτικά ή μ΄ ό,τι βρήκανε μπροστά τους, κάποιοι κουκουλωμένοι με καμιά κουβερτούλα, άλλοι στραγγαλίζοντας στην αγκαλιά τους -απ΄ τον φόβο τους- τα ξεμαλλιασμένα απ΄ τον ύπνο παιδιά τους, ή κρατώντας παραμάσχαλα το κλουβί με τ΄ ανήσυχα μα βουβά πιά ζεμπράκια, παπαγαλάκια ή καρδερίνες (αφού γάτες και σκύλοι έχουν έγκαιρα λουφάξει στις κρυψώνες τους), ηλικιωμένοι υποβασταζόμενοι ή κουβαλώντας ένα καθισματάκι ή και τα χρειώδη όσοι προλάβανε, στριγκλιές κι ουρλιαχτά που αντί να ξορκίζουν το κακό, σπέρνουν τον πανικό, αλλού σταυροκοπήματα κι αλλού βλαστήμιες, 

να και κάποιοι καθυστερημένοι δώθε-κείθε που στην αρχή από αμφιβολία και καπάκι από τρομάρα δεν το τολμήσανε, 
πεσμένα δέντρα, κολώνες, ταμπέλες, γλάστρες και άλλα τζιτζιμπλίκια από μπαλκόνια, σωριασμένα τραπεζοκαθίσματα και ζαρντινιέρες στα πεζοδρόμια, τουμπαρισμένα μηχανάκια κι ανεβασμένα σε πρεβάζια αυτοκίνητα, γκρεμίδια ολόγυρα και σύννεφο η σκόνη, ρεύμα κομμένο από το πρώτο θυμωμένο βρουμ, κομμένες κι οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας, 
σκοτάδι, βουβαμάρα και φασαρία μαζί, πιό σκοτάδι ακόμα, τρεμούλα και πνιχτό αναφιλητό, αντάρα και σαν κατάρα που ΄καμε το κομμάτι της και καραδοκεί(;) ...