Η Κοινότητα Ερμιόνης και πλήθος συμπολιτών και συνδημοτών μας με συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού πληροφορήθηκε από τα Δελτία Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Ερμιονίδας σχετικά με τη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη μας και την ανάδειξη της Παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Η πολύχρονη, συνεχής και αδιάκοπη ενασχόληση του Ερμιονικού Συνδέσμου με την ιστορία της πόλης μας, την πολιτιστική μας ταυτότητα, τα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις, είχαν ως επιστέγαση την ίδρυση και λειτουργία στην μικρή μας πόλη α) του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, β) του Ιδρύματος Παπαβασιλείου με το Μουσείο Παιχνιδιών αλλά έκρυβαν και ένα σπουδαίο πόθο. Την ανάγκη της ανάδειξης και της ιστορικής σημασίας τόσων αρχαιολογικών και σημαντικών ευρημάτων της Ερμιόνης.
Αυτός ο πόθος μεταλαμπαδεύτηκε και μετενσαρκώθηκε σε ιδέα και όραμα από την συμπολίτισσα μας κυρία Μαριάννα Βαρδή-Βαρδινογιάννη, η οποία στα πρώτα βραβεία πολιτισμού το καλοκαίρι του 2018 που φέρουν το όνομά της ανακοίνωσε την επιθυμία της για ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στην Ερμιόνη.
Δοθείσης της ευκαιρίας τιμούμε και στηρίζουμε την απόφαση του τότε Κοινοτικού Συμβουλίου με αριθμό 10/2018 και του αείμνηστου Προέδρου Χρήστου Δάγκλη (ο ουσιαστικότερος λόγος για την τεκμηρίωση της απόφασης αριθμός 28/2020 του παρόντος Κοινοτικού Συμβουλίου να δοθεί το όνομά του σε δημοτική οδό της πόλης μας) για την παραχώρηση του σημερινού δημοτικού καταστήματος στο Υ.Π.Π.Ο. Μνημονεύουμε και την επικύρωση της ανωτέρω απόφασης με αριθμό 125/2018 απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας επί δημαρχίας αείμνηστου Δημητρίου Σφυρή.
Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κύριος Γιάννης Γεωργόπουλος, προσωπικά έχει ευαισθητοποιηθεί για την υλοποίηση του ανωτέρω σκοπού.
Η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου μαζί με την ανάδειξη πλήθους αρχαιολογικών ευρημάτων του τόπου μας είναι σταθμός της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής μας ταυτότητας. Θα είναι πηγή κοινωνικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής σκέψης , εργαστήρι πολιτισμού και παιδείας, αρωγός γνώσης των αξιών του αρχαίου ελληνικού κόσμου και της βυζαντινής περιόδου, πυλώνας τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Η μικρή μας Ερμιόνη των 3.500 κατοίκων έχοντας στεγάσει για το σήμερα και το αύριο την ιστορία της και τον πολιτισμό της με το αρχαιολογικό μουσείο-το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο-το μουσείο παιχνιδιών-τη δημοτική βιβλιοθήκη ”Απόστολος Γκάτσος” και το πνευματικό κέντρο Συγγρού, θα έχει περίοπτη θέση, ίσως και μοναδική βάσει του πληθυσμού, σε όλο το πανελλήνιο. Θα ενταχθεί στους φάρους πολιτισμού και σε σημαντική θέση στο χάρτη της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.
Υποκλινόμαστε με σεβασμό και σεμνότητα για να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά την αξία συμπατριώτισσα μας κυρία Μαριάννα Βαρδή-Βαρδινογιάννη, για τη συνεχή και αδιάκοπη προσφορά της, το αταλάντευτο ενδιαφέρον της και για τα οράματα που έχει και συνεχίζει να έχει για την ιδιαίτερη πατρίδα της Ερμιόνη.
Για άλλη μια φορά άνοιξε τα φτερά της και αγκάλιασε τους πόθους μας για να μας ταξιδέψει σε πελάγη υπερηφάνειας και αξιοσύνης εκεί που μόνο αυτή μπορεί να μας οδηγήσει. Είμαστε όλοι ως Ερμιονίτες και Ερμιονιδείς, έτοιμοι να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τη Μαριάννα της Ερμιόνης, τη Μαριάννα της Ερμιονίδας, τη Μαριάννα της Ελλάδας και όλου του κόσμου.
Γλυκιά μας πατρίδα Ερμιόνη, όσο εσύ θα γεννάς τέτοια άξια τέκνα και στις πιο δύσκολες εποχές, όπως και σήμερα, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα.
Οι ημίθεοι που κατοικούν στο όρος Πρωνός αγναντεύοντας τα νερά του Σαρωνικού και σκαρώνοντας ταξίδια στο αρχιπέλαγος και στις θάλασσες του κόσμου, μυρίζοντας το θυμάρι, τις ελιές, τις ροδιές και τις μανταρινιές του κάμπου μας, μαζί με το λιβάνι του Μοναστηριού των Αγίων μας, πάντα θα σε προστατεύουν, θα σε θωρακίζουν και θα σε οδηγούν στο ωραίο και το ξεχωριστό.
Γλυκιά μας γενέθλια γη, Ερμιόνη, σου αφιερώνουμε σ’ αυτές
τις στιγμές χαράς και ενθουσιασμού, το τραγούδι
”ποιος να συγκριθεί μαζί σου”.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ