Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Βασίλης Γκάτσος : Καλοκαιρινά 2023. Α΄ ΜΕΡΟΣ

 


(Μετά τις εκλογές για να μην επηρεαστούν  οι ψηφοφόροι)


1). Οι κόκκινες σημαδούρες μπήκαν στις θέσεις τους προσφέροντας προστασία από τα κότερα κ.λ.π. Κάλυψαν την ακτή από Αγιογιάννη έως Πρώτη Μπανιέρα Μάστρογιάννη και από μαντράκι του μπαρμπα Προκόπη Φολώκα έως μπανιέρα Γκουριμέσι. Μερικές και πάλι έφυγαν από τη θέση τους αλλά επανατακτοποιήθηκαν.
Έτσι τα κότερα κατά κανόνα πλέουν τουλάχιστον 50 μέτρα πέρα από τις σημαδούρες και όλοι κάνουν άνετα το μπάνιο τους.

2). Πολλά κότερα, ιδιαίτερα τα ταχύπλοα και τα πολύ μεγάλα, δεν κόβουν ταχύτητα από Αγιογιάννη μέχρι Μαντράκια με αποτέλεσμα να έρχεται μεγάλο κύμα στις μικρές μπανιέρες και τα βράχια. Πολλά τα επεισόδια που το κύμα πήρε τσάντες, ρούχα, πέδιλα κ.λ.π. που αφήνουν οι κολυμβητές στην ακτή. Μάλλον πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες: "Προσοχή, μην αφήνετε τα ρούχα σας χαμηλά στην ακτή, γιατί έρχεται κύμα μεγάλο από κότερα".
Τα κύματα αυτά είναι επικίνδυνα και για μικρά παιδιά που παίζουν στις μικρές αμμουδιές και οι γονείς εξέφραζαν την ανησυχία τους. Το Λιμεναρχείο μάλλον πρέπει να επέμβει με κάποιο τρόπο, γιατί ναι μεν μπορεί να υπάρχει σχετικός κανονισμός να ρίχνουν την ταχύτητα τα σκάφη, αλλά στην πράξη δεν συμμορφώνονται όλοι.

3). Κάτι που πλέον ξενίζει και στενοχωρεί τους Ερμιονίτες. Τα κυρίως Μαντράκια αρχίζουν από την γλίστρα του παλιού ναυπηγείου του μπαρμπα Γιάννη Κοτταρά και τελειώνουν στο μαντράκι  του  μπάρμπα Φολώκα. Εδώ αράζουν όλα τα κότερα τα τουριστικά μικρά και μεγάλα, ενώ αρόδου στέκουν τα πολύ μεγάλα και πολυτελείας.
Το ερώτημα προς το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας και το Λιμεναρχείο Ερμιόνης είναι: Ως τι είναι χαρακτηρισμένη αυτή η περιοχή; Είναι λιμένας; Είναι ένα μέρος της λιμένας και το υπόλοιπο μαρίνα; Υπάρχουν τμήματα που δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε μπορεί ο καθένας επαγγελματίας ή ερασιτέχνης ψαράς να αράξει το σκάφος του; Επιτρέπεται το κολύμπι σε όλη την ακτή των Μαντρακιών; Ή επιτρέπεται σε συγκεκριμένα τμήματα; Επιτρέπεται το κολύμπι στα ανοικτά της ακτής των Μαντρακιών δηλαδή σε απόσταση 50, 100, 200 μέτρων και βάλε; Επιτρέπεται η κίνηση ταχυπλόων φουσκωτών τύπου κρισκάφ και τζετ στα Μαντράκια και, αν ναι, σε ποια απόσταση από την ακτή; Και γιατί τότε δεν υπάρχουν κόκκινες σημαδούρες για να προστατεύουν τους κολυμβητές;

4). Διότι συμβαίνουν τα εξής: Υπάρχει στη γλίστρα του μπάρμπα Γιάννη Κοτταρά σκάλα μεταλλική για να διευκολύνονται οι κολυμβητές. Δημοτική ή ιδιωτική αδιάφορο. Υπάρχει πάντως. Εδώ κάνουν το μπάνιο τους λίγοι Ερμιονίτες και οι περισσότεροι τουρίστες προερχόμενοι από τα κότερα. Ακριβώς δίπλα στην προβλήτα δένουν κότερα, ανεμότρατες, γρι γρι κ.λ.π.
Μπάνιο και στην περιοχή του μαντρακιού του μπάρμπα Φολώκα και μάλιστα βραδινές ώρες. Και εδώ μεταλλική σκάλα.
Στα ανοικτά, δηλαδή 100 - 200 μέτρα από την ακτή έρχονται κότερα μεγάλα και πλούσια, ανάβουν τα υποβρύχια φώτα τους και όχι μόνον κάνουν μπάνιο γύρω από αυτά, αλλά κατεβάζουν ταχύπλοα που οργώνουν τη θάλασσα μέχρι την ακτή με φοβερές ταχύτητες.
Αλλά και στον χώρο όπου δένουν τα κότερα το ένα δίπλα στο άλλο, δίνουν οι τουρίστες των κοτέρων βουτιές, ιδιαίτερα οι νέοι, κάνουν το μπάνιο τους γύρω από το κότερο, ενώ με μάσκες κινούνται κατά μήκος της "παράταξης" των κοτέρων.
Πουθενά δεν υπάρχουν πινακίδες που να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν το κολύμπι, να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν το άραγμα σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ψαράδες, πουθενά δεν γράφει κάτι για την ποιότητα του θαλασσινού νερού.
Ως εκ τούτου οι Ερμιονίτες και μάλιστα οι παλιοί νιώθουν ότι με την ταφόπλακα του τσιμέντου και τις προκυμαίες, στερήθηκαν τα Μαντράκια ως χώρο και την παλιά ελευθερία να έχουν τις βαρκούλες τους και να κάνουν ελεύθερα μπάνιο, υπέρ του "τουρισμού". Αλλά βλέπουν ότι για τους τουρίστες των κοτέρων όλα επιτρέπονται, ή για όλα τους κάνουμε τα στραβά μάτια.

5). Ήδη στα Μαντράκια έχουν κλείσει  ή δεν αξιοποιούνται 7 μεγάλα καταστήματα, ενώ έχουν απομείνει σε λειτουργία περίπου 11.  Όμως όταν έρχονται τα κότερα βγάζουν το λιγότερο 300 άτομα "πελατεία" μόνο στα Μαντράκια 4 μέρες περίπου την εβδομάδα, και αυτό για περίπου 5 μήνες.
Σε αυτήν την πελατεία απέβλεπαν άλλωστε και οι εκεί καταστηματάρχες. Δηλαδή θα βγουν, θα πιούν καφέδες και ποτά, θα φάνε μουζάκα, σουβλάκι με τζατζίκι και ελληνική σαλάτα και θα δοκιμάσουν τα περίφημα (;) τοπικά πιάτα και σπεσιαλιτέ (;). Μάλλον δεν συμβαίνει αυτό. Πάνε από το Λιμάνι, αγοράζουν τα απαραίτητα από τα σούπερ μάρκετ, τα μπακάλικα και μανάβικα, και τρώνε "on the board" στο άνετο κατάστρωμα του κοτέρου.
Διότι, όπως απεδείχθη, ο τουρισμός αυτού του είδους είναι για τους ξένους με μετρημένο εισόδημα, χώρια που πολλά κότερα έρχονται με το ψυγείο τους τίγκα από τις μαρίνες της Πρωτεύουσας.
Επίσης απεδείχθη ότι πάρα πολλοί Ερμιονίτες αλλά και από ξηράς επισκέπτες δεν κάθονται στα κέντρα των Μαντρακιών να φάνε έχοντας απέναντι το πάρκιν των θαλασσίων τροχόσπιτων, που όχι μόνον φράσσει την μαγευτική θέα του κόλπου, αλλά τους υποχρεώνει να παρακολουθούν και τα επί των κοτέρων - τροχόσπιτων δρώμενα.
Αυτό δεν συμβαίνει στο Λιμάνι, όπου τα λίγα κότερα είναι πολύ μακριά, δίπλα σου είναι βάρκες και τρεχαντήρια και υπάρχει ελεύθερη θέα. Σε όλα τα κέντρα του Λιμανιού ναι μεν τα προς το δρόμο τραπέζια έχουν θόρυβο, περιορισμένη θέα κ.λ.π. αλλά τα προς τη θάλασσα .... είναι τελείως αλλοιώς!

6). Έχει αρχίσει και αναπτύσσεται η περιορισμένη μίσθωση σπιτιών και στην Ερμιόνη. Η συνοικία Μπίστι (από Δημαρχείο έως δασάκι Μπιστιού) έχει σαφέστατο πλεονέκτημα πάρκιν και τις μπανιέρες στα πόδια της. Αυτό δεν συμβαίνει για το Λιμάνι, Μαντράκια και κυρίως την "ορεινή" Ερμιόνη. Πρέπει να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να πάνε για μπάνιο Ντάρδιζα - Κουβέρτα - Πετροθάλασσα. Στα διαφημιστικά τους γράφουν "δίπλα στη παραλία των Μαντρακιών με τα παραδοσιακά σκάφη, ιδιωτικό ή σκέτο πάρκινγκ, απεριόριστη θέα στη θάλασσα"  ο πελάτης αντιλαμβάνεται παραλία για μπάνιο, δίπλα σε βάρκες παπαδιές και τρεχαντήρια, άνετο παρκάρισμα, και εισπράττει τσιμεντοστρωμένη παραλία, πάρκινγκ όνειρο θερινής νυκτός, θέα 60 κότερα - τροχόσπιτα θαλάσσης.
Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν από τουρισμό μέσα στον οικισμό της Ερμιόνης αν τα Μαντράκια ήταν με χώμα .... και με μαντράκια, με τις βαρκούλες, τις κούντουλες και τα τρεχαντήρια, χωρίς αυτοκίνητα και μηχανάκια, χωρίς τους δρόμους προς Μπίστι και προς Μαγγούλα, όπως ήταν δηλαδή το 1955; Ένα πραγματικό ψαροχώρι, ένας ελεύθερος παιδότοπος, χώρος για μπάνιο δύο βήματα από το σπίτι, και τεράστιος χώρος για όντως παραδοσιακά καταστήματα επί του κύματος; Από οικονομικής άποψης ένα χρυσωρυχείο για την Ερμιόνη;

7). Ο Δήμος (το Λιμενικό Ταμείο) ξεκόλλησε τον βράχο τον επικίνδυνο στη μπανιέρα Κουλούρι και τον έριξε στη θάλασσα, μαζί με άλλους δύο που θεωρήθηκαν άκρως επικίνδυνοι. Έπραξε σωστά και γρήγορα αλλά στη μικρή αμμουδιά έπεσαν και πολλά μπάζα και πέτρες μικρότερες. Το καλοκαίρι φοβόταν ο κόσμος να κάνει εκεί μπάνιο, ιδιαίτερα οι ξένοι που νόμιζαν ότι τα βράχια έχουν πέσει μόνα τους.
Υπάρχουν και άλλα μικρά βράχια που θέλουν "κατεδάφιση" από τη μεριά της θάλασσας. Το Λιμενικό ταμείο πρέπει να καθαρίσει την αμμουδιά και να αφήσει μόνο τα 3-4 μεγάλα βράχια μέσα στη θάλασσα που προσθέτουν στο τοπίο αισθητικά. Επίσης πρέπει να κάνει τον βραχισμό ασφαλή, κτίζοντας προφανώς κάποια πεζούλα από τη μεριά της θάλασσας, ρίχνοντας μπετόν στις σχισμές των βράχων κ.λ.π., έργο ειδικών μηχανικών πλέον. Πρέπει να είναι αλλά και να φαίνονται ασφαλής η μπανιέρα.
Αυτό δεν έγινε αυτόματα. Το πρόβλημα ήταν βέβαια γνωστό αλλά στις 8/3/2023 έκανα την παρακάτω αίτηση με email στον Δήμο και είναι γεγονός ότι έπραξαν τα δέοντα και γρήγορα. Αρκεί να ολοκληρωθούν για μια μπανιέρα ασφαλή.
Κλάδεψαν και τα πεύκα. Όμως με τις μεγάλες βροχές το μεγάλο πεύκο πάνω από τη μπανιέρα Μαδέρι έπεσε κάτω. Τα πεύκα κατά μήκος του δρόμου ουσιαστικά είναι πάνω στα βράχια και στο λίγο χώμα από της μπάζα της διάνοιξης του δρόμου. Όσο μεγαλώνουν γίνονται επικίνδυνα εκτός και αν κλαδευτούν από πάνω πολύ, να γίνουν δηλαδή χαμηλά.
Όσο για τους ξενόφερτους κάκτους με τα φοβερά αγκάθια είναι απορίας άξιο γιατί δεν τους ξηλώνει ο Δήμος. Πρέπει να γίνει πρώτα κάποιο ατύχημα;
Φαίνεται ότι αν ο Δήμος λαμβάνει με τρόπο διαδικαστικά έγκυρο παράπονα και επισημάνσεις δημοτών, τις εξετάζει και ενεργεί. Ας εκμεταλλευτούμε τον τρόπο αυτόν.

Βασίλης Γκάτσος


Προς Δήμο Ερμιονίδας
Τμήμα Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας, Ανακύκλωσης και Συντήρησης Πρασίνου.
Κύριον Πασιαλή Βασίλειο.

Αποστολέας του email: Βασίλειος A. Γκάτσος, Δημότης Ερμιόνης.

08-03-2023

Επισήμανση επικινδύνων καταστάσεων στην Ερμιόνη.


Καλημέρας σας,

Στην επισυναπτόμενη φωτογραφία σάς επισημαίνω 3 σημεία μεγάλης επικινδυνότητας στη νότια πλευρά του Μπιστιού Ερμιόνης, μεταξύ του κέντρου Μίζη και της πλαζ Μαδέρι.

Συγκεκριμένα:
1. Μετά το κέντρο του Μίζη και κάτω από τον δρόμο, υπάρχει πυκνότατη συστάδα κάκτων με φοβερά αγκάθια. Αν ένα παιδί παρεκκλίνει του δρόμου παίζοντας, ή ένας ποδηλάτης βγει εκτός δρόμου και πέσει πάνω τους, θα τραυματιστεί σοβαρά. Ο γράφων έχει πέσει σε τέτοιους κάκτους και γνωρίζει τις συνέπειες. Οι κάκτοι αυτοί είναι ξενικό είδος, δεν υπήρχαν εκεί, και φύτρωσαν γιατί κάποιοι πέταξαν εκεί κάποια κομμάτια καθαρίζοντας τον κήπο τους. Πέραν αυτού, συγκρατούν όλα τα σκουπίδια και φυσικά είναι αδύνατο και επικίνδυνο να τα μαζέψει η υπηρεσία του Δήμου.

2. Στη συνέχεια, αμέσως μετά από το κέντρο του Τζιέρη  και μπροστά από την οικία Ηρώς Λαζαρίδη, 4-5 πεύκα έχουν γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό που, αν με αέρα πιάσουν φωτιά, οι φλόγες και οι καπνοί θα αγκαλιάσουν τα απέναντι σπίτια με απρόβλεπτες συνέπειες. Πριν 2 χρόνια με τον αέρα έσπασε μια τεράστια κλάρα βάρους πάνω από 1000 κιλά και ευτυχώς έτυχε να μη βρίσκεται κανένας από κάτω της.

3. Λίγα μέτρα μετά τη συστάδα αυτών των πεύκων, υπάρχει μεγάλος βραχισμός επί του οποίου έχει χρόνια φυτρώσει μια αγριοχαρουπιά. Με τις ρίζες της έχει ρωγματώσει ένα κομμάτι βράχου βάρους 3-4 τόνων και είναι ζήτημα χρόνου αυτός να καταπέσει στην αμμουδιά κάτω από τον βραχισμό, όπου είναι πολυσύχναστη πλαζ ιδιαίτερα για παιδιά. Οι μητέρες προσπαθούν να εμποδίζουν τα παιδιά τους να πάνε κάτω από αυτόν τον βράχο, δηλαδή αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, και αν πάτε να δείτε την πλαζ θα δείτε 3-4 κομμάτια μεγάλων βράχων που έχουν καταπέσει παλιά από την ίδια αιτία, το ένα μάλιστα όταν ο γράφων ήταν παιδί, περί το 1955. Πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Τα ως άνω 3 επικίνδυνα σημεία, όσο και την επικινδυνότητά τους, έχω κατά καιρούν επισημάνει σε αναρτήσεις μου σε τοπικά ιστολόγια, αλλά δεν έχω δει καμία ενέργεια ούτε από την Κοινότητα Ερμιόνης, ούτε από τον Δήμο μας.
Τώρα σας τα υποβάλλω αρμοδίως, αναμένοντας τις ενέργειές σας και την απάντησή σας, πιστεύοντας ότι ορθό είναι να ενημερωθεί σχετικά και ο Δήμαρχος.

Με εκτίμηση,
Βασίλειος Γκάτσος