Τα βασικά μας προβλήματα είναι:
1). Η Οργάνωση του Δήμου σύμφωνα με διεθνή πρότυπα διοίκησης (ISO). Σε αυτήν την οργάνωση εμπεριέχεται και η ορθή πληροφόρηση, με δείκτες παρακολούθησης αποτελεσμάτων και δράσεων του Δήμου. Το βάζω πρώτο, γιατί είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη ανασυγκρότησης και προόδου. Ποτέ στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκοψε επιχείρηση ανοργάνωτη.
Αναγκαία και η επίγνωση των αιρετών κυρίως δημάρχου, αντιδημάρχων, προέδρων, ότι η εκλογή και μάλιστα με πολλούς ψήφους δεν τους μεταλλάσει αυτόματα σε επαΐοντες επί παντός επιστητού. Πέφτοντας σε αυτήν την παγίδα της εξουσίας (υπάρχει σωρεία παγίδων) βλέπουν τους όντως επαΐοντες και έμπειρους στο στίβο της ζωής ως συμπλήρωμα και επιβεβαίωση της μετάλλαξής τους. Αυτό εμποδίζει τη δημιουργία επιτροπών δημοτών και πολιτών με επάρκεια σε διάφορους τομείς, ώστε να προσφέρουν μεγάλο έργο μέσω του Δήμου στον τόπο μας.
2). Συνεταιρικό και συνεργατικό πνεύμα στην Ερμιονίδα, κατά τόπους και εν συνόλω. Είμαστε στη νοοτροπία "κόκα αρβανίτικη". Ο καθένας μόνος του. Έχουμε όμως δείξει κατά καιρούς εξαιρετικό πνεύμα συνεργασίας στην παραγωγή (Σφουγγαράδες στη Μπαρμπαριά, τσέτες, αλωνιστική και αγροτικός σύλλογος Ερμιόνης, σύλλογος αλιέων, συλλογική εκμετάλλευση λιμνοθάλασσας Θερμησίας κ.α.). Σήμερα το πνεύμα έχει κάνει φτερά, οπότε ο Δήμος ως συλλογική οντότητα έχει μεγάλη ευθύνη να το εμφυσήσει εμπράκτως στους παραγωγικούς δημότες του. Αν αυτό το πετύχει, συγχρόνως με την οργάνωσή του, μπορεί να γεννηθεί μια καινούργια Ερμιονίδα.
3). Νερό άρδευσης. Αν όλοι οι αγρότες μας εξασφαλίσουν φθηνό και καλό νερό η Ερμιονίδα βάζει τη βάση τής οικονομικής της απογείωσης. Αν δε το νερό αυτό το εξασφαλίσουν και τα εξοχικά, τότε θα γίνουν και αυτά μόνιμη πηγή πλούτου για τους ντόπιους. Εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται και όλα τα αναγκαία έργα.
4). Εθνική οδός που από τα Δερβενάκια μέσω Ναυπλίου - Δρεπάνου - Ιρίων - Σαλαντίου - θα μας φέρνει σε μια ώρα στο Κρανίδι. Ζωτικής σημασίας και για τα νησιά μας, μελλοντικά και για την Τροιζηνία. Ο δρόμος αυτός θα μας συνδέσει επιτέλους και με Ναύπλιο - Άργος - Αργολικό Κάμπο.
5). Πόσιμο νερό. Αν πρόκειται μόνο για το νερό που πίνουμε, έχουμε πολύ καλό νερό σε μπουκάλια. Θέμα κόστους είναι. Αφού ο Δήμος και η Περιφέρεια δεν ικανοποιούν αυτή τη ζωτική ανάγκη με πόσιμο νερό στις βρύσες μας, ας το επιδοτούν ως ένα σημείο και ας φτάνει στην οικογένεια 0,3 ευρώ η εξάδα. Μια χαρά θα είμαστε. Όμως στα σπίτια μας και τους κήπους μας θέλουμε καλό νερό και για τις ανάγκες του σπιτιού και του κήπου. Είναι ζήτημα οικονομίας, υγείας, περιβάλλοντος και πολιτισμού. Εννοείται ότι συμπεριλαμβάνονται και όλα τα αναγκαία έργα.
6). Αλιευτικά πεδία αναπαραγωγής ψαριών. Πρώτη αναγκαία και ικανή συνθήκη για παραγωγική θάλασσα και αειφόρο αλιεία. Αυτό οδηγεί και στην ανάγκη διεπαφής με τους γείτονες, Τροιζηνία, Πόρο, Ύδρα, Σπέτσες, που ενώ μαζί με μας και την Αίγινα, έχουμε κοινή Μητρόπολη, δεν έχουμε καμία επαφή σε επίπεδο Δήμων.
7). Ανασυγκρότηση των κύριων οικισμών στα κεντρικά σημεία τους. Αυτό αφορά Ερμιόνη, Πορτοχέλι, Κρανίδι, ενώ στην Κοιλάδα έχει εν πολλοίς πραγματοποιηθεί. Η Ερμιόνη θέλει από εργοστάσιο Μέξη περιμετρικά μέχρι το μαντράκι του μπαρμπα Φολώκα στα Μαντράκια, πλήρη αναδιοργάνωση του χώρου, πεζοδρόμια παντού, δρόμος, πάρκα, μνημεία, παιδότοποι, πάρκινγκ. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική.
Τριτοκοσμική είναι και στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Πλατείας Κρανιδίου που είναι και το κέντρο του.
Στο Πορτοχέλι φέτος έκοψαν, απαγόρευσαν, το καλοκαίρι την κίνηση αυτοκινήτων, δημιουργούν πεζόδρομους κ.λ.π. Προσπάθεια που πρέπει να ενταθεί και ολοκληρωθεί.
8). Τα απορρίμματα. Το πρόβλημα έχει λυθεί. Ο Δήμος τα μαζεύει και τα στέλνει για διαλογή και καύση. Τα ανακυκλώσιμα τα μαζεύει και τα στέλνει και αυτά κάπου και γι' αυτή του τη δουλειά αποζημιώνεται. Εντάξει, είμαστε καθαροί, τα διώξαμε εκτός Ερμιονίδας. Όμως δεν κάνουμε καμιά πρωτογενή διαλογή και αυτό το γνωρίζουμε όλοι, γιατί όλοι σχεδόν καθημερινά πετάμε στους κάδους. Άρα πρόβλημα συνεχίζουμε να έχουμε και με τα απορρίμματα και με τα ανακυκλώσιμα.
9). Μπάζα. Συνεχίζουμε να τα σκορπάμε παντού αφού πρώτα γεμίσαμε τις "γούβες" στους κάμπους μας που είχε δημιουργήσει το εμπόριο χώματος. Δεν έχουμε αδειοδοτημένο χώρο για να τα αποθέτουμε.
Για τουρισμό δεν μιλάω. Ούτε ένα από τα ανωτέρω δεν είναι κατά του τουρισμού. Κάθε άλλο μάλιστα. Τι περισσότερο μπορεί να περιμένει ο τουρισμός από τον Δήμο;
- - - - - - - -
Αν και στα 9 αυτά προβλήματα βρίσκαμε 100% λύση, θα είμαστε ένας Δήμος - πανευρωπαϊκό υπόδειγμα.
Στα 4 χρόνια που πέρασαν με τη Δυνατή Ερμιονίδα, πολύ μικρή πρόοδος έγινε στο πρόβλημα υπ. αρ. 7 και μεγάλη στο 8, όμως μόνο ως προς το σκέλος "να είμαστε καθαροί" δηλαδή να μαζεύουμε συστηματικά τους κάδους και να πηγαίνουμε το περιεχόμενο εκτός Ερμιονίδας. Στα υπόλοιπα τίποτα.
Η νέα θητεία της γίνεται υπό ευνοϊκότερους όρους. Έχει 15 συμβούλους και έχει ενισχυθεί και με νέες δυνάμεις. Τι θα συμβεί αν περνάνε τα χρόνια και κατ' έτος διαπιστώνουμε ότι δεν γίνεται καμία πρόοδος στη λύση των ως άνω 9 κύριων προβλημάτων; Τι θα συμβεί, αν υπερτονίζονται "πρόοδοι" σε τριτεύοντα θέματα μικρής σημασίας και αναλώνεται η φαιά ουσία σε κοκορομαχίες με την αντιπολίτευση και με οποιαδήποτε αντίθετη άποψη;
Έχουμε το πρόσφατο, την κυβέρνηση ΝΔ - Μητσοτάκη που τα πήγε σχετικά καλά την πρώτη τετραετία και τώρα με τη θριαμβευτική επανεκλογή της, ως την ώρα, φαντάζει να κάθεται αναπαυτικά στις όποιες δάφνες της.
Γι΄ αυτό μεγάλο ρόλο θα παίξει αυτή την 5ετία η μείζων αντιπολίτευση η οποία είναι κυρίαρχη στον χώρο της. Αν περιμένει 5 χρόνια να τα θαλασσώσει η Δυνατή Ερμιονίδα, ώστε με τη σειρά της να πάρει το γκουβέρνο, αν αυτά τα 5 χρόνια αρκεστεί να ψηφίζει θετικά, απλά για να λειτουργεί ο Δήμος, την κάτσαμε τη βάρκα. Τα 5 χρόνια είναι πάρα πολλά και από βιολογική άποψη. Η Αντιπολίτευση πρέπει να σταθεί κέρβερος - φύλακας της ουσιαστικής προόδου του τόπου μας και μόνον αυτό θα της αναγνωριστεί.
Με ανακοινώσεις υπέρ τοπικών ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ, ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΑΣ - ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΜΠΑΝΩΝ, ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟ-ΛΥΧΝΑΡΑ, ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ, ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΥΔΡΟΦΟΡΑ ΠΛΟΙΑ, ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΕΚΑΣΤΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ, κ.α. δεν θα γίνει δυνατή η Ερμιονίδα, ούτε θα κάνει κανένα βήμα στο αύριο.
Βασίλης Γκάτσος