320 επαύλεις. 100 βίλλες. 28 κατοικίες σε συνολική επιφάνεια 178 στρεμμάτων. Υπερπολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 30 000 τ.μ. Όλα αυτά, μαζί και με το γήπεδο γκολφ σε μια περίκλειστη έκταση 2000 στρεμμάτων. 600 εργαζόμενοι κατά τη λειτουργία του όλου συγκροτήματος. Όντως πολύ μεγάλη επένδυση 420 εκατομμυρίων ευρώ.
Αλλά τι μπορεί να σημαίνει για τον τόπο μας, τους δημότες και τον Δήμο μας;
1). Το καλοκαίρι, με πληρότητα Ιούλιο - Αύγουστο 100% πρέπει το συγκρότημα, μαζί με τους εργαζόμενους, να ξεπερνά τους 4000 κατοίκους! Άρα πολύ μεγαλύτερο από το Κρανίδι. Άρα το συγκρότημα, ως εκ του μεγέθους και της οικονομικής του ζωής, θα έχει λόγο για την ευρύτερη περιοχή θέλουμε δε θέλουμε. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς θα είναι κάτοικοι, αφού θα αγοράσουν βίλλες και επαύλεις εντός του συγκροτήματος. Τουλάχιστον το 1/4 των μονίμων κατοίκων της Ερμιονίδας άμεσα ή έμμεσα θα δεθεί οικονομικά με το συγκρότημα. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τα Μεταλλεία Μποδοσάκη στο μέγιστο της δραστηριότητάς των.
2). Η βρώμα λίγο έξω από το συγκρότημα, εκεί που χρόνια πετάγαμε τα λύματα και τους κατσίγαλους είναι ανυπόφορη. Με άλλα λόγια δεν είναι εύκολο να κατοικηθεί το νέο συγκρότημα. Προφανώς θα εξαλειφθεί, σε συνεργασία συγκροτήματος και Δήμου μας.
3). Ο Βιολογικός Κρανιδίου που πρόκειται να δεχθεί και τα λύματα του Πορτοχελιού δεν μπορεί να είναι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Το συγκρότημα θα έχει δικό του βιολογικό καθαρισμό ή θα τα στέλνει στον βιολογικό Κρανιδίου με αγωγό; Πάντως η σημερινή κατάσταση του βιολογικού δεν συνάδει με τέτοιο γείτονα .... υπερπολυτελείας.
4). Το Kilada Hills απλώνεται σαν χταπόδι, ανάλογα με τα αγροτεμάχια που αγόρασε. Την έκτασή του διασχίζουν πολλοί αγροτικοί ή επαρχιακοί δρόμοι. Θα παραμείνουν; Θα τροποποιηθούν; θα κλείσουν; Ένα ... πλοκάμι του χταποδιού πλησιάζει πολύ προς τις ωραίες παραλίες του Δορουφιού. Περιμένει με νέες αγορές, αν όλα πάνε καλά, να απλωθεί προς τη θάλασσα;
5). Δημοτικά τέλη πληρώνουμε ανάλογα με τα ηλεκτροδοτημένα τ.μ. των κατοικιών μας. Στον Δήμο Ελευσίνας τα εργοστάσια πληρώνουν τεράστια ποσά ως δημοτικά τέλη για τις ηλεκτροδοτημένες εγκαταστάσεις τους, ενώ ο δήμος επιβαρύνεται με τη συλλογή απορριμμάτων από ελάχιστους κάδους που διαθέτει μέσα στα εργοστάσια, αφού αυτά σύμφωνα με τους νόμους κάνουν ανακύκλωση των πάντων με δικά τους έξοδα και μέσα, ενώ διαθέτουν δικούς τους βιολογικούς σταθμούς καθαρισμού.
Αν τα δημοτικά τέλη για μια κατοικία των 100 τ.μ. είναι ας πούμε 10ευρώ / μήνα, τότε το συγκρότημα θα πληρώνει δημοτικά τέλη της τάξης των 30 - 50 χιλιάδων ευρώ το μήνα, και όντας οργανωμένο θα συγκεντρώνει με τάξη τα πάντα και θα τα παραδίδει σε ένα σημείο στον Δήμο, άκοπα δηλαδή για τον Δήμο. Είναι πολλά τα χρήματα. Έτσι υποθέτω ότι θα έχουν τα πράγματα. Μη ξεχνάμε ότι τέτοιου μεγέθους συγκροτήματα δεν υπάρχει χρονιά να μη φτιάχνουν κάτι για τον Δήμο. Αν πάτε στην Ελευσίνα, μετρήστε πόσα έργα έχει κάνει η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
6). Το συγκρότημα θέλει πολύ νερό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τις ανάγκες του μόνο ο Δήμος ή η Περιφέρεια μπορούν να ικανοποιήσουν. Φυσικά και δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε άντληση και αφαλάτωση υπογείων υδάτων. Άρα έρχεται στο προσκήνιο η λύση της μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στα Χώνια Κοιλάδας δυναμικότητας 12500 κ.μ. πόσιμου νερού το 24ωρο. Εδώ συμπίπτουν τα συμφέροντα του συγκροτήματος γκολφ, του Δήμου, των δημοτών αλλά και των αγροτών. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για μεγαλύτερη μονάδα αφαλάτωσης, ώστε να πάρουν περισσότερο νερό και οι αγρότες, γιατί περιμένοντας τον Ανάβαλο και τα φράγματα ......... Επί του θέματος αυτού πρέπει να συνεργαστούν Περιφέρεια, Δήμος, Συγκρότημα, Αγρότες Ερμιονίδας για το καλύτερο.
7). Οι 600 θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία είναι πάρα πολλές. Ο Λαναράς στο μέγιστο της δραστηριότητάς του απασχολούσε περί τα 300 άτομα με καλές αποδοχές και τα Μεταλλεία Μποδοσάκη άλλους 300 με πολύ καλές αποδοχές. Εδώ προφανώς θα υπάρχουν οι συμβάσεις οι ολιγόμηνες για τους περισσότερους (μέγιστο οι 7 μήνες), αλλά με την ανεργία και αεργία της σημερινής Ερμιονίδας είναι σωτήριες. Άλλωστε δεν εμποδίζουν τη συμπληρωματική ενασχόληση με αγροτικές εργασίες. Μη ξεχνάμε ότι οι σταθερές θέσεις εργασίας φέρνουν αργότερα και καλές συντάξεις.
8). Η Κοιλάδα θα είναι το πλέον ευνοημένο από την επένδυση χωριό. Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα από την Κοιλάδα σε 20 πρώτα λεπτά με τα πόδια θα βρίσκονται στον τόπο εργασία τους. Μεγάλη υπόθεση. Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές του συγκροτήματος με τα πόδια και αυτοί θα πηγαίνουν να φάνε στη Κοιλάδα. Δηλαδή η Κοιλάδα θα είναι .... το επίνειο της νέας πρωτεύουσας της Ερμιονίδας.
9). Βέβαια επαύλεις και βίλλες που τιμώνται γύρω στα 2 εκατομμύρια η κάθε μία, δεν αγοράζονται από όποιον κι όποιον. Θα υπάρχουν μέσα στο συγκρότημα κάθε είδους καταστήματα, με απλά λόγια, λίγοι θα κινούνται εκτός συγκροτήματος. Για να απλωθούν εκτός προς όφελος όλων, χρειαζόμαστε μια Ερμιονίδα με πλήρη ασφάλεια ζωής και περιουσίας, δρόμους, καθαριότητα, ανακύκλωση, παραδοσιακούς οικισμούς, παραλίες, ποδηλατόδρομους, αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, βιολογικούς που να λειτουργούν, χώρους για τα μπάζα και τόσα άλλα .... δύσκολα. Χωρίς αυτά θα μας παρακάμπτουν και θα αποβιβάζονται σε Σπέτσες, Ύδρα και Ναύπλιον που έχουν τα παραπάνω. Με άλλα λόγια η γενική κατάσταση της Ερμιονίδας δεν συνάδει με τέτοιου είδους επενδύσεις.
10). Ένα όμως πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει ο Δήμος: Τη δωρεάν διάθεση ενός καλού μαγαζιού όπου να δέχεται προς πώληση μόνον τα άριστα πιστοποιημένα βιολογικά αγροτικά προϊόντα της Ερμιονίδας και τα μεταποιημένα. Από βιολογικές ντομάτες, μέχρι λάδι, μέλι κ.λ.π. Αλλά μόνον αυτά. Θα είναι η καλύτερη διαφήμιση της Ερμιονίδας αλλά και καλό εισόδημα για αυτούς που κοπιάζουν και συμμορφώνονται στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Το μέγεθος του συγκροτήματος είναι τέτοιο που επιβάλλεται να συμβάλλει στην προώθηση των καλών προϊόντων μας, όπως έκανε ο Κωνσταντακόπουλος στο Κόστα Ναυαρίνο.
11). Αυτή η μεγάλη επένδυση + το ΑΜΑΝΖΟΕ + οι βίλλες πολύ πλουσίων Ελλήνων και ξένων μπορούν να ασκήσουν πίεση στην Περιφέρεια για την κατασκευή του δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Νεμέα - Μυκήναι - Ναύπλιο - Ερμιονίδα που είναι όρος επιβίωσης του τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και την οριστική λύση του νερού άρδευσης για τους αγρότες μας. Γιατί όλων των επενδύσεων καμβάς είναι οι ελαιώνες μας, τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια.
12). Και ένας κίνδυνος: Αν το συγκρότημα του γκολφ, "η νέα πρωτεύουσα της Ερμιόνίδας" κλειστεί στον εαυτό του, αν σε αυτό συντελέσουμε όλοι μας, τότε οδηγούμε τον τόπο μας σε μια κατάσταση που αρκετές φορές έχω περιγράψει και εν μέρει ισχύει και σήμερα. Επαύλεις, βίλλες, συγκροτήματα για πλούσιους και υψηλά βαλάντια, και ένας πληθυσμός στους οικισμούς μας που θα εξαρτάται εργασιακά από τη διάθεσή των. Μια μορφή παραγωγικών σχέσεων και συνύπαρξης που ομοιάζει με σύγχρονα φέουδα, ό,τι χειρότερο για τον τόπο μας.
Αυτά είναι δουλειά του Δημάρχου μας και του επιτελείου του. Να τα παλέψει και να φέρει αποτελέσματα. Και να ενημερώνει τους δημότες τακτικά. Να φροντίσει, ώστε το συγκρότημα "η νέα πρωτεύουσα" να μη υπάρχει και λειτουργεί ως ξένο σώμα στην Ερμιονίδα.
Με την ευχή η επένδυση να βοηθήσει τον τόπο μας,
Βασίλης Γκάτσος