Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Βασίλης Γκάτσος: Είναι υποχρέωση του Δήμου να ενημερώσει για το Χαμηλό Φράγμα ΤΖΕΡΤΖΕΛΙΑΣ


Υπάρχει έστω και ένας αγρότης  - δημότης Ερμιονίδας που να γνωρίζει τι είναι και πού θα κατασκευαστεί το ώριμο έργο: 
ΧΑΜΗΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΡΟΡΟΥ - ΤΖΕΡΤΖΕΛΙΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - 55.000.000  ευρώ, το οποίο περιλαμβάνεται  μεταξύ των προτάσεων που θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;
Προσοχή: για πρόταση μιλάμε, άρα υπάρχει πλήρης φάκελος που το καθιστά ώριμο προς χρηματοδότηση. Άρα ο Δήμος οφείλει να γνωρίζει.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά:
Υπάρχει  από τον Σεπτέμβριο του 1998 Πρόδρομη Έκθεση του ΙΓΜΕ (όχι μελέτη) με τίτλο "ΕΚΘΕΣΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ - ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ." Υπογράφεται από τον Υδρογεωλόγο Δ. ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ και τον Μηχανικό Γεωλόγο ΑΛ. ΤΖΙΤΖΙΡΑ. Μεταξύ των άλλων προτείνονται δύο θέσεις για κατασκευή φραγμάτων, δηλαδή δύο φράγματα και όχι ένα, στη Τζερζελιά.
Το ένα φράγμα (κίτρινη παχιά γραμμή) μαζεύει τα νερά από το ορεινό οροπέδιο της Μαλαβριάς στο Δυτικό Δίδυμο, με λεκάνη απορροής περίπου 10 τετρ. χιλιόμετρα (κίτρινη γραμμή).
Το άλλο φράγμα (κόκκινη παχιά γραμμή) μαζεύει τα νερά από μια περιοχή περίπου 30 τετρ. χιλιομέτρων (κόκκινη γραμμή). Τα νερά αυτά συγκεντρώνονται από ένα πλήθος ρυακιών στο ρέμα της Ζωοδόχου Πηγής (κόκκινη εστιγμένη γραμμή), το οποίο με κανονικές βροχοπτώσεις ρέει μέχρι Απρίλιο - Μάιο. Τα νερά και των δύο φραγμάτων είναι κατάλληλα για ύδρευση, γιατί στις λεκάνες απορροής των δεν υπάρχει κατοίκηση και η γη καλλιεργείται ελαφρά.
Η Έκθεση τονίζει όμως ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να αποφασιστεί η δημιουργία αυτών των φραγμάτων.
Τονίζει δε ότι δεν μελετήθηκε όλη η λεκάνη απορροής του Ποταμού (σκούρα εστιγμένη πράσινη γραμμή) που περνώντας από τη χαράδρα της Μονής Αυγού εκβάλλει στη θάλασσα των Ιρίων, λεκάνη που είναι πολύ μεγάλη, γύρω στα 100 τετρ, χιλιόμετρα, και τονίζει ότι πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες.
Στον χάρτη βλέπουμε ότι εκτός του ρέματος της Μαλαβριάς και της Ζωοδόχου πηγής που, αφού ενωθούν, καταλήγουν στο Ποτάμι, από την Τραχειά έρχεται ο ομώνυμος χείμαρρος  (μπλε εστιγμένη γραμμή) ο οποίος, όταν βρέξει πολύ, κατεβάζει μεν πολύ νερό, αλλά μετά η ροή σταματά. Από τον Καρατζά έρχεται το ρέμα Μπεντένι (με ανοιχτό πράσινο εστιγμένη γραμμή) που ρέει μέχρι τον Μάιο. (Βλέπουμε τα νερά του στο γεφυράκι, στη στροφή του δρόμου προς Καρατζά.)
Αυτά τα δύο σημαντικά ρέματα, κατά την Έκθεση πρέπει να μελετηθούν.

Φαίνεται ότι με το πέρασμα των... δεκαετιών μελετήθηκαν και έτσι κατέληξαν οι αρμόδιοι στο ΧΑΜΗΛΟ ΦΡΑΓΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ ΡΟΡΟΥ - ΤΖΕΡΤΖΕΛΙΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ - 55.000.000  ευρώ.
Βέβαια, και ο πιο απληροφόρητος θα διαπιστώσει σύγχυση ονομάτων. Το Ρορό το ξέρουμε ως ρεύμα στο Θερμήσι, η Έκθεση μιλάει για δύο φράγματα στην Τσερτζελιά ενώ τώρα έχουμε ένα, άλλοι θεωρούν ότι το χαμηλό φράγμα θα γίνει στη χαράδρα κάτω από τη Μονή Αυγού κ.λ.π.

Άρα ο Δήμος μας πρέπει επιτέλους να ενημερώσει με απλά λόγια και ένα σχέδιο:
Τι είναι και πού θα κατασκευαστεί αυτό το χαμηλό φράγμα;
Ποια νερά θα δέχεται;
Για ποια χρήση προορίζεται το νερό του;
Σε μια κανονική υδρολογική χρονιά, πόσο νερό θα συγκεντρώνει;
Ποια ωφέλεια θα έχουν οι οικισμοί (νερό ύδρευσης) και ποια οι αγρότες μας (άρδευση);
Έχει σχέση αυτό το φράγμα με το νερό που θα έλθει από τον Ανάβαλο;
Θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και ως ταμιευτήρας νερού Ανάβαλου;

Αυτό το θέμα είναι φλέγον για τον τόπο μας, για τα νοικοκυριά και τους αγρότες μας, για τον τουρισμό και τη μεταποίηση. Αν δεν ενημερώσει ο Δήμος με απλά λόγια, ποιος θα ενημερώσει επίσημα; Καλό είναι να μαθαίνουμε πόσους γλόμπους άλλαξε ο Δήμος με LED, αλλά προέχουν πολύ σοβαρότερα πράγματα. Και αν ο Δήμος μας, μάς αφήνει ανενημέρωτους, η Αντιπολίτευση;

Σημείωση: Δεν μιλάω για ημερίδα όπου θα παρουσιαστεί η μελέτη του χαμηλού φράγματος σε ένα μικρό ακροατήριο που συνήθως το αποτελούν πολιτικά πρόσωπα και λίγοι μη αγρότες. Μιλάω για μια λιτή κατανοητή ενημέρωση που θα φτάσει σε όλους, ακόμη και με  μικρό φυλλάδιο  που θα μπει στους λογαριασμούς του νερού.

Βασίλης Γκάτσος